Sisäistä puhetta ääniksi – newyorkilaisten tarinoita

urbaani elämä on kokonaisvaltainen kehollinen kokemus –  ihminen jakamattomasti yhdistää sisäistä puhetta, mielikuvia, lihasliikkeitä, verenkiertoa, sydämen sykettä ja hermoston toimintaa – mikä vahvistaa ajatusta siitä, että se yhtenäinen sosiaalinen toiminta, jota havainnomme, erilaistuu erilaisissa sisäisten elämismaailmoiden diversiteettissä, alueella joka on viellä kartoittamatonta maastoa sosiologiassa a humanistisissa tieteissä… – Andrew Irwing

(… urban life is understood as a whole-body phenomenon—indivisibly combining inner speech and imagery, muscle movement, the circulation of blood, heart-rate and the nervous system—it reinforces the idea that the seemingly congruent social activities we observe in a city are differentiated by diverse inner lifeworlds that remain uncharted across the social sciences and humanities. – Andrew Irwing)

(Huh! Olipa pitkä lause, tämä Irwingin lainaus – melkein kuin suoreaan Sören Kierkegaardin filosofiasta.)

Mielenkiintoinen mies tämä Andrew Irwing. Hän teki tutkimuksen (New Yorker Stories), jonka osallistujien innokuudesta hän itsekin yllättyi. Irwingin tuli tutkimuksessaan siihen tulokseen, että ihmisen sisäinen elämä on moniulotteista, mielikuvituksen värittämää ja täynnä katkenneita ajatuksia sekä vielä muovautumassa olevia mielikuvia. Tämä sisäinen jatkuva dialogimme määrittelee suhdettamme sekä itseemme että toisiin ihmisiin.

Jokaisella meillä on vilkas sisäinen elämämme, jonka tutkimusmatkailua Sisäinen teatterikin on. Ihmisen on siis mahdollista personifioida ja tavoittaa kirjoittaen tämä dialoginen sisäinen moniuloitteinen ja -kerroksellinen maailma, jonka Irwinginkin tavoitti videoissaan.

Se, että kykenemme tavoittamaan kontaktin,  ja ennen kaikkea ohjattavuuden, omaan sisäiseen dialogiseen maailmaan, on tärkeä tietoisuustaito. Opimme ohjaamaan halutessamme ajatuksiamme ja mielikuviamme haluamaamme suuntaan emmekä ole ajatustemme orjia.

Irwing kiinnittää huomionsa siihen, että perinteisillä tieteellisillä menetelmillä, tätä ihmisten sisäisten maailmoiden rikkautta, on mahdotonta tavoittaa. Minäpä esitän oman väitteeni, että hypnooissa tämä on mahdollista. Samoin hypnoterapiamentelmästä kehittämälläni luovan kirjoittamisen metodilla tämä voi kokemuksieni mukaan olla monelle ihmiselle mahdollista! Voimme harrastaa oman itseemme kohdistuvaa tutkimusmatkailua, mikäli vain uskallamme päästää hetkiksi irti tietoisesta mielemme kontrollista.  ( Metodi on kehitetty minätilojen terapiasta, joka on hypnoterapiamenetelmä. Ihminen voi luovassa tilassa saavuttaa yhteyden myös tiedostamattomiin tietoisuutensa osiin).

Andrew Irwing ei tutkinut ajatuksiaan kirjoittaen, vaan hän antoi ihmisille tilaisuuden sanoa newyorkilaisilla kaduilla ajatuksensa ääniksi. Yli sataan satunnaisesti valittuun vapaaehtoiseen ihmiseen  kiinitettiin mikit, heitä seurattiin kameroin ja he puhuivat ajatuksiaan ääneen. Nämä ihmiset vaikuttaisivat olevan transsissa:  He eivät anna rationaalisten mielenosiensa olla päälle päsmärinä, vaan he päästävät irti tietoisesta mielen ohauksestaan. Näillä videoilla pääsemme kiinni kerrankin siihen, mitä ihmisten pään sisällä liikkuu.

Seuraavassa muutama esimerkki videoista:

Mainokset

One thought on “Sisäistä puhetta ääniksi – newyorkilaisten tarinoita

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s