Syöpä – selviytymisstrategioitani, nr. 4

Huomaan itse, kuinka helposti vanhat oppimiskokemukset johdattavat minua harhaan. Jouduin tästä omasta Melanoomakukastani ja sen seuralaisesta Kalmakallesta paniikkiin. Muistan aikaisemman syöpäkokemukseni, jossa minulla oli pieni pavun kokoinen syöpäpesäke vasemmassa rinnassani. Se oli kuitenkin levinnyt jo imusolmukkeisiin, joten sain hoidot koko arsenaalilla (leikkaus, sytostaatit, sädehoito).

                                                                            ❤

Kun sain uutisen Melanoomakukastani, muistin  ja tietysti myös elävöitin mielikuvituksellani vanhan kokemukseni. En voinut uskoa, että voisin tällä kertaa päästä pälkähästä helpommalla, koska aikaisemminkin minulla oli käynyt ”huono tuuri”. Syöpä oli lähtenyt jo leviämään. Vanha kokemukseni aktivoitui, ja näin mielikuvissani, kuinka jälleen joutuisin menemään läpi koko hoito arsenaalin. Mielemme toistaa niin helposti vanhoja  opittuja malleja.

                                                                             ❤

Kuten Benie Siegel toi esille, ihminen pääsääntöisesti ahdistuu tai masentuu, kun saa kuulla henkeä uhkaavasta sairaudesta. On siis normaalia, että elämän konseptit menevät sekasin ja ne tarvitsee arkistoida uuteen järjestyksene. Voimme ryhtyä järjestelemään niitä erilaisin selviytymisstrategioin.

                                                                             ❤

Tässä väliyhteenvedossa tuon tiedoksi, että harjoitan selviytymisstrategioita oikeastaan kolmella eri tasolla. Nämä tasot ovat osa ihmisen kokemuksellista oppimista, oikeastaan kutsun mieluiten näitä taitoja tietoisuustaidoiksi.  Miksemme voisi  yhtähyvin voisi puhua henkisyydemme harjoitteista.

                                                                             ❤

Kysymys on oikeastaan siinä, että hyödynnämme aivojemme uudelleen muovautuvia eli hienommin sanottuna neuroplastisia ominaisuuksia. Puramme erilaisten meditaatio- ja mielikuvitusharjoitteiden avulla vanhoja ehdollistumiamme ja rakennamme uusia.

                                                                             ❤

Seuraavassa on jaottelu siitä, kuinka voimme harjoittaa aivojemme muovautuvia ominaisuuksia:

  1. Ihmisten välinen taso (Interpersonal circuit). Näillä harjoitteilla harjoitetaan peilisolujamme. Peilaamme omia kokemuksiamme muiden ihmisten kokemuksiin. Haemme kokemuksellista yhteyttä toisiin ihmisiin: Harjoittelemme resonointia muiden ihmisten kokemusten kanssa. Tällä tasolla toimii esimerkiksi tanssiterapeuttinen ryhmä, kirjoittamisryhmä ja vertaistuki (esierkiksi Facebookin melanoomaverkosto). Jaamme kokemuksiamme ja opimme toisiltamme.

  2. Keskittävä verkostotyöskentely (focusing network). Tähän kokemukseen kuuluu luova sisäinen peilityöskentely, esimerkiksi se, että peilaamme omia kokemuksiamme luovasti tanssien, maalaten, kirjoittaen ja lukien, esimerkiksi niin kuin minä täällä blogissani koko ajan teen. On olemassa myös erilaisia keskittäviä luovia meditaatioharjoitteita, joissa täytämme mieltämme erilaisialla mielikuvilla.Tavoite on löytää uusia ehdollistumistapoja käyttäytymistavoillemme. Emme käyttäydy aina samalla kaavamaisella tavalla. Leikillisyys ja mielikuvitus ovat keskeisiä tapoja oppia uusia ehdollistumia.

  3. Purkava verkostotyöskentely (defocusing network). Puramme vanhoja ehdollistumiamme. Tämä tapahtuu erilaisilla meditaatioharjoituksilla (mantrat, keskittyminen hengitykseen, kehomeditaatio jne.). Keskitämme tyhjennysmeditaatiolla mielemme.

                                                                                     ❤

 (Olen napannut sen psykoterapeutti Linda Grahamilta Bounching Back).

                                                                                     ❤

Oman vahvan identiteettitarinan rakentamisessa korostuu ihmisen tietoisuustaidot ja oman itsen asiantuntijaisuus. Olemme olleet kummallinen asiantuntijakulttuuri. Fiksut ihmiset vaativat niin paljon tieteellistä näyttöä kaikesta, että ovat unohtaneet leikin ja mielikuvituksen. Emme rakenna kantavaa elämäntarinaa pelkästään siten, että nojaamme sitä vain tieteelliseen näyttöön.

                                                                                      ❤

Oma kantava elämäntarinamme vaatii luovuuttaa ja vanhasta irtipäästämistä. Harva meistä on keskiarvoihminen, vaan joku menetelmä mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Meidän on hetkittäin uskallettava kokea elämää sen kaikilla mahdollisilla väreillä. Uskallamme päästää irti vanhasta tarinastamme ja löydämme jostain uuden luottamuksen itseemme – ei vain asiantuntijoihin.  Elämämme kantaa, huolimatta sairaudestamme.                                                                       ❤

Gallen_Kallela_Lemminkainens_Mother

Väkevä elämäntarina, Elämän eepoksemme, on suurin näyttömme siitä, ovatko menetelmämme toimineet vai eivätkö. En mahda sille mitään, mutta hyvin usein minusta tuntuu siltä, että liian monelta kansalaiselta, mukaan lukien asiantuntijoilta, on arkijärki ja mielikuvitus hukassa.  Aivojen työstäminen mielikuvilla on normaalia arkea.  Voimme itse oppia valitsemaan hyödylliset tavat harjoittaa mielikuvitustamme, sen sijaan että jatkuvasti maalaisimme itsellemme kielteisiä kuvia todellisuudastamme. Modernia ja postmodernia kulttuuria hallitsi mielikuvituksen puute tunnekylmyys.  Olemme siirtymässä aikaan, jossa ihminen saa jälleen olla henkinen.

                      ❤

Elämämme tapahtuu, kun alamme muovaamaan mielikuvissamme siitä pikemminkin runoutta kuin tieteellisesti järkevää. Voimme itse valita, luommeko sen erilaisista väreistä,  tarina-aineeksista,  rumuutta vain kauneutta.  Kaunis, ehyt tarina voi nousta kipeistäkin draamallisista aineksista. Muun muassa syyllisyys, häpeä, ja viha itseä sekä toisia ihmisiä kohtaan on työstettävä rakkaudeksi.  Tämän kun oivaltaa, elämästä tulee huomattavan paljon helpompaa. Saan olla minä kaikkine vikoineni, mutta valitsen viime kädessä rakkauden ja  hyvän olon.

                                                                         ❤

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s