Pidä huolta itsestäs ja niistä jotka kärsii

Olen parhaillaan toista kertaa Suomen Mielenterveysseuran järjestöpäivillä, tällä kertaa Gustavelundissa, Tuusulassa. Päivä on ollut tännä tiivistä ohjelmaa, mutta mukana on ollut sitä keventävää kultturellia sisältöä.

Nykyään yhä enemmän tiedostetaan, että kulttuurilla on tärkeä ennaltaehkäisevä merkitys itse kunkin mielenterveyteen.   Se että olet käsityöryhmässä, teet puutöitä, tanssit tai teet kuvataidetta on mielenterveyden hoitamista. Siksi Suomen MTS tuo taideteemaan esiin Suomen Mental Health Art Week:illä, toukouussa, alkaen 19. päivä. Tästä tapahtumasta on tulossa vuosittain toistuva.  Tällä toiminnalla  halutaan korostaa kulttuurin ennaltaehkäisevää merkitystä. Tällöin paikalliset Mielenterveysseurat järjestävät taide- ja kulttuuritempauksia ympäri Suomea.

Päivien kummeiksi olemme saaneet kaksi taidealan konkaria: Kari Väänäsen sekä Pave Maijasen. Saimme jälkimmäisen vieraaksi Suomen Mielenterveysseuran Järjestöpäiville kertomaan musiikistansa. Puheenvuorossaan, tai pitäisikö sanoa, ”laulunvuorossaan”,  hän sivuutti myös suhdettaan mielenterveyteen.

WP_20140417_016

Pave puhui  ja lauloi meille vajaan tunnin verran.   Hänen luovuutensa on tuottanut laulun, jonka jokainen vapaaehtoinen voinneekin  liittää metaforana sydämeensä.

Arvaatko mikä laulu on?  No tietysti, ”Pidä huolta itsestäs ja niistä jotka kärsii…sillä jokainen joka joskus apua saa, sitä myös haluaa antaa… ”. Laulu syntyi kuulemma  joskus 80-luvulla, kun Pave oli katsonut järkyttäviä uutisklippejä Mosambikin sisällissodasta ja sen karmeista tapahtumista.

Pave tunnusti, että monet hänen lauluista ovat syntyneet pienessä depiksessä esimerkiksi pikku perheriidan tai muun ikävän konfliktitapahtuman jälkeen. Ikävien fiilisten keskellä Pave on tarttunut kitaraansa tai hypännyt pianon ääreen luomaan musiikkiansa.  Tää niitä aamuja on kun en tiedä,  kannattaako nousta vai jäädä ,vetää peitto yli pään  ja hautautua alle kivisen kuoren.

Pavelle se palaute, jonka hän on  lauluista saanut, on ollut ensiarvoisen tärkeää.  Hänelle ei ole tärkeää mitä laulu sanoo, vaan mitä se tekee.  Hän korostaa, ettei ole niinkään tärkeää mitä taide tai kulttuuri on, vaan tärkeää on MITÄ SEN AVULLA TEHDÄÄN. Kun laulu on koskettanut ihmistä, tuntuu hyvältä.

Kulttuuri-sana viittaa alunperin muuten viljelyyn, hän huomauttaa.  Kulttuuri on hengen viljelyä.  Kun henkeä viljelee, sieltä kasvaa jotakin. Tästä tulee mieleen, että luova kirjoittaminenkin on hengen viljelyä.  Se voi olla, niin kuin muutkin luovat menetelmät, väline, jossa sattuma tuottaa jotakin ennenarvaamatonta ja uutta.

Laulujen teko on Pavelle prosessi. Laulut ovat hänen lapsiansa, siksi hänen on mahdotonta sanoa mikä niistä on ollut paras. Pöytälaatikossa ei kulemma ole ollut koskaan yhtään laulua muhimassa.

Viimeisen  tässä tilaisuudessa esittämänsä oman laulun hän oli sanoittanut inspiroituneena erään masentuneen ihmisen kirjeestä. Ei hänelle itselleen osoitetusta, mutta läheiselle osoitetusta.  Sanat eivät kuulemma poikkea paljoakaan alkuperäisen kirjeen sanoituksesta. Onko sulla joskus ikävä ollut jotain jota ei ehkä olekaan?
Onko sulla koskaan ikävä tullut, vaikket tiedä mitä edes kaipaatkaan?
Niinkuin pieni satu, johon lapsena uskoit, menettänyt hohteen on kokonaan
tai niinkuin kaunis maisema jota ei koskaan, ole edes ollut olemassakaan.

Humaanille Pavelle palaute on ollut aina tärkein asia, vaikka onneksi rahaakin työ on tuonut.  Mies lopetti lauluvuoronsa hänen mielestään Suomen hienoimpaan lauluun, ”Saimaan saaressa pikkuinen norppa”.

Joo, Pave, ollaan ihmisiksi, ja syödään lautaset tyhjiksi.

PS. Jos sinua, kuhmolainen, kiinnostaa tulla mukaan Kuhmon MTS:n toimintaan niin ota yhteyttä! (sarvela.huotari(at)gmail.com).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s