Apinamieli – Hyppivät ajatukset

Buddhalaisuudesta puhutaan apinamielestä (moneky mind), kun kuvataan tietoisuutta, jota ihminen ei ohjaa.  Ajatukset loikkivat tällöin satunnaisesti tunnetilasta toiseen.  Ne hyppivät kuin kesyttämättömät apinat puissa.

Kun apinamieli näkee mädän omenan maassa, tulee hänelle mieleen omenasiideri, josta puolestaan hänelle tulee mieleen ensimmäinen känni.  Tästä hänelle tulee mieleen oksentaminen ja viime vuotinen oksennustauti.  Josta hänelle puolestaan tulee mieleen paprika (oksennustauti tuli paprikan syönnin jälkeen) ja paprikasta puolestaan punainen väri.  Tästä puolestaan tulee mieleen, kuinka helposti hän punastuu, ja tästä tulee puolestaan nolo ja ahdistunut olo. Pitikö nyt taas tällaista ajatella, toteaa apinamieli.

Tietoisuustaidot kuten, hyväksyvä läsnäolo eivät ole sitä, että ihminen lakkaa ajattelemasta.  Sen sijaan ihminen saavuttaa tietoisuustaidoillansa oman tietoisuutensa ohjauksen.  Hän halutessaan osaa katkaista automaattiset ajatusketjut.  Henkilö kykenee halutessaan kiinnittämään huomionsa tähän hetkeen. Lisäksi hän kykenee tunnistamaan ja luokittelemaan päähän pälkähtäviä ajatuksia erilaisiin ajatusluokkiin. Ajattelija ei erehdy luulemaan ajatuksiaan tosiasioiksi. Tietoisuustaitoja omatessaan hän kyenee halutessaan olemaan samaistumatta tunnetiloihinsa.

Tietoisuustaitoinen henkilö ei ole dogmaattisten eikä myöskään satunnaisten ajatteluketjujen vanki,  vaan hän osaa paitsi olla läsnä tässä hetkessä myös ajatella luovasti. Hän kykenee leikillisiin, hypoteettisiin uusiin mielleytymiin (draamaäly!!!) eikä ajattelua ohjaa opitut automaattiset ajatteluketjut.

Ihminen ei vain muista (re-member, re-call) vaan hän kykenee myös muistelemaan luovasti menneisyyttä tässä hetkessä (re-create).  Edellinen esimerkkitapauksen  apinamieli on lineaarinen, se ajatteli ketjuissa. Luova ajattelu on puolestaan monikeskuksista (kuten Sisäisessä teaetteirssa) asioiden prosessointia, uusia ajatuksia syntyy satunnaisesti improvisaatiossa. Useita, lineaarisia, erilaisia tunnetiloja ja näkökulmia edustavia ajattelumalleja kulkee mielessä virraten, leikillisesti, tiuhasti keskusta vuorottaen. Tällaisesta ajattelutavasta nousee uusia ideoita.

Valitettavan monella kanasalaisella, myös  nk. asiantuntijalla on apinamieli. Heidät on opetettu ajattelemaan vain lineaarisesti. Jotta heidän ajatuksensa ovat ”oikeita”,  täytyy olla lainattuja guruilta. Omia luovia ajatuksia ei saa olla.

Masentuneet ja vaikkapa sosiaalisista peloista kärsivät ihmiset ovat mestareita käyttämään mielikuvitustaan negatiivisesti, itseä vahingoittavasti. Tietoisuustaitoja omaava ihminen kykenee hyödyntämään ja ohjaamaan mielikuviaan itseä voimaannuttavaan suuntaan. Hän ei pyöritä päässään mokiaan, vaan hän leikkii draamoilla, joissa sankari onnistuu toiminnassaan.

cc Jason Scragz

Hypnoterapeuteille ja taideterapeuteille on päivän selvää, että ihminen voi kokemuksellisesti elää menneisyyttä uudestaan tässä hetkessä. Näin henkilö voi parantaa haavojaan tässä jä nyt. Se ei onnistu lineaarisella ajattelulla,  asioiden vatvomisella, vaan leikillisyydellä ja luovilla uusilla mielleyhtymillä.

Mitä paremmin kykenemme ohjaamaan tietoisuustaidoillamme omaa sisäistä kokemustamme, sitä todenmukaisemmin näemme maailmaan.  Luova ajattelu vaatii rohkeutta, koska joudumme päästämään irti perinteisistä ajattelumalleistamme. Meidät on opetettu kouluissa hyvin usein vain  ajattelemaan samoja ajatuksia muiden ihmisten kanssa.

Ajat ovat onneksi kovaa vauhtia muuttumassa. Ei ihme, että tietoisuustaitoja ja draamaa ollaan tuomassa kouluihin, ne kun ovat mielenterveysosaamisen lisäämistä.

Tietoisuustaidot facebookissa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s