Pidä huolta takapihastasi!

Olen vissiin useampaan kertaan täällä tuonut esille, että monilla ihmisillä on melkoisen kapea kuva tietoisuustaidoista. Tästä huolimatta jälleen kerran toitotan, että tietoisuutaitomme eivät ole vain sitä, että olemme läsnä hyväksyvästi itsellemme ja toisillemme. Sen sijaan voimme harjoitella myös keskittämään – fokusoimaan – huomiotamme kehoomme ja sen erilaisiin tunnetiloihin.

Vertauskuvallisesti voimme ajatella, että hyväksyvä läsnäolo on sitä, että aistimme bussipysäkin ohi kulkevien autojen kokemusta, mutta emme keskitä huomiotamme yksittäisiin autoihin mitenkään.  Fokusoivssa meditaatiossa sen sijaan alamme leikkimään autoilla. Jaaha… tuossa meni ohi punainen Volvo.  Sen sisällä on kaksi aikuista ja kaksi pientä lasta. He ovat menossa mökillä. Mies on nyrpeä, koska olisi mennyt mielummin poikien kanssa pelamaan biljardia.  Vaimo mököttää.  Lapset pelaavat takapenkillä tietokonepeliä.

Fokusoivassa mietiskelyssä otamme leikillisen ja tutkivan asenteen kehoomme eri tiloihin.  Tavoittelemme mielikuvituksemme avulla kehollisia tunnetilojamme ja niiden tarinaa.  Tervehdimme tunnetiloja:  ”Hei.  Kuka olet?  Mistä tulet?  Mitä haluat?”.  Tässä kokemuksessamme oivallamme, että sisätodellisuutemme on erilaisten vertauskuvien maailma. Alitajuntamme ei ole vain romuvarasto – se on myös aarreaitta!

Sisäisen kaupunkimme tutkimustyössä meidän ei tarvitse välttämättä tutustua Vajrajana-buddhalaisuuden saloihin, vaan voimme löytää peilipintaa länsimaisesta viisausperinteestä, vaikkapa mystiikasta ja psykoterapiaperinteestä. Hypnoterapiassa on oivalettu jo vuosisatoja, ettei keho ja mieli ole erillisiä osia toisistaan. Hypnoterapeutit ovat suggestioillaan parantaneet paitsi psyykkisiä vaivoja myös fyysisiä vaivoja, esimerkiksi pysäyttäneet verenvuotoja. He ovat auttaneet ihmisiä tunnistamaan kehollisia tunnetiloja ja  katsomaan  asioita uusista näkökulmista käsin.

Meidät on valtakulttuurissamme opetettu harhaan, että  kysymyksille on olemassa oikeat vastaukset, mutta sisätodellisuudessamme sellaisia ei ole.  Riippuu aina näkökulmasta joka asiaan otetaan.  Mutta onko näin edes ulkoisessa maailmassa? Otetaanpa vaikkapa ihan perusasia niin kuin matematiikka.  Esimerkiksi kaarevan pinnan logiikalla vastaukset geometriassa ovat toisenlaisia kuin  kuin tasaisen pinnan logiikalla.  Jälkimmäisessä yhdestä pisteestä lähtevät viivat eivät koskaan kohtaa, mutta kaarevalla pinnalla näin voi tapahtua.  Ajatellaan vaikkapa maapallon pituuspiirejä.  Ne lähtevät pohjoisnavalta suorina viivoina ja kohtaavat etelänavalla. On olemassa erilaisia logiikkoja, riippuen ennakkoehdoista ja kysymyksen asetteluista.

DSCN0953

Tietoisuustaidoilla opettelemme kuuntelemaan kehoamme ja sen erilaisia (tunne)tiloja, joita Sisäisessä teatterissa kutsutaan minätiloiksi.  Voimme treenata luovuuttamme hyödyntäen terapeuttisia luovia menetelmiä ja hypnoterapiaa siten, että tulemme yhä tietoisemmaksi kehomme viisaudesta.  Etsimme ja avaamme itsestämme sijaitsevan luovan ajattelun lähteemme. Sen joka meissä on auki luontaisesti lapsena.

Halutessamme voimme ammentaa tutkimusretkeemme aineksia ihan kotoisesta länsimaisista viisausperinteistä.  Tämä ei tarkoita sitä, ettenkö arvostaisi itämaisia perinteitä.  Heillä on rikas vertauskuvavarasto erityisesti liittyen muuntuneisiin tajunnantiloihin ja ihmisen kehollisuuteen.  Silti muistakaamme, että myös länsimaisessa integratiivisessa tieteenperinteessä on tietoa, jota voimme hyödyntää itsetutkimusretkessämme.

Meillä on kristinukossa, juutalaisuudessa ja islamissa upeita mietiskelyperinteitä. Itselleni psykoanalyysikin on vain yhdenlaista terapeutin kanssa yhdessä läpikäytyä kokemuksellista oppimista, mietiskelyä. Kun kokemuksellisen oppimisen taitojamme mietikelytraditioitten kautta  lisätään, mikään ei estä meitä tekemästä mietiskellen itseanlyysiä. Voimme luovan itsetutkimusmatkan kautta yhä vapaammin valita, keitä olemme ja mitä oikeasti haluamme. Vapaudumme normi-ihmisen kahleista, sillä normaali ihminen voi olla monella lailla. Ja se mikä eilen oli epänormaalia, näyttääkin tänään olevan täysin normaalia.

Itseäni on ärsyttänyt tällainen buumi, jossa on trendikästä hakea vastauksia vain buddhalaisuudesta.  Väitän, että länsimaiselle ihmiselle  oma kulttuuri- ja tiedeperinne tarjoaa luontevimmat juuret olemiselle.  Itse suosittelen siis alkajaiseksi sinua kasvattamaan puusi tukevat juuret ihan omalle takapihalle. Tämän jälkeen sitten voit integroida oksia puuhusi myös muista viisausperinteistä.

Monikulttuurisessa ja informaatiotulvan keskellä liian monelta nykyihmiseltä puuttuu juuret, jotka ovat vakaan olemisen perusta.  Kaiken lähtökohta on hiljentyminen. Tätä voit opiskella vaikkapa viettämällä aikaasi saunassa ja metsän hiljaisuudessa ja/tai tutustumalla Ralph Waldo Emersonin filosofiaan.  Opettele avaamaan silmäsi arjen kauneudelle.   Siitä on hyvä lähteä liikkeelle.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s