Itsehypnoosi, sekin on tietoisuustaito!

Kun ymmärtää hypnoosin perusperiaatteet, ymmärtää, miksi itsehypnoosimenetelmät (esim. Sisäinen teatteri) toimivat.

teatteri_jereKeskeistä hypnoosissa on mielikuvien kanssa työskentely. Koulutusjärjestelmässämme meitä ei ole opetettu käyttämään mielikuvitustamme vapaasti ja luovasti,  itseämme rakentavasti.

Aikoinaan meille hypnoterapiakoulutuksessa opetettiin, että lapset ovat aina hypnoosissa. Lapsilla on kyky ”ei-tietämiseen” – ennakkoluulottomaan mielikuviensa työstämiseen, mutta se valitettavan usein tuhotaan. Liian moni on teini-iässä ja aikuisena vain negatiivisten ja kriittisten minätilojensa mielikuvien uhri.

Seuraavassa joitakin hypnoosin perusperiaatteita, joita ihminen voi hyödyntää kehittäessään tietoisuustaitojaan:

1Mielikuvitus voittaa tahdonvoiman

Voimme oppia ohjaamaan mielikuvitustamme. Kun todella haluat jotakin, valjasta mielikuvituksesi käyttöösi.  Jos esimerkiksi olet päättänyt siirtyä keveämpään ruokavalioon, ja joku tarjoaa sinulle herkullisen jäätelöannoksen, älä kuvittele kuinka hyvältä se maistuu. Kuvittele sen sijaan, miten mukavalta tuntuu, kun on keveämpi olo, ja kykenet vaivattomasti juoksemaan pururadalla.

Moni luo päivittäin tietoisuudellaan itseään vahingoittavia mielikuvia, esimerkiksi kauhukuvia hammaslääkärikäynnistä tai epäonnistumisista. Harjoittele käyttämään mielikuvitustasi siten, että tuotat sen avulla itseäsi  ja yhteisöäsi myönteiseen suuntaan rakentavaa,  miellyttävää, eettistä todellisuutta. Kuvittele onnistumiskokemuksia, joissa itse olet aktiivinen kokemuksesi ohjaaja, etkä olosuhteiden tahdoton uhri.

2) Mielikuvituksemme voittaa järjen

Miksi diktaattori pääsee valtaan?  Siksi, että hän kaappaa kansalaistensa mielikuvituksen. Alamme elää samassa harhassa vallanpitäjämme kanssa. Moni ihminen rakastuu  pättömästi. Rakastettumme aktivoi meissä mielikuvitusmaailman, jossa ei ole monestikaan järjen hiventä.

Mikä parasta, voimme oppia ohjamaan tietoisella tahdollamme ja järjellämme mielikuvitustamme haluamaamme suuntaan. Satunnaisen mielikuvituksen tuottama, harhainen kuva rakastetusta, harvoin johtaa todelliseen rakkauteen.

3) Mielikuvituksemme tuottama (itse)hypnootitnen kuva alkaa elää, mikäli se on looginen

Alitajuntamme ei erota kuviteltua kokemusta oikeasta kokemuksesta. Kun kuvittelemme tulevaisuuden todellisuuden, voi se toteutua ainoastaan, jos se on sopusoinnussa elämän realiteettien kanssa. Emme tietenkään voi olettaa täysin epärealististen todellisuuskuvien toteutuvan.

Luomme aina tässä hetkessä mielikuvituksemme tukemana tulevaisuuden todellisuuttamme. Onkin olennaista hyvinvointimme kannalta, millaisia mielikuvia ja ajattelumalleja vahvistamme itsessämme tässä hetkessä.

4) Vain yksi minätila voi hallita todellisuuttamme kerralla.

Kun ohjamme tietoisuuttamme, teemme elämässämme valintoja, joissa valitsemme mieltämme hallitsevan todellisuuskäsityksen (minätilan).  Eri elämänvaiheessa meitä voi hallita erilaiset minätilat omine muistoineen, tunteineen ja maailmankuvineen.

Kehittämällä tietoisuustaitojamme itsehypnoosissa, voimme tunnistaa yhä paremmin mieltämme hallitsevan kulloisenkin tilan. Meistä voi tulla aktiivisia, oman itsemme hallitsevan minätilan valitsijoita. Minätilamme voivat muodostaa itsetuntemuksemme edistyessä entistä joustavampia, hyvin keskenään kommunikoivia kokonaisuuksia. Ne voivat myös yhdistyä.

5) Itsehypnoosissa löydämme itsestämme tarkkailijatilan

Voimme itsehypnoositilassa löytää saman tarkkailijatilan kuin hyväksyvän läsnäolon harjoituksissa. Tarkkailijatilan löytyminen mahdollistaa sen, ettemme samaistu sattumanvaraisiin minätiloihimme. Sen sijaan kykenemme tietoisesti ohjaamaan ja luokittelemaan todellisuuskuviamme ja niiden erilaisia ajattelumalleja.

Kun tietoisuustaitomme kehittyvät, meitä ohjaa yhä vähemmän automaattiset tunnetilat. Voimme toki halutessamme tietoisesti samaistua myönteisiin minätiloihin, ja nauttia täysillä niiden kokemuksista.

Tietoisuustaitojemme kehittyessä impulssiivinen käyttäytyminen vähenee. Elämme omaa elämäämme yhä enemmän Sisäisen teatterimme ohjaajina, vastuullisemmin ja itseohjautuvammin. Kukaan ei kaappaa tietoisuuttamme, vaan näemme todellisuuden yhä täsmällisemmin, ilman illuusioita. Kykenemme yhä taitavammin yhdistämään mielikuvituksen realiteettitajuumme.

Sisäinen teatteri facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s