Aloha! Näen pyhän hengityksen sinussa

On kaksi tietä sydämeen ja järjen yhteyteen. Ne ovat meditaatio ja itsereflektio. Opetan asiakkaitteni henkisessä valmennuksessa heille näitä molempia taitoja.

Näköjään en ole ainut ihminen maailmassa, joka ohjaa ryhmissä  itsereflektiota luovasti  kirjoittamalla. Jackie Parker opettaa meditaatiota sekä ei-ajatellen kirjoittamista (no-thinking writing) mm. UCLAssa. Tällä ei-ajatellen tapahtuvalla kirjoittamisella hän tarkoittaa sitä, että siirrymme kirjoittamisessamme egomme ulkopuolelle, jolloin pääsemme käsiksi itseemme uudella tavalla: kykenemme kuuntelemaan itseämme ja löydämme uuden suhteen elämäämme ja muihin ihmisiin.

Kun pääsemme käsiksi kirjoittaen omaan sykkivään sydämeemme ja rytmiseen sisäiseen hengityksemme, näemme myös yhä paremmin toisen ihmisen hengityksen. Saavutamme tunneyhteyden ympärillämme oleviin ihmisiin. Mielitajumme *) kehittyy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEi-ajattelevaa kirjoittamista Parker kutsuu myös ”mindless” (tietoisuudesta vapaaksi) kirjoittamiseksi. Ihminen kirjoittaa, ilman, että keskittyisi samalla siihen, mitä tekstiä paperille syntyy. Tämä Parkerin luova kirjoittaminen kiinnostaa minua, koska myös kehittämässäni minätiloja hyödyntävässä Sisäisessä teatterissa pyrimme siirtymään hetkeksi egotilojemme ulkopuolelle, löytääksemme spontaanin ei-ajattelevan kirjoittamisen, ”mindless” tilan. Annamme kaikenlaisten tunnetilojemme, typerien, älyllistävien, lapsellisten, naurettavien, surullisten jne. reagoida vapaasti.

Parker kannustaa ihmisiä kirjoittamaan ryhmässä, koska yhdessä kirjoittaminen auttaa meitä löytämään tunneyhteyttä paitsi itseemme myös toinen toisiimme. Luovuudellamme, eheytymisellämme ja yhteisöllä on läheiset suhteet. Taitelijahan menee Parkerin mukaan salaiseen paikkaan, joka on suljettu monelta muulta. Hän pääsee kiinni tätä kautta piilossa oleviin osiinsa. Taide on universaalia. Salaisten osiemme kautta kosketamme toinen toisiamme ja pääsemme osallisiksi yhteisiin taidekokemuksiin. Parker sanoo, että taitelija menee toiseen ulottuvuuteen, artistiseen transsiin, ja tuo sieltä meitä ihmisiä yhdistävän aarteen.

Jokainen meistä on taitelilija. Siksi me kaikki voimme saavuttaa tämän tämän salaisen paikan. Voimme pulahtaa toiseen mielemme ulottuvuuteen, koskettaa tätä kautta toinen toisiamme. Mikä parasta, tätä kautta vapaudumme yhä enemmän meitä rajoittavista kulttuurisista uskomuksistamme.

Tunnistan Parkerin haastettulussa mainitsemat puolet, megalomanisen puolen ja humaanin puolen itsestäni. Ne erottuvat hyvin minätilojeni joukosta. Megalomaninen minätilani  on kaikkivoipa ja kuvittelee, että minussa on jotakin, jota maailma haluaa. Toisaalta minussa on humaani olevainen, se joka tietää,  että meissä jokaisessa on kätkettynä lahjat, joita maailma tarvitsee.

Parker on kiinnittänyt huomiota siihen, että kuka sitten ikinä tulee hänen ryhmäänsä kynä kädessä, hänellä on aina ryhmälle jotain annettava. Moni epäröi (Enhän ole koskaan osannut kirjoittaa! En minä osaa! ). Silti jokaisella on maailmalle jotain annettavaa. Hän ei ehkä sitä itse vielä ryhmään tullessa tiedä, mutta hetken siellä kirjoittamisen jälkeen, hän sen  tietää. Oma kokemukseni Sisäinen teatteri-kirjoittajaryhmistä on, että toisilla kirjoittaminen aukeaa nopeammin – toisilla hitaammin. Kaikilla on kuitenkin annettavaa toinen toisilleen.

Olemme siirtymässä kohti uutta luovuuden aikaan. Vaikka sosiaalisella medialla on huonot addiktoivat piirteensä, on siinä paljon myös hyvää. Uutta ihmiskunnan luovuutta on vapautumassa. Esimerkikisi kirjoittamisesta ja valokuvien jakamisesta on tullut helpompaa ja yhä useammalla ihmisllä onkin aktivoitunut luovia persoonan osia. Ja tätä kautta kaukanakin asuvat ihmiset voivat virtuaalisesti koskettaa yllättävästi, ja joskus jopa hämmentävästi,  toinen toisiaan.

Luovuus voimaannuttaa. Kun ihmiset käyttävät sosiaalista mediaa luovasti, on mahdollista, että voimaannutamme yhä enemmän toinen toisiamme. Vaikka virtuaalinen todellisuus ei korvakkaan toisen lihaa ja verta olevan ihmisen koskestusta, on se kuitenkin tuonut paljon hyvää: Se on demokratisoinut ja vapauttanut informaatio- ja energiamolekyylien virtaa. Siis sitä, mistä Dan Siegelkin puhuu mielitajussaan. Olemme oppineet luovuutemme kautta enemmän tunemaan itseämme ja toinen toisiamme.

Paitsi, että sosiaalisessa mediassa oleilu voi olla addiktiivista, ja se voi palvella pahaa, yhä useammalle on se tuonut myös hyvää.  Luovassa, transmodernissa kulttuurissa, valta on jakaantumassa aidomman demokraattisemmaksi. Pelkästään asiantuntijat hierarkioissaan eivät voimaannuta meitä, vaan voimme voimaannuttaa toinen toisiamme.  Ja näin minusta tulee yhä enemmän minä sinusta tulee se, joka olet. Ja kas, Aloha, näemme toistemme pyhän hengityksen!

Tällä hetkelllä jo monet tavalliset ihmiset osaavat käyttää sosiaalista mediaa luovasti, toinen toistaan voimaannuttaen. He ovat vapautuneet dialogiseen tietoisuutensa leikkiin ja tietoisuutta laajentavaan virtaukseen.

Kokeileppa, anna ei-ajatellen, kirjoittamalla, sanojen virrata vapaasti paperille. Anna kaikille tunnetiloillesi ääni. Heittäydy pyhään hengitykseen. Älä suhtaudu arvioivasti ajatuksiisi, vaan kuuntele mitä minuutesi haluaa sinulle tänään sanoa. Älä takerru vain järkesi rajoittaviin uskomuksiin, vaan päästä tietoisuutesi tunnetilojesi virtaukseen. Vain tuntemalla tunnetilasi, tiedät kuka oikeasti olet.

Kas! Vähitellen näet paperilla oman aidon näköisen itsesi. ”Järkevä2 päiväminuutemme sulkee pois monia tärkeitä osia itsestämme. Olemme leikanneet itsemme irti aidosta itseydestämme, kiitos kulttuurimme ja liian moni on potkaissut oman lapsensa pihalla ja hänellä asuu  vieras henkilö päänsä sisällä. Moni meistä elää rajoittavien uskomustensa vankilassa, mutta muista, ALOHA, voit nähdä pyhän hengityksen itsessäsi ja toisessa ihmisessä.

Paluu kotiin tapahtuu, kun murramme vankilamme muurit, ja ryhdymme kuuntelemaan aitoa monipuolista itseämme. Liitämme itsemme kadonneet puolet meitä. Yksi tärkeimpiä on tämä sisäinen lapsemme, se pikkupoika tai työttä,  joka leikkasi otsatukkansa uuteen maalliin ja pisti saappaat väärin jalkoihin.

Kun annamme rakkauden kaikille osillemme, myös tälle usein niin hylätyksi kokevalle pienelle sisäiselle pojalleme tai tytötölle,  murramme samalla rajoittuneet uskomuksemme. Vähitellen saavutamme yhteyden kadottamiimme puoliimme. Saamme taas tallustella maantietä saappaat väärissä jaloissa, havainnoiden maailmaa onnellisena ja tietämättömänä,  sieltä ihanasta lapsenmaailmasta käsin. Sieltä missä muta roiskuu, otsatukka muotoillaan uuteen ilmeeseen  ja sammakot puhuvat.

Minkä kummallisinta, kun tulemme tutuksi salaisen sisäisen itsemme kohtauspaikan kanssa, kykenemme auttamaan muita ihmisiä löytämään yhteyden itseensä ja toinen toisiimme.

Aloha, näen pyhän hengityksen sinussa!

*) Mielitaju, ”mindsight” (Dan Siegel). Kun opimme tunnistamaan ja kohtaamaan oman mielemme rakenteita, kehittyy myös taitomme havainnoida niitä toisissa ihmisissä.

Yhdistämme sydämemme päähämme, sillä tervävä pää ilman sydäntä on vaarallinen ympäristölleen. Yhteys toisiin ihmisiin tapahtuu, kun löydämme yhteyden itseemme, sen kadotettuihin, tukahdutettuihin puoliin itseämme.

Tunteemme ja se aito hyvä ei ole irti muista. Päästäksesi kiinni muihin luontokappaleisiin, tarvitsee vain kaikkein ensimmäiseksi olla läsnä itselleen, oman mielen osille. Sinun on löydettävä yhteys itseesi ja kasvettava oman sisäisen draamasi eettiseksi ohjaaksi. Se sinänsä on monelle ihmiselle jo suuri haaste, koska moni meistä on leikattu kulttuurissamme, kipein viilloin irti itsestään (Hyi, kuinka ruma otsatukka! Nyt äkkiä kampaajalle!) . Mikäli sinussa, ei ole olemassa vahvoja turvllisia aikuisia osia,  ihminen tarvitsee toisen ihmisen tukea, kasvaakseen omaksi itsekseen.

Näköjään en ole ainut kansalainen maailmassa, joka ajattelee, että itseyden avaimet löytyvät yhdistämällä kaksi tärkeää asiaa: meditaatio (hiljaiset, läsnäolon hetket) ja itsereflektio (leikkiminen luovasti ja sallivasti omilla ajatuksilla). Olemme Jackie Parkerin kanssa samoilla linjoilla. Opettele ”mindless” kirjoittamista!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s