Alkuperäiskansojen tarinallista psykiatriaa

Meidän täytyy luottaa ihmisten kykyyn rakentaa tarinallisia rakenteita heidän omasta elämästään ja meidän täytyy uudelleen määritellä terapia osallistumiseksi tähän prosessiin. – Harry Goolisihian –

We must rely on the capacity people have for narrative construction of their life and we must redefine therapy as a skill in participating in that process – Harry Goolishian –

+

Sisäinen teatteri on tapa, jolla ihminen voi työstää sisäisiä tarinoitansa. Moneen otteeseen olen tuonut esille, että se on oikeastaan tietoisuustaito. Tietoisuutaidot eivät ole vain hiljentymistä, vaan ne ovat kykyä tunnistaa ja luokitella omia ajatuksia. Kun saavutamme luovan kirjoittamisen tilan, alkavat ajatuksemme elää omaa elämänsä. Cherokee sanoisi varmasti, että ”henget” valtaavat meidät. Tutustuminen tarinoihimme on oikeastaan toisella kielellä oivallusmeditaatiota. Kolmannella kielellä sanoisin, että se on sitä mitä psykiatri Dan Siegel kutsuu ”mielitajuksi”. Kun ihminen oppii fokusoimaan huomionsa omaan sisätodellisuuteensa, kykenee hän vähitellen yhä paremmin tunnistamaan sekä oman että toisen ihmisen mielen rakenteita.

teatteri_jereAikamme ongelma on, että moni ottaa päässään liikkuvat ajatukset liian vakavasti. Sisäinen teatteri on vastalääkettä tähän. Se on oivallusmeditaatiota: Suhtaudumme leikillisesti ajatuksiimme. Olemme vuorovaikutuksessa ulkoisten tarinoiden kanssa ja yhdistämme sisällämme luovasti näitä tarinoita vanhoihin tarinoihimme. Kokoamme sisällä itsessämme vuosisatoja vanhaa ihmisen psyykkiseen olemukseen ja tietoisuuteen liittyvää kokemusperäistä tietoa. Tämän tärkeyden huomasin jälleen konkreettisesti lukiessani psykiatri Lewis Mehl-Madronan ajatuksia.

+

+

Seuraavassa onkin Lewis Mehl -Madroonan kooste alkuperäiskansojen parantajan ”tarinallisesta psykiatriasta”:

  1. Ei ole huonoja ihmisiä, on vain huonoja tarinoita.

  2. Hyvät tarinat voivat korvata huonoja tarinoitamme.

  3. Mitä enemmän ihmiset kertovat ja kuulevat hyviä tarinoita, sitä todennäköisemmin he vähitellen tarttuvat niiden vaikutuspiiriin.

  4. Luojan avulla tapahtuvat ihmeet ovat aina mahdollisia, näin ollen meidän ei tule koskaan takertua tarinaan, joka kertoo tilanteemme olevan toivoton. Toivo on ikuista.

  5. Nämä uudet tarinat, jotka opimme, täytyy elää todeksi.Tämä tekee ne olemassa oleviksi, ja vanhat kärsimyksen, eristyksen ja murheen täyttämiä tarinoitamme korvaaviksi.

  6. Jokaisella tarinalla on oma henki (Sisäisessä teatterissa: minätila) , ja aina kun kerromme tarinamme, tällä on vaikutus kuulijaan (kertokaamme siis paljon hyviä tarinoita!). Tämä henki elää ihmisessä ja se vaikuttaa vielä pitkään ympäristöön asianomaisen itsensä kuoleman jälkeen.

  7. Älä kerro ikäviä tarinoita tai juoruja, koska ne tekevät vahingoa hyville tarinoille joita kerrot.

+

Eräs suuri psykologi nimeltään Carl Jung hyödynsi myös alkuperäiskansojen viisautta omissa teorioissaan.

Onko Sisäinen teatteri ”näyttöön perustuva menetelmä”. Haloo! Ei. Tekisi melkeinpä mieli sanoa, että ”ei onneksi”. Meillä on sairas kulttuuri, jossa meiltä ihmisiltä on varastettu kyky rakentaa omia identiteettitarinoitamme. Jokaisella kansalaisella on perusoikeus rakentaa elämästään sellaista tarinaa kuin hän itse halua, edellyttäen tietysti, ettei hän tällä tarinalla tuota vaaraa ympäristölleen.

Moderni ajanhenki oli sellainen, jossa ihminen sai vain kiinnittyä asiantuntijan tarinaan.  Emme itse ohjanneet elämäämme, vaan asiantuntijat tekivät sen. Ajanhenki on vaihtumassa. Transmoderni ihminen, kehittääkseen realiteettitajuaan, on vuorovaikutuksessa näiden asiantuntijoiden tarinoiden kanssa. Hän kuitenkin ottaa itselleen sen mikä hänelle kuuluu: Oman ainutkertaisen identiteettitarinansa ohjauksen. Transmoderni ihminen tajuaa, että monen nk. asiantuntijan ajattelusta on kadonnut luovuus, koska  he takertuvat vain omaan tieteensä yksipuolistavaan tarinaan.

Koska juuri tämänmuotoisena Sisäinen taetteri -menetelmäni on uusi, joudut luottamaan ihan vain itseesi ja ihmiskunnan aikaisempaan kokemusperäiseen tietoon. Toki ihmiset ovat kautta aikojen tehneet samantapaisia interventioita ihan spontaanisti itselleen. He ovat osanneet olla yhteydessä ”henkiinsä”. Tässä erään bloginkirjoittajan esimerkki. Hänen dialogissaan keskustelukumppanina on minä, mutta tila voisi yhtä hyvin ajatella olevan toinen minätila.  Monet filosofit, teologit ja ihan vain tavalliset kansalaiset ovat harjoittaneet peilaavaa moniäänistä kirjoittamista vuosituhansia.

Sisäinen teatteri on mielikuvitusta hyödyntävää oman itsesi toimintatutkimusta. Voimme käydä itseämme hoitavaa vuoropuhelua moniäänisesti oman elämämme tarinoiden kanssa.

Itse asiassa jos lähdemme yleensäkin tarkastelemaan perusteellisemmin muistelua, se on hyvin usein moniääninen ja monimediaalinen (emotioita, hajuja, mielikuvia, ääniä) kokemus. Joskus ikävät puolet meitä muistelevat ikäviä tarinoita. On merkki sairaasta medikalisoivasta kulttuurista, mikäli ihminen ei saa itse valitsemallaan ja hyväksi kokemallaan menetelmällä muistella ja tutkia omaa itseään.

Monet tekevät dialogista itsensä tutkimista spontaanisti tai vaikka Julia Cameronin lukemisen jälkeen (hänellähän on joitakin harjoituksia, joissa käytetään hyväksi sisäistä dialogia, Marja Leena Toukosen inspiraatio omaan kirjaansa ”Kuvittele itsesi” löytyi juuri täältä). Voidaanko meiltä viedä oikeus itse päättää, millaista ja miten rakennamme omaa elämäämme kannattelevaa identiteettitarinaamme?

Luulisi jokaisen tänä päivänä hyötyvän siitä, että vaivautuisi hieman tutustumaan tärkeimpään elämänsä kanssamatkustajaan, omaan itseensä. Myös nk. asiantuntijoille tämä tekisi varmasti hyvää. Monien terveydenhuollon ammattilaistenkin identiteettitarinat ovat hukassa. Kaiken terveystiedon ja aineellisen hyvinvoinnin  keskellä lukemattomat ihmiset hukkuvat addiktioihin ja henkiseen elämän tarkoituksettomuuteen.

Olen ollut huolissani siitä, että ihmisiltä on kadoksissa terve henkisyys, maalaisjärki ja itseohjautuvuus, tekisi melkein mieli sanoa, että asiantuntijat ovat ne meiltä varastaneet. Eli, kun ja jos kokeilet Sisäistä teatteria, joudut ihan itse päättämään, voisiko tällainen mielikuvitusta hyödyntävä tietoisuustaidon harjoittamisen tapa olla hyväksi kohdallasi. Luotatko omaan kyykysi rakentaa elämääsi kannattelevaa tarinaa vai haluatko apua ja tukea prosessiisi?

Minätiloja on käytetty pitkään terapiassa, mutta oma kokemukseni itsestäni ja ryhmistäni on, että niitä voi yhtä hyvin käyttää itsetuntemuksen oman elämämme tarinamme rakentamiseen.

Voiko tämä olla vaarallista? Kyllä voi. Elämä on kaiken kaikkiaan vaarallinen projekti. Erityisen vaarallista se on silloin, kun oma elämisen perusta lepää huonossa tarinassa niin kuin monella tänä päivänä tekee. Nämä ihmiset hukuttavat itsensä epätervellisiin addiktioihin, istuvat vankiloissa, ampuvat toisia ihmisiä tai tappavat itsensä. Valitettavan monet eivät tänä päivänä edes yritä rakentaa itselleen elämää kannattelevaa hyvää tarinaa. Miksi?  Koska tällaisia taitoja meille ei opeteta. Monet meistä opetetaan tärkeiksi asiantuntijoiksi, mutta itseämme meitä ei opeteta tuntemaan.

On luonnollista, että vakavampien mielenterveysongelmien kohdalla hyödyt siitä,  että joku viisas ihminen, esimerkiksi terapueutti osallistuu kanssasi tarinasi rakentamiseen. Me tarvitsemme monissa elämän tilanteissamme toinen toisiamme. Kun olet löytänyt sekavasta lankavyyhdistä alun, saattaa tarinalanka avautua yksinkin omien minätilojesi kanssa työskennellen. Löydät itsellesi hyviä mietiskeltäviä teorioita ja  tarinoita kirjallisuudesta.

Sisäinen teatteri ei välttämättä ole kaikkien juttu, mutta joillekin tämä metodi aukeaa todella nopeasti. Kirjoitusryhmä voi olla hyvä tapa aloittaa kirjoittaminen. Vinkkejä itsetuntemuksesi kehittämiseen saat tietysti myös kirjastani.

Sisäinen teatteri on facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s