Hyödynnä tietoisuustaidoissa arjen transsit

En ole näköjään ainut henkilö maailmassa, joka yhdistää hypnoterapian ja hyväksyvän läsnäolon.  Minulle ennestään jo tuttu filosofi ja integraaliteorian kehittäjä Ken Wilber yhdistää kognitiivista hypnoterapiaa hyväksyvään läsnäoloon (mindfullness-based cognitve hypnoteraphy).  Minä puolestani yhdistän hypnoterapiaa,  minätilojen terapiaa (Ego State therapy) ja luovaa kirjoittamista hyväksyvään läsnäoloon (mindfulness-based Ego-state therapy).

Monimutkaista? Häh?

No ei oikeastaan. Riippuu vain, miten asioista puhutaan.  Suurin osa ihmisistä on valtaosan aikaansa transsitiloissa – tietävät he sitä tai eivät. Nämä transsit ovat valitettavan usein itseä vahingoittavia. Haukumme itseämme tai tuttujamme.  (”Olen paksu mässäjä.” ”Olen ruma ja lihava!” ”Helvetin typerys.” ”Kaikki huomaavat, kuinka tyhmä olen.”  ”Työtoverini Liisa on ahne ja itsekäs ihminen.”).  Ei ole ihme, että ihmiset voivat huonosti. Käytämme mielikuvitustamme itseämme vahingoittavasti. Kansalaisille  ei ole opetettu tietoisuustaitoja:  Kykyä ohjata omaa tietoisuuttaan ja sen erilaisia tunnetiloja.

Aika monet käyttävät aikaansa joko tunnelatautuneitten minätilojensa torjuntaan (”En saa ajatella koko ajan ruoka.”)  tai he siirtävät tunnetilojaan toisiin ihmisiin.  Toiset puolestaan antavat tilojensa mellastella miten sattuu. Seuraavassa ote tämän päivän YLE:n uutisista nettirötöstelystä.

Aikuiset tekevät sitä haittaa  (nettirötöstelyä) varmaan enemmän tietoisesti, kuin nuoret. He kyllä tietävät, että ei näin saisi kirjoittaa, mutta jotenkin se järjellinen ajattelu sumenee. Sitten kiihtyneessä tilassa kirjoitetaan nettiin jotain epäasiallista esimerkiksi työkaverista. Kirjoittaja ehkä jälkeenpäin tajuaa, että kirjoitus ei ollut hyvä idea, mutta joskus ylpeys ei anna periksi poistaa kirjoitusta, Saarela kertoo.

Massaihmisellä, Virtuaali Villellä ja Vilmalla, ei vielä ole vielä taitoja ohjata tietoisuuttaan.  He eivät tunnista tunnetilojaan ja niiden tarkoitusta. He ovat muuntuneissa tajunnantiloissaan, arjen transseissa tietämättään. Nämä tilat ohjaavat usein itseään toteuttavina heidän elämäänsä, monesti sekä yksilön itsensä ja yhteisön kannalta vahingolliseen suuntaan.

Olennaista tietoisuustaidoissa on, että osaamme käyttää muuntuneita arjen transseja itseämme ja yhteisöämme myönteiseen suuntaan rakentaen emmekä vahingoittavasti.  Käytännössä tämä merkitsee sitä, että osaamme olla hyväksyvästi läsnä paitsi ympäristöllemme myös itsellemme. Kykenemme transsitilassa tunnistamaan tilojamme, niiden tarkoituksia ja kykenemme vahvistamaan myönteisiä puoliamme itsestämme suggestioin.  Moni ruokkii  jatkuvasti itseä vahingoittavia ja jopa sairautta tuottavia puolia itsestään.  En syyllistäisi tästä Vilmaa tai Villeä. Sen sijaan osoitan sormellani kulttuurista asiantuntijaperinnettä, jossa itsetuntemusta ja tunnetaitoja ei ole arvostettu eikä opetettu. Jopa asiantuntijoilla itsellään saattaa olla melkoinen määrä ulkokohtaista tietoa, vaan ei minkälaista itsetuntemusta.

Olennaista tietoisuustaidoissa on, että opimme säätelemään transsitilojamme.  Kykenemme ”dehypnotisoimaan” tarapeen tullen itseämme eli herättelemme  itseämme aika ajoin transseistamme. Hyväksyvän läsnäolon tiloissa voimme oppia paitsi vain olemaan läsnä, myös uudelleen ohjelmoimaan mielikuvituksen avulla itseämme. Korjaamme  vahingollisia ajattelutottumuksiamme. Löydämme hyväksyvän läsnäolon kautta itsestämme tarkkailijatilan, minätilojemme ohjaajan.  Tämän voi saavuttaa myös kirjoittaen.

Opimme muuntuneissa tajunnan tiloissa kuuntelemaan ja purkamaan meihin ehdollistettuja uskomuksia.  Tarkkailijatilamme kykenee tunnistamaan minätilojamme ja hän näkee asioita intuitiivisesti laajemmasta perspektiivistä käsin. Löydämme tietoisuuteemme egon osien (minätilojen) ulkopuolisen eettisen itsemme ohjauskeskuksen.

Meillä on olemassa kaikki se tieto, joka tarvitaan ihmisen kasvamiseen tietoisuustaitoiseksi, yhteisölliseksi, hyvää ympärilleen tuottavaksi ihmiseksi.  Ongelma on vain, että kulttuurimme on ollut niin materialistisen yksipuolistavan asiantuntijakulttuurin pauloissa, että muutokseen vaaditaan kokonaisvaltaista arvo- ja uskomusmuutosta myös yhteiskunnan ylärakenteissa. Vasta sitten voimme siirtyä kokonaisvaltaista terveyttä ja viisautta korostavaan hyvinvointikultuuriin.

Hyväksyvän läsnäolon kulttuurissa raha eikä yksipuolistava tehokkuus ole kaiken mitta. Sen sijaan arvoa annetaan esimerkiksi miellekkäälle työlle. Sillä sinänsä on jo itseisarvo. Olen kirjoittanut täällä kohta viisi sataa blogia. En ole saanut palkkaa tästä hommasta.  Se on vain osa tarkoituksellista elämäntapaani. Hyväksyvän läsnäolon kulttuurissa yhä useampi iloitsee työstään ja  voi parhaimmillaan toteuttaa itseään monipuolisesti, jos ei aina työssään niin sitten vapaa-aikana.

Hyväksyvä läsnäolo alkaa olla valtavirtaa lääketieteessä ja psykologissa. Uskoisin, että seuraava suuri askel syntyy, kun enemmän saamme tieteellisestä näyttöä siitä, kuinka hypnoterapiaa ja hyväksyvää läsnäoloa voidaan integroida toinen toisiinsa. On selvää, että addiktiot ja masennus alkavat olla sen mittaluokan kansantauteja, ettei kaikille ole todellakaan mahdollista antaa yksilöterapiaa. (Terapia on tarpeen erityisesti ihmisille, joilla ei ole olemassa vahvoja aikuisia minätiloja.)

On lisättävä ihmisten tietoisuustaitoja.  Tämä voi tapahtua esimerkiksi siten, että vertaistukiryhmissä ja työpaikoilla työnohjauksessa, kansalaiset oppivat yhä paremmin tuntemaan itseänsä ja arjen transsejansa. Löytämällä myös itseen suuntautuvan hyväksyvän läsnäolon, he voivat paremmin, ilman itsensä vahingoittamista,  antaa omien vahvojen puoliensa lahjat yhteisönsä käyttöön.

Luettavaa:

Mindfulness-Based Hypnosis: BlendingScience, Beliefs, and Wisdoms to Catalyze Healing
Assen Alladin aa University of Calgary , Calgary , Alberta , Canada
Published online: 02 Jan 2014. American Journal of Clinical Hypnosis

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s