Boostaa vastustustuskykyäsi naputellen – ajatuksia uskomushoidoista

Ajat ovat muuttumassa. Myös lääketieteessä. Yksi lempikirjojani on amerikkalaisen naislääkärin Rachel Naomi Remenin kirjoittama kirja: ”Kitchen Table Wisdom”. Toinen mielenkiintoinen kirja ilmestyi tässä vähän aikaa sitten. Se on toisen amerikkalaisen naislääkärin,  Lissa Rankinin kirja lumeesta, nimeltään  ”Mind over Medicine”. Rankin päättää kirjansa sanoihin:

Tämä on arvokas elämäsi. Maistele sitä. Hyppää karuselliin. Heittäydy vuoristorataan. Tee kärrynpyöriä. Avaa sydämesi. Älä koskaan jätä rakkautta ilmaisematta. Anna anteeksi anteliaasti. Anna kaikkesi avoimesti. Seuraa unelmiasi. Puhu totuuttasi. Nauraa pelkojasi. Ota uskon harppauksia. Tee kauniita asioita. Kunnioita, mitä haluat. Koe mielihyvää. Anna hullun lippusi liehua. Elä rohkeasti. Ole anteeksipyytämättä itsesi. Se on ennaltaehkäisevä lääketiedettä. Ja se voi jopa pelastaa henkesi. Mind over Medicine: Scientific Proff that You Can Heal yourself – Lissa Rankin

Uskomuslääkintä, tai toisin sanoin, uskomushoidot muodostavat ihmisen hoitamisen osa-alueen, joka liittyy erottamattomasti lumehoitoihin. Siihen aikaan kuin minä aikoinani sain koulutuksen, lumetta pidettiin jotekin halveksittavana asiana …. ”Se on vain lumetta….ei mitään oikeaa lääketiedettä.” Monelle se särähtää vielä negatiivisena asiana korvaan, mutta yhä useammalle positiivisena.

Itselleni tämä lääketieteen osa-alue muodostaa kaikkein kiehtovimman ihmisen hoitamisen osa-alueen, koska uskomushoidoissa pyritään vahvistamaan ihmisen omia parantavia voimia. Puhun mieluiten täydentävistä hoitomuodoista. Korostan aina, että kannattaa kuunnella myös lääketieteen asiantuntijoita. Tärkeintä on löytää se itsensä hoitamisen tapa, jonka kanssa on mahdollisimman sinut.

Ymmärrän ihmisiä, jotka valitsevat vaikka rintasyöpänsä hoitamiseen pehmeitä menetelmiä. Kenellekään en tätä voi suositella, koska itselläni ei ole ollut rohkeutta sanoutua irti perinteisen lääketieteen tarjoamista hoidoista. Tämä siitä huolimatta,  vaikka tiedän niillä olevan joskua rankkojakin sivuvaikutuksia. ”Suo siellä, vetelä täällä... ”, sanoi minua hoitanut lääkäri eilen lähettäessään luomeni patologille histologisiin tutkimuksiin.

Olin viime viikonloppuna Meta Health -peruskurssilla, jolla jälleen loksahti uusia asioita kohdalleen sekä itsetuntemuksessani että hypnoterapeutin integratiivisesta osaamisessani. Olen entistä vakuuttuneempi, että tunteillamme ja uskomuksillamme on todella suuri merkitys terveyteemme.

Erityisesti ydinuskomuksillamme, niillä jotka ovat syntyneet jo lapsuudessamme, on valtava merkitys paitsi mielenterveyteemme myös psykosomaattisiin vaivoihimme.  Ne muodostavat minuutemme peruskokemuksen. Omalla kohdallani melko suruttomasti tutkin kaikkia polkuja, joilla ihminen voi parantaa oloaan, purkaa tunteitaan ja tarkentaa käsityksiänsä omasta terveydestään. Kasvatan itseäni joka päivä oman itseni asiantuntijana.

Meta Healh-peruskurssilla kuulin mielenkiintoisesta itsehoitomenetelmästä EFT:asta (Emotional Freedom Techniques). Wikipedia ei juuri ylistä menetelmää, vaan päinvastoin. Sen sijaan esimerkiksi Huffington Postin mukaan menetelmä on siirtymässä valtavirtaan. Tutkimustuloksia löytyy menetelmästä sekä sen puolesta että vastaan. Kuulun amerikkalaisten naishypnoterapeuttien ryhmään, jossa kaikki pokkeuksetta kiittelivät menetelmää, sekä yhdistettynä hypnoosiin että itsehoidollisena menetelmänä.

Mieheni suureksi huviksi olen alkanut testailla kyseistä naputusmenetelmää itsehoidollisesti. Tässä eräs alan guruista opettaa EFT-menetelmää.

Onko tästä hyötyä? En tiedä. Sen olen ainakin huomannut, että se irrottaa minut nopeasti negatiivisesta tunnetilasta. Eräs tämän menetelmän etu lienee juuri se, ettemme juutu negatiivisiin tunnetiloihimme. Erilaisten ärsykkeiden ”triggereiden” tuottamat negativiset tunnetilamme jumittavat tunne- ja informaatiomolekyylivirtaamme.  Purkamaton stressi tuottaa meissä pahaa oloa sekä fyysisesti että psyykkisesti. Se, että jäämme jumiin negatiivisiin tiloihimme, raunioittaa (mielen)terveyttämme.

Uskon hypnoterapeuttina, että jokainen hyötyy positiivisista suggestioista, ”affirmaatioista”, joita menetelmään yhdistetään. Harva lääketietelijä enää kyseenalaistaa akupunktiota, jonka pisteitä tässä menetelmässä hyödynnetään. Eli lumeen tehostamisena, täydentävänä uskomushoitona, suosittelen kokeilemaan!  Ehkä huomaat menetelmän auttavasi kohdallasi, ehkä et. Sen vasta tietää, kun on kokeillut.

Toisaalta olen vakaasti sitä mieltä, että vakavissa mielenterveys- ja terveysongelmissa kannattaa aina myös tukeutua terapeuttiseen ja lääketieteellisen asiantuntijatukeen.  Tämäntyyppiset uskomusmenetelmät eivät tietenkään korvaa niitä. Joskus  tämän kaltaisissa prosesseissa voi nousta tunteita, joita on haastavaa, jopa mahdotonta käsitellä yksin.  Jos siis kokeilet menetelmää, on se aina omalla riskilläsi.

Youtubessa on satoja videoita liittyen EFT-menetelmään.

Mainokset

One thought on “Boostaa vastustustuskykyäsi naputellen – ajatuksia uskomushoidoista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s