Kerro, kerro, kuvastin, ken on osistani viisahin!

Kun harjoitat Sisäistä teatteria, harjoitat samalla peiliä hyödyntävää itsereflektiota draamallisesti. Tärkeintä ei ole minkälaisen lopputuloksen tuotat vaan se oivallus, mitä erilaisilla näkökulmilla leikkiminen sinussa tuottaa. Et kirjoita tuottaaksesi taideteosta vaan teet taideteosta tuottaaksesi oivallusta.

Tiedätkö, me tiedämme paljon enemmän asioita kuin mitä tiedämme tietävämme! Meidät on kiltteinä pikku koululaisina ehdollistettu tuomaan esiin itsestämme vaan tiettyä maailmankuvaa tukevia osia itsestämme. Liian monessa ihmisessä leikkivä ja luova lapsi on tukahdutettu, mistä on seurauksena paljon pahoinvointia. Tietoisuustaitoja ja draama, ja niiden mukanaan tuomia peilaustaitoja, ollaan kuulemani mukaan tuomassa yhä enemmän kouluihin. Hyvä näin!

cc iceman_forever
cc iceman_forever

Hyväksyvä läsnäolo (mindfulness) ja positiivisia minätiloja mielikuvituksella ruokkiva suggestiivinen itse-hypnoosi täydentävät toinen toisiaan. Ne molemmat ovat tietoisuustaitoja. Niillä vahvistamme arvo- ja uskomustietoisuuttamme, sekä parannamme tunnetilojemme tuntemusta ja ohjausta. Avaamme teitoisuustaitojemme kasvaessa itseämme erilaisille tavoille nähdä maailmaa ja kokea todellisuutta. Siedämme paremmin erilaisuutta, ja jopa rikastamme itseämme sen voimalla. Kykenemme yhä paremmin imemään ”ei-tietämisen tilassa” itseemme informaatioita erilaisista viisausperinteistä käsin.

Kuten aikaisemmin toin blogissani esille, voimme aktivoida ja hyödyntää tietoisesti monenlaisia arjen transsejamme. On mahdollista ammentaa itseensä kokonaisvaltaista viisautta puhtaasta olemisesta, tajunnan tilasta, jossa ei ole mitään ajatuksia. Voimme iloita muutuneista fokusoituneista transsitiloista, joissa ajattelemme syvällisiä, lapsellisia, rationaalisia, mielikuvituksellisia ja typeriä ajatuksia. Leikimme kaikenlaisilla ajatuksilla ja näkökulmilla. Voimme laulaa tai soittaa tilojamme musiikiksi. Voimme tietoisuustaitojemme kehityessä halutessamme hiljentää mielemme melun tai voimme täyttää sen monenlaisilla erilaisilla leikillisillä fantasianäkökulmilla. Voimme valita tajunnan tilamme.

Yhteistä tietoisuustaitoiselle tajunnantiloissa surffaileville on se, että he kehittyvät jatkuvasti oman tietoisuutensa  ohjaajina. Heidän sisäistä aikakonettaan  ja sen ajatuksia ja toimintaa ei ohjaakaan enää autopilotti tai satunnainen tunnekaappari. He ovat oppineet fokusoimaan koneen ohjaajina huomioita haluamallansa tavalla. He ovat vapautuneet elämään tätä hetkeä yhä vapaamminen, levollisemmin ja eettisemmin.

Voimme halutessamme tietoisesti vahvistaa niitä näkökulmia, jotka tuntuvat sydämessämme hyviltä. Mikä parasta, tämä prosessi, jossa integroimme sydämen ja järjen viisautta toinen toisiinsa, vaikuttaa myös positiivisesti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Monenlaisilla tietoisuustaitoharjoitteilla on eheyttävä (healing) vaikutus psykofyysiseen hyvinvointiimme.

Niin kuin hypnoottisessa transsissa, myös luovan kirjoittamisen tilassa voimme olla avoimia todellisuuden monille näkökulmille. Meidän ei kirjoittaenkaan tarvitse kiinnittyä pysyväksti yhteenkään näkökulmaan, vaan voimme leikkiä erilaisilla tavoilla nähdä ja kokea maailmaa. Paljon pahaa tapahtuu maailmassa, kun ihmiset assoioituvat tunnekaappariinsa ja elävät sen ajatuksia todeksi.

Voimme esimerkiksi peilaavasti kirjoittaen paljastaa erilaisin vertauskuvin rajoittuneet ajattelumallimme. Pääsemme prosessimme kautta kiinni peilitodellisuutemme loppumattomiin tapoihin heijastaa todellisuutta. Ja kas, heijastuksemme kuljettavat meidät yllätyshetkiksi  peilin taakse. Sielä hopeisen heijastavan pinnan takana on puhdas olemisemme: Se ihana, vapaa oleminen, jossa voimme vain kellua todellisuuden näkökulmavapaassa, olemattomassa, mutta samalla kaiken kattavassa, olevaisuudessa. Buddhalainen sanoisi, että olemme hetkeksi saavuttaneet valaistumisen. Kristitty puolestaan voisi vaikkapa sanoa, että löydämme kaiken elämän pyhyyden mystisinä rajattomana kokemuksena, lepona Jumalassa.

Peilaava kirjoittaminen merkitsee sitä, että uskallat hämmentää ja hämmästyttää joka päivä itseäsi arjen kauneudella. Junassa takanani istui tänään pikku-Urho (n. 4v?), joka tuli onnellisena konduktöörinkoppivierailultansa. Posket punoittaen hän halusi soittaa ukille, ja kertoa mitä kaikkea ihmeellistä siellä oli ollut. Tee Urhot! Heitä itsesi Urhon leikkivään ja hämmästystä täynnä olevaan ”ei-tietämiseen ” tilaan. Ei se ole vaikeaa. Lapsikin sen osaa!

Tutki leikillisesti elämääsi jokaisen päivän jokaisena hetkenä. Kaikkein oivaltavimmat ajatukset löydät yllättävästi useinmiten juuri varjossa olevista sensuroimistasi häpeällisistä kokemuksistasi, niistä,  jotka mieluimmin vain unohtaisit. Eämän eepoksen kirjoittaminen on oman tarinan jokapäivästä uudelleen kirjoittamista. Voit tehdä työtäsi kokreeettisesti kirjoittaen niistä vaikka näytelmiä, runoja tai piirtäen sarjakuvia. Mutta mahtavinta taidetta on ihan pelkästään elää sitä joka hetki todeksi.  Arjen kauneuden valaistuksessa, hiljaisuudesta voimaa ammentaen, voi Elämääsi eepos aueta yhä juurevampana ja aidompana.

Me voimme uudelleen rakentaa mielikuvituksemme avulla tapahtumia elämästämme. On  mahdollista löytää joka hetki uusia, tuoreita merkityksiä, omaa elämäämme kannattelevaan eepokseen. Toiset jäävät loppuelämäkseen kiinni  neuroottisiin tarinoihin, joissa he tukahduttavat puoliansa. He sensuroivat omaa elämäänsä toistamalla itselleen kerta toisensa jälkeen itseä rajoittavaa, uhriuttavaa  ja omia ikäviä puolia sensuroivaa, valheellista tarinaa. Valekansalaiset käyttävät suuren määrään energiaa elääkseen päivästä toiseen todellisen itseyden kätkevässä peitetarinassaan.

Autenttinen elämä merkitsee sitä, että hyväksymme itsemme kaikine puolinemme, epätäydellisinä ihmisinä. Paljon energiaa vapautuu, kun saamme olla monipuolisia epätäydellisiä itsejämme. Eepoksemme todellisuus on melkoisen absurdi. Rumuuden takaa voi löytyä kaunein puoli itseämme.

Itseohjautumisen lisääntymisen kautta vapaudemme jatkuvaan kaiken kyseenalaistamiseen. Opimme tuntemaan mukavuutta liikkuessamme kysymysten keskellä epävarmuudessa ja ”ei-tietämisessämme”. Kysymme itseltämme samoja kysymyksiä päivästä toiseen, emmekä ota vastaan valmiita vastauksia.

Itseohjatuvuuden lisääntyessä vapaudumme tekoihin, joissa tiedostamme entistä selvemmin, sen että kaikki tekomme ovat eettisiä valintoja. Elämämme on suurin poliittinen kannanotto ja tekomme. Emme ole sitä mitä sanomme, vaan olemme sitä mitä teemme.

Itseohjautuvuutemme lisääntyessä vapaudumme nauttimaan epävarmuudessa kellumisesta ja polskimista. Siirrymme hallinnankulttuurista uuteen kultuuriin, jossa tiedämme, että elämä on jatkuva tasapainoittelua, joskus kompurointiakin,  hämärässä, kuoppia täynnä olevassa maastossa. Elämän suurimat vastoinkäymiset ovat hyvin usein yllätyksiä. Ne tulevat odottamatta ja pyytämättä.

Hyväksyvä läsnolo ja itsehypnoosi, kuten työntekijän peilaamiskykyjen lisääminen vaikkapa luovasti kirjoittaen, ovat oppivan organisaation työvälineitä. Ne soveltuvat huonosti vanhanaikaisiin hierarkisiin laitoksiin, joissa takerrutaan vain johonkin vallanpitäjän yksittäiseen autoritaariseen käsitykseen määritellä totuutta.

Tietoisuustaitoja ei saavuteta siten, että löydetään ja omaksutaan viikonloppukurssilla jokin yksittäinen hyväksyvän läsnäolon metodi, jota sitten muutaman viikon ajan harjoitetaan. Sen sijaan tietoisuustaitojen lisääntyminen on oikeastaan vallankumous, jossa ihminen siirtyy oman elämänsä vastuulliseksi ohjaajaksi. Ihmisenkoko  elämä avautuu meditatiiviseksi vapauden aktiksi, jossa hän ottaa vastuun itsestään, elämästään  ja terveydestään. Ihmistä ei tietoisuustaitojen avulla vain kouluteta johonkin tapaan tutkia ja tulkita maailmaa, vaan hänen koko olemuksensa ja elämänsä muuttuu tutkivaksi uteliaaksi, itseään aina uusintavaksi luovaksi käytännöksi. Lakkaamme sensuroimasta itseämme. Ja samalla, kas, sivutuotteena alamme nähdä maailman intuitiivisesti yhä tarkemmin.

Tällaiselta näytti maailma tänään junassa, kun katsoin sitä taikapeilistäni. Jospa peili onkin se suurin viisautemme lähde?

Tietoisuustaidot naamakirjassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s