Kyllä valaistunut gurukin voi kuolla nuorena syöpään

Kuuntelin tänään radiosta ohjelmaa, jossa asiantuntijaa haastateltiin syövän lisääntymisestä, erityisesti ikääntyneellä väestöllä.  Syynä pidettiin mm. liikalihavuutta, runsasta alkoholin käyttöä, tupakointia jne.

Itseäni ihmetyttää se, ettemme puhu vieläkään valtamedioissa asiantuntijoiden parissa enemmän tunteistamme.  Käsittelemättömät tunteet pistävät meitä tekemään ikäviä asioita.  Ne pistävät meidän juopottelemaan, ahmimaan,  käyttämään liikaa lääkkeitä ja huumeita jne.  Kun tunteet on käsitelty on helpompi lopettaa pahatkin tavatkin. Siis helpompi. Ei se aina silloinkaan onnistu. Mutta mikäli emme ole käsitelleet ristiriitaisia tunnetilojamme,  moneen suuntaan meitä vetävät sisäiset tarpeemme houkuttelevat meitä jatkuvasti kiusauksiin. Tukkiutunut tunnemolekyylivirtaus heikentää myös vastustuskykyämme.

Syöpälääkäri Bernie Siegel on kanssani samoilla linjoilla.  Paljon sairauksia voitaisiin hänen mukaansa ennalta ehkäistä, jos ihmisillä olisi ennemmän tunnetaitoja. Ilmaisemattomat tunteet tuottavat meissä sairauksia. Ne aktivoivat geenejämme.

Siegel kirjoittaa: Jos otamme kannen pois tiedostamattomasta mielestämme, meidät voidaan ohjata syvempään tietämisen tapaan. Käytännöt ja tekniikat, jotka kuljettavat meidät sisään itseemme, niillä voimme oppia kommunikoimaan itsemme kanssa ja saatamme löytää itsestämme uutta älykkyyttä.   Teemme Siegelin mukaan tätä työtä esimerkiksi piirtäen, unityöskentelyllä, meditoiden, hengitysharjoitteilla tai muilla käytännöille, jotka kuljettavat meidät oman todellisen  sisäisen viisautemme valtakuntaan. (Minä tietysti lisään tähän luovan kirjoittamisen ja itsehypnoosin).

Siegel jatkaa, että koska lääkäreiden koulutus on rajoittunutta, he harvoin ymmärtävät sairauden todellista syytä. On täysin mahdollista ehkäistä sekä fyysisiä  sairauksia että emotionaalisia kriisejä opettamalla ihmisiä tutustumaan omaan sisäiseen maailmaansa.  

En tiedä, tarviiko lääkärien kaikkea ymmärtääkään. Siegelin mielestä pitäisi.  Hänen mukaansa monet lääkärit sanovat jostain täydentävästä menetelmästä, etteivät hyväksy sitä, ihan vain sen takia, etteivät he ymmärrä sitä. Lääkärit tulisi opettaa siihen, että potilaan terveydenkannalta sekä sisäinen että ulkoinen maailma ovat tärkeitä. Pidän erinomaisena, että täydentävät hoitomuodot laajentavat rajoittuneen koululääketieteen näkemyksiä. Sitä paitsi kuten jo aikaisemmin sanoin, hyväksyvä länsäolo ja kliininen hypnoterapia näyttävät olevan tulossa valtavirtalääketieteeseen.  Hienosti sanottuna tieteet integroituvat ja esimerkiksi alkuperäiskulttuurien parantamiskäytäntöjä on alettu jälleen arvostaa.

Ai että miksi minä sitten sain melanomakukan, vaikka olen niin fiksu ja filmaattinen?  Minusta tämä intialainen sananlasku oli hyvä, jossa sanottiin, että eiliset ajatuksemme näkyvät meissä tänään. Esimerkiksi asioiden negatiivinen vatvominen. Ja tietysti myös entiset elämäntapamme vaikuttavat meihin. Ja varmasti minulla on vielä joitain tunnemöykkyjä käsittelemättä. Ihminen kun ei ole koskaan valmis! Traumoja tulee lisää koko ajan. Läheisiä kuolee. Sairauksia tulee.  Tämä melanoomakukka Kalmakallensa kanssa on oma uusi lukunsa traumahistoriassani.  Vastaukseni asettamaani kysymykseen on: En tiedä, mutta uskon, että tällä on tarkoituksensa.

Sitäpaitsi toki on niin, että tietysti geeneillämmekin on vaikutusta. Oma mielipiteeni on, että lääketiede liioittelee monesti niiden merkitystä.  Tärkeämpää olisi tietää, minkälaiset asiat aktivoivat geenejämme. Tietenkin joskus vaikka ihminen kuinka meditoisi, ajattelisi hyviä ajatuksia ja söisi tervellisesti koko elämänsä, voi sairaus kuitenkin muodostua hänen kohtalokseen. Geeneillämme tietysti on oma merkityksensä ja jokaisella ihmisellä on traumoja. Kyllä valaistunut gurukin voi kuolla nuorena johonkin sairauteen.

Sairauksiin on monta syytä. Selvää on, että stressi ja traumat ovat merkittäviä tekijöitä, jotka ohjaavat monia meistä paitsi masennukseen myös epäterveellisiin elämäntapoihin ja fyysisiin sairauksiin.

Sinänsä surullista, että syöpädiganoosi ja syöpähoidot ovat suuri trauma lähes kaikille. Syövällä on jostain syystä itseään suurempi ja synkempi varjo. Mietin, mahtaako tällä olla sairautta potentoiva vaikutus. Potilaan saama diagnoosi on lisätrauma, joka vain siis pahentaa sairaan tilannetta.  Jollakin lailla meidän täytyisi saada syöpä sanana puhdistettua sen pahasta mausta. Aatelkaa, harva kauhistuu, kun saa sokeritautidiagnoosin.

Mielestäni  täytyisi tehdä kaikki mahdollinen, että vakaviin sairauksiin sairastuneet saisivat kaiken tarvitsemansa vertaistuen ja  itse aina suositteleen tuttavilleni hakemaan oma-aloitteisesti itselle sopivia perinteisiä menetelmiä täydentäviä hoitoja.  Ei pidä edistää vain fyysisen puolen paranemista, vaan myös ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ihminen on psykofyysissosiaalinen kokonaisuus.

Toissa iltana kokoontui pieni kuhmolainen syöpävertaisryhmämme keskustelemaan syövästä. Itkimme,  nauroimme ja jaoimme henkilökohtaisia tarinoita.  Ihania ihmisiä. Jaettu taakka on puolitettu taakka. Me vitsailimme, että oispa kiva kun ois TOP-10 lista surullisista itkulauluista, sellaisista,  jotka liuottaisivat  ikäviä tunnemöykkyjä  sairastuneiden sisältä.  Eräs ryhmäläisistä sanoi menevänsä aina kuuntelemaan Georg Otsia omaan rauhaansa, silloin kun kaipaa hyvää itkua.

No niin, laitoin nyt tuonne tämän sivun ylälaitaan jo tänään aamupäivällä  TOP 10 listan itkulauluista. Minä sain oikein makoisat pillitykset aikaiseksi  Georg Otsin laulusta  ”Rakastan elämää”. Tänään se onnistui  Erinin ”On elämä laina” laululla. Jos tiedätte hyviä itkulauluja, tänne voi minulle niitä lähettää.

Mikään ei korvaa hyvää itkua!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s