Tietoisuustaitoja länsimaalaisittain – oppi-isänä John Bunyan

Lempifilosofini Sören Kierkegaardin rinnalle on löytänyt uuden psykodraamallista älyäni stimuloivan mielenkiintoisen kristillisen ajattelijan, John Bunyanin.  Oikeastaan melko noloa, etten ole kiinnittänyt huomiota aikaisemmin tähän historiallisesti merkittävään  kristilliseen kirjailijaan. Onhan hänen teoksensa ”Kristityn vaellus” käännetty yli sadalle kielelle.  Jostain luin, että kirja on englanninkielisistä alkuperäisteoksista eniten myyty kirja maailmassa.

Kirja on tyyppiesimerkki siitä, kuinka ihminen voi harjoittaa tietoisuustaitoja draamallisesti, kuunnellen sisäisiä ääniään. Länsimaisissa mietiskelyperinteissä on uskomaton määrä viisautta.  Draama voi olla didaktinen prosessi eli sen ei tarvitse pelkästään viihdyttää. Sillä voidaan tuottaa myös oivallusta – olkoon sitten kysymyksessä Sisäinen teatteri tai varsinainen perinteinen teatteri.  Voimme tehdä todellisuuden olemusta tietoikseksi draamallisesti, mitä kautta voimme kasvattaa kokonaisvaltaista viisauttamme. Kristityn vaelluksen päähenkilö Kristitty näkee unen, jota hän alkaa pohtia erilaisten hahmojensa kanssa draamallisesti.

John Bunyan oli 1600-luvulla elänyt kattilanpaikkaaja, jonka näkemään uneen tämä aina ajankohtainen kertomus perustuu. Kertomuksessa Kristitty-niminen henkilö vaeltaa Turmeluksen kaupungissa Taivaan kaupunkiin kohdaten matkalla monenlaisia vaikeuksia ja vaaroja, mutta myös henkilöitä, jotka auttavat kulkijaa eteenpäin hänen matkallaan. Kirjassa henkilöiden nimet kuvaavat heidän luonteitaan ja motiivejaan.

Oman tulkintani mukaan Bunyanin Kristitty törmää oman mielensä osiin, jotka auttavat häntä löytämään oikean polun elämälleen. Näin on mahdollista jokaisen tehdä.  Voit lähteä didaktiseen prosessiin mielen eri tilojesi kanssa.  Kristityn vaeltajan osia ovat mm. Taipuvainen, Itsepäinen, Apu, Maailmanviisas, Evankelista, Selittäjä ja Liukaskielinen.

Monissa tämän päivän terapiasuuntauksissa ymmärretään tarinoiden, symbolien ja vertauskuvien arvo oman elämänymmärtämyksen laajentamisessa. Länsimaissa on rikas filosofinen ja kristillinen perinne, jota voimme hyödyntää tietoisuustaidoissamme.

Lisäksi meillä  on vahva psykologinen perinteemme, jonka arvoa ei tule unohtaa. Psykoterapiasta, erityisesti hypnoterapiasta,  voimme saada oppia siihen, kuinka johdattelemme osiamme itseämme eheyttävään suuntaan.  Perusperiaate on, että jokainen osamme ansaitsee tulla kuulluksi kunnioittavassa ilmapiirissä.

Itse kukin voi tehdä mielikuvitusmatkan omaan sisäiseen maailmaansa tehden itselle tutuksi oman mielensä osia, minätiloja ja niiden erilaisia tarinalinjoja. Tämä polku johdattelee meitä kohden aidon itsemme näköistä elämää.  Terapeuteilta ja terapeuttisesta kirjallisuudesta voimme saada tukea siihen, kuinka käsittelemme herkkiä ja haavoittuneitä osiamme. Länsimainen tiede tarjoaa meille hyviä eväitä itseämme eheyttävälle matkalle.

http://manifoldgreatness.files.wordpress.com/2011/08/038729bunyantpfrontis.jpg

Täältä löytyy Kristityn vaellus pdf:nä.

 

Mainokset

2 thoughts on “Tietoisuustaitoja länsimaalaisittain – oppi-isänä John Bunyan

  1. Mielenkiintoista – olemme tutstuneet tähän teokseen samoihin aikoihin. Minusta kirja oli inspiroiva monestakin syystä, yksi tärkeä oli tuo mainitsemasi. Toinen asia, joka Bunuyanissa on erilaista ja poikkeavaa, on se, että hän on niitä harvoja protestantteja, jotks liitetään uskonnollisten mystikoiden joukkoon. Katolisessa kirkossa, ortodokseissa, islaminuskoisissa ja muissakin uskonnoissa mystikoita on pilvin pimein, mutta protestanttinen maailma on kuten tunnettua riisunut uskonnosta sen myyttisesti alitajuntaamme vetoavan aineksen lähestulkoon kokonaan. Kirjasta tuli minulle kertaheitolla henkilkohtainen klassikko – kiva kun postasit tästä! Ja hyvää pääsiäistä!

  2. Samoin. Hyvää Pääsiäistä! Sinä taidat olla niitä henkilöitä, joiden kanssa jaan yhteisiä sielunmaisemia. Aina vähän väliä törmäämme toisiimme sisätodellisuuksissamme ja toivottavasti pian taas muutenkin. Nettiavaruudenkin kautta voi avautua uusia mielenkiintoisia reaalisia ihmissuhteita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s