Oletko sinut itsesi ja osiesi kanssa? Ajatuksia pähkinänkuoressa

Tämän päivän moniarvoisessa maailmassa ei ole olemassa yhtä normaalia ihmistä.  Sen sijaan pirstoutunut ihminen alkaa olla pikemminkin normi kuin poikkeus. Tästä seuraa myös se, että ihminen globaalissa maailmassa voi olla monella eri tavalla ”normaali”.

Australialaisen Gordon Emersonin mukaan (Healthy Parts Happy Self) ihmisen tulisi rukoilla joka päivä: ”Anna minun olla minä. Älä pakota minua olemaan jotakin, mitä en ole.”

Minätilojen terapiassa, jolle Sisäinen teatterikin perustuu, muodostumme minätiloista, osista.

Jotta olemme onnellisia täytyisi Emersonin mukaan kolme ehtoa täyttyä.

1. Oikean minätilan tulisi olla ohjaksissa oikealla hetkellä

Kun esimerkiksi joku henkilö kritisoi sinua, ei sinulla tulisi olla hallitsevana minätilana herkkää, voimakkaasti reagoivaa osaa. Kun miehelläsi on kiukutteleva poikatila päällä, sinun ei kannata ottaa käyttösi lapsellista marttyyritilaasi.   Kun taas ystäväsi halaa, ei sinun tulisi olla älyllisessä tilassa jne. Meidän tulisi löytää joustava minuutemme, jonka avulla osaamme suhteuttaa itseämme toinen toisiimme.

  1. Kaikki minätilat tulisi saada pitämään toinen toisistaan

Joskus meissä on osia, joista emme pidä. Joku saattaa vaikka inhota laiskaa osaansa. Hän toivoisi, että se häipyisi hänestä hornan tuuttiin. Se, että olemme sodassa itsemme kanssa, ei ole hyvä asia. Meidän tulee opettaa minätilamme kuuntelemaan toinen toisiaan arvostavassa ilmapiirissä. Sisäisessä teatterissa teemme tätä tutustumismatkaa itseemme kirjoittaen. Minätiloilla on ajatuksia ja tunteita, jotka ansaitsevat kuulluksi tulemisen.

3. Sisäiset vammautuneet  osamme on parannettava

Meillä on haavoittuneita sisäisiä osia. Ollessaan mielemme näyttämöllä ne käyttäytyvät typerästi tai olemme vaikkapa ahdistuneita tai kiukkuisia. Ne voivat olla myös kilpailuhenkisiä ja addiktiivisia. Monien minätilat hukuttavat itsensä vaikkapa syömiseen, tupakkaan, shoppailuun  tai alkoholiin.

Nämä ovat niitä osiamme, jotka tarvitsevat kipeästi voimaantumistaan.  Voimme itse joskus auttaa näitä rikkinäisiä osiamme, mutta joskus tarvitsemme tähän terapiaa (erityisesti silloin kun meissä ei ole kehittyneitä aikuisia osia).

Tärkeä tietoisuustaito on oppia tunnistamaan ja ohjaamaan tunnelatautuneita historiamme saatossa syntyneitä osiamme. Ne ovat sekä ongelmiemme että luovuutemme lähde. Paljon pahaa oloa meissä ihmisissä tuottaa se, että meitä yritetään pakottaa johonkin normiminuuteen, vaikka todellisuudessa jokaista meitä on moneksi.

Yksinkertaista vai mitä?  Silti itseen tutustuminen voi olla vaativa, koko elämän kestävä seikkailu, johon tarvitsemme tueksemme toinen toisiamme. Ihmiskunnalla on olemassa kaikki se viisaus, jota tarvisemme kasvaaksemme omaksi itseksemme.

Sisäinen teatteri facebookissa.

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s