Onko immuunijärjestelmäsi optimaalisessa kunnossa?

”Lääketieteellinen teollisuus haluaa myydä meille geenit ja geenikarttamme: ´Osta geenikarttasi ja lue tulevaisuutesi` vaikka tosiasiassa, tällä teknologialla ei ole enempää tieteellistä arvoa kuin että lukisimme kämmenestä tulevaisuutta tai kävisimme astrologilla… Itse asiassa kehittynyt muinainen astrologinen järjestelmä on todennäköisemmin täsmällisempi kuin se, että luemme tulevaisuuttamme geeneistämme.” – Bruce Lipton-

+

Kuten jo edellisessä kirjoituksessani mainitsin, psykoneuroimmunologia tutkii sosiaalisten ja psykologisten tekijöitten vaikutustusta hermostoomme ja vastustuskykyymme. Jälkimmäinen, vastustuskykymme,  puolestaan vaikuttaa siihen, miten geenimme aktivoituvat: minkälaisia sairauksia ja oireita meissä puhkeaa.

Toki geeneillämme on merkitystä sairauksiimme. Geenimme kuitenkaan yksin eivät saa meissä mitään aikaiseksi meissä.  Ne vain ovat osa meitä. Suurempi merkitys on sillä, minkälaisessa kasvualustassa solumme ja sen geenit elävät.  Esimerkiksi stressi aktivoi kehossamme biologisia yhdisteitä, jotka puolestaan aktivoivat tai aiheuttavat mutaatioita geeneissämme. Solujemme epäedulliset ympäristötekijät (stressi, viha, katkeruus, myrkyt, epäterveellinen ravinto) laskevat vastustuskykyämme.

Mikä parasta voimme aktiivisesti vaikuttaa omaan vastustuskykyymme. Voimme ajatuksillamme ja ravinnollamme vaikuttaa siihen, minkälaisessa ympäristössä kehomme solut elävät.  Länsimainen stressaava elämäntapamme on ollut sairautta aiheuttavaa. Pitkäkestoinen stressi on vahingollista kehollemme. Oppimalla tekemään työtämme kehomieltämme kunnioittaen, voimme elää terveemmin.

Esimerkiksi ottaisin sairaasta kulttuurista esille sen, että nuoria painostetaan suorittamaan opintonsa mahdollisimman nopeasti. Työpaikoilla ei kunnioiteta kehomielen tuntemuksia. Ihmiset tekevät pitkiä päiviä ylitöineen ilman asianmukaisia lepotaukoja.  Sen sijaan henkilöt, jotka uhraavat oman vastustuskykynsä, ovat olleet ihmistyyppinä modernin tehokkuuskulttuurin ihanne. Pelkästään arkijärjellä ajatellen tämän täytyy näkyä ennenaikaisissa sairauseläköitymisessä ja henkisessä sekä fyysisessä pahoinvoinnissamme.

Terveydenhuoltomme kuormittuu stressaantuneiden ihmisten hoitamisesta. Bruce Lipton esittää huikean lukunsa (voiko olla totta?), että 90% potilaista, jotka tulevat terveyskeskuksiin kärsivät stressin tuottamista oireista.

Ohion Yliopistosssa tutkittiin *) opiskelijoiden vasta-aineita stressitilanteessa, ennen tenttiä, sekä vähemmän stressittömässä opiskeluvaiheessa. Tutkimuksessa havaittiin, että stressitilanteeessa heidän immuunivasteensa huononi. Siinä tultiin samaan johtopäätökseen kuin Bruce Lipton: Stressitilanne vaikuttaa geeneihimme, jotka kontrolloivat immuunijärjestelmäämme.

Elimistömme kestää yleensä melko hyvin lyhytaikaista stressiä. Sen sijaan se ei kestä sitä, että kehomme on jatkuvasti hälytystilassa. Silloin vastustuskykymme pettää. Meidän pitäisi oppia kulttuurissamme rakkaudellinen elämäntapa, jossa kunnioitamme kehomieltämme.

Tarjoan levollisen elämäntavan haasteeseen vastaukseksi  tietoisuustaitoja: meditaatiota (yksinkertaisimmillaan pysähtymistä esimerkiksi luontokokemuksiin)  ja tunnetilojemme tunnistamista. Tunteemme ovat kehomielemme viestejä, joihin ei pidä suhtautua välinpitämättömästi. Bernie Siegelin tavoin ajattelen, että hyvän elämän lähtökohta on kommunikaatiossa: Siinä, että osaamme olla dialogisessa avoimessa yhteydessä sekä kehoomme että ympäristöömme.

Itse olen jo pitkään ajatellut, että sairastumiseni rintasyöpään ei ollut pelkästään onneton geenieni tuottama sattuma. Sen sijaan traumani, stressi, ”korkea työmoraalini” ja bilettävä nuoruuden elämäntapani laskivat vastustuskyäni. Syöpäni ei ollut onnettomien geenieni syytä. Sen sijaan olin oppinut kulttuuristani elämäntavan, joka oli geenejäni mutatoiva. Tulevaisuudessa uskon psykoneuroimmunologian tuovan entistä enemmän tietoa siitä, minkälaisissa psykososiaalisissa olosuhteissa geenimme aktivoituvat.

Jos ihmisellä on esimerkiksi perinnöllinen rintasyöpää tuottava geeni (taipumus sairastua rintasyöpään), olennainen tieto on, minkälaista elämää elävät ne ihmiset, joilla tämä geeni ei aktivoidu. Oma olettamukseni on, että  turvallisen ja rakkaudellisen lapsuuden eläneet ihmiset, jotka elävät kehomieltään kunnioittaen, kuormittamatta itseään huonolla ravinnolla, stressillä, ja kielteisillä ajatuksilla, sairastuvat epätodennäköisemmin rintasyöpään. Psykoneuroimmunologiassa onkin jo pitkään tutkittu stressin ja syövän välistä yhteyttä.

+

Testaa, onko vastustuskykysi optimaalisessa kunnossa. Vastaa seuraaviin kysymyksiin (lähde berniesiegelmd.com):

  1. Tunnenko merkityksellisyyden kokemusta työssäni, päivittäisessä elämässäni ja sen aktiviteeteissa sekä ihmissuhteissani?

  2. Osaanko ilmaista riittävän hyvin vihaani, jotta kykenen puolustamaan itseäni?

  3. Osaanko pyytää apua ystäviltäni tai perheenjäseniltäni, kun koen olevani yksin tai pulassa?

  4. Osaanko pyytää palveluksia ystäviltäni tai perheenjäseniltäni, kuin niitä tarvitsen?

  5. Osaanko sanoa ”Ei” silloin kuin joku pyytää apuani, enkä sitä haluaisi kyseisessä tilanteessa tarjota?

  6. Onko minulla riittävästi leikillisyyttä elämässäni?

  7. Tunnenko oloni pitkäaikaisesti masentuneeksi ja toivottamaksi, ilman, että puuttuisin olosuhteisiin, jotka tätä tilaa luovat?

  8. Noudatanko velvollisuudentuntoisesti minulle määrättyä roolia tavalla, jossa mitätöin omia aitoja tarpeitani?

Optimaalisessa kunnossa järjestelmäsi on silloin kun vastaat kuuteen ensimäiseen ”Joo” ja kahteen viimeiseen ”Ei”.

*) Ronald Glaser & al, Science and Society: Stress-induced Immune Dysfunction: Implications for Health, Nature Reviews Immunology t (2005)

Tietoisuustaidot facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s