Selviytymisstrategioitani syöpään, nr. 9

Ravinto

Ravintotottumukseni ovat vuosien saatossa muuttuneet koko ajan terveellisimmiksi.  Sokeri on ollut heikkouteni, jonka liikakäytöstä yritän nyt kasvattaa itseäni pois. Olen laihtunut kymmenkunta kiloa joulukuun 2013 jälkeen kiloa 2/5 dietillä, jonka aloitin jo ennen syöpää. Olen siis pitänyt kaksi tällaista kasvispäivää, jolloi syön aamulla marjoja ja rahkaa, päivällä sitten kasvissosekeiton raejuustolla ja iltapäivällä vähän salaattia. Ajattelin, että tämäntyyppinen dieetti voisi olla minulla elämäntapana, mikäli tuntuu siltä, ettei painoni meinaa pysyä kohtuullisena.

Minulle tämä Karolinska Institutissa tutkittu ja hyväksi todettu dietti tuntuu sopivan oikein hyvin.  Ajattelen sitä pikemminkin elämäntapana kuin laihdutuskuurina, koska sellaisiin olen jo ajat sitten menettänyt uskoni.

Oikeastaan melkoisen huvittavaa katsoa syöpäpotilaan roolista käsin Jorvin sairaalan kahvilan myyntitiskiä. Se oli juuri tällaista syövän kehittymiselle otollista ravintoa.  En huomannut, että hyllyissä  olisi  ollut mitään sellaista terveellistä välipalaa, jota syöpään sairastuneen (ja sen ennaltaehkäisyyn) kannattaisi syödä.  Sen sijaan tiski oli täynnä vehnä-, rasva- ja sokerileipomuksia, juuri niitä, jotka lääkärit Richard Beliveau ja David Servan-Schreiber sanovat olevan länsimaisen ihmisen epäterveellisen, sairauksia, myös syöpää, tuottavan ravinnon keskiössä.   Meillä syötetään sairaalassa ihmisille sellaisia ruokia, joilla sairaala saa itselleen lisää asiakkaita. Siellä oli jos jonkin sorttista suklaaleivosta ja pullaa, wiineriä, lihapiirakkaa ja nakkisämpylää.

Eikö olisi aika muuttaa sairaaloiden kahvioiden ravitsemustiskejä sellaisiksi, etteivät ne tukisi epäterveellisiä ravintotottumuksia?  Tilanne on vähän sama kuin että me tarjoilisimme karkkeja hammaslääkäriasemallamme odotustilassa. Todistuksesksi sanojeni totuudellisuudesta pistän tähän kuvan tiskin pullatarjonnasta (tässä vain osa herkkuvalikoimasta!). Image

Olen ollut kuukauden nyt ilman sokeria. Toki piilosokeria olen syönyt varmasti esim. salaattikastikkeissa. Melanoomakukan pyynnöstä tein tämän elämäntapamuutoksen. Lisäksi olen alkanut nauttia selkeästi enemmän mm. seuraavia ruokia, joiden katsotaan olevan hyväksi syöpään sairastuneelle.  Jotkut lääkärit väittävät niiden olevan jopa osa antisyöpädieettiä

Olen juonut kolme kuppia päivässä vihreää teetä. Lisäksi olen pyrkinyt vähentämään lihansyöntiä, ja jo pitkään olemmekin syöneet vain luomulihaa, joiden rasvahappokoostumus on parempi kuin massatuotetussa lihassa.  Syön nyt runsaasti parsakaalia, muita kaaleja, luonnonmarjoja, ruusukaalia, kalaa, tomaattia (erityisesti tomaattipyrettä), oliivi- ja rypsiöljyä sekä luomuvoita. Muita suositeltavia ruoka-aineita ovat yrtit, valkosipuli, kurkuma, tofu, pavut, juurekset, siemenet,  inkivääri, pikkukalat ja punaiset viinirypäleet.  (jonka hyödylliset aineet imeytyvät parhaiten kun niitä syödään mustapippurin tai chilin kanssa). Aion paneutua yhä enemmän myös villivihannesten saloihin.

Servan-Schiebertin mukaan ruokamme ravintokoostumus on muuttunut teollisen massatuotannon kautta epäedulliseen suuntaan. Lisäksi ihmiset syövät tietysti myös liikaa.  Erityisesti liha-, maito- ja kananmunat tulisi olla luomua, koska luonnollisesti ruhoa syövien eläinten rasvakoostumus on selvästi parempi kuin massakasvatetun lihan.

Ruokatottumusten muuttaminen on ollut minulle haastavaa.  Melanooma-diagnoosini kyllä tyrkkäsi minua eteenpäin tällä saralla suuren askeleen.  Syöpää emme voi tietenkään välttämättä voittaa ravinnolla, mutta voimme vaikuttaa immuunivasteeseemme paitsi tietoisuustaidoilla myös syömällä terveellisesti.

Tässä lääkäri William Li esittelee ja perustelee antisyöpädieettiä TED:issä. Suosittelen, kannattaa katsoa!

PS. Silti en aio muuttua pysyvästi ehdottomaksi dieettini kanssa. Aion vain radikaalisti vähentää sokeria ja vehnää.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s