Ootko egoisti vai egoltasi vahva?

Kiitos itämaisten traditioiden, egolla on huono maine. Itse ajattelen sen johtuvan siitä, että lännen psykoterapeuttisessa perinteessä ja idän filosofioissa ego-käsite on hiukan eri asia.  Nämä näkemykset voivat täydentää toinen toisiaan.

Idän perinteissä egolla viitataan tavallisesti yksilöllisen olemisen illuusioon, siihen siis, että ihminen kuvittelee olevansa olemisessaan jotenkin toisista erillinen olio.  Olemme osa tietoisuuden verkostoa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Näin ollen kun nuori ampuu ystäviään kouluissa, se ei ole vain hänen ongelmansa tai hänen perheensä ongelma. Sen sijaan se on meidän kaikkien yhteisen olemisen kärsimysnäytelmä.

Länsimaissa ”ego” on saanut alkunsa kreikkalaisesta sanasta ”minä”.  Ego on tietoisen minän keskus. Ego voi olla heikko, tällöin ihmisellä on huono itsetunto, ja hän esimerkiksi usein siirtää epäonnistumisensa ulkopuolisiin ihmisryhmiin tai ihmisiin. Kun ego on heikko, ihminen helposti myös uhriutuu.  Hän näkee oman elämänsä onnettomuudet ulkoisista syistä johtuviksi. Tyypillistä heikolle egolle on myös joustamattomuus ja takertuminen tunnetiloihin. Huonolla egolla varustettu ihminen ei itse ohjaa elämäänsä, vaan muut ja hänen tiedostamattomat voimansa ohjaavat sitä.

Huonon, väkivaltaisen tai välinpitämättömän, vanhemmuuden seurauksena kasvaa egoltaan heikkoja ihmisiä. Jotta egomme vahvistuu, tarvitsee ihminen vahvoja turvallisia aikuisia ympärilleen. Hän tarvitsee ihmisiä, joilta hän saa hyväksyvää läsnäoloa ja rakkautta. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että hyväksyvä turvallinen aikuishahmo hyväksyisi kyseisen ihmisen kaikki teot.  Me voimme rakastaa ihmistä, mutta silti tuomita hänen tekonsa. Itse uskon, että suurin kokonaisvaltaista hyvinvointiamme – myös terveyttämme –  edistävä teko olisi se, että jokainen lapsi saisi kaiken sen rakkauden, mikä hänelle kuuluu. Tämä näkyisi sekä psyykisessä että fyysisessä terveydessämme.

Hypnoterapiassa on perinteisesti tehty harjoituksia, joissa vahvistetaan egoa, ydinminuutta. Tällöin tehdään rentoutuneessa tilassa nk. egon vahvistusta (ego strengthning).  Egosta on kovin vaikea luopua, jos sellaista ei ole edes kehittynyt. Hyvä vanhemmuus katalysoi egoltaan vahvojen ihmisten syntymää. Meidän täytyy luoda itsellemme aikuisia vahvoja tietoisuuden tiloja, ennen kuin voimme levollisesti irtaantua ydinminuudesta esimerkiksi meditaatiossa. On turvatonta jopa ahdistavaa päästää egosta irti, jos sellaista ei ole edes kehittynyt.

Länsimaisella hypnoterapiaperinteellä on omat vahvuutensa. Se on kehittänyt menetelmiä, joilla asiakas rakentaa vahvan ja joustavan ydinminuuden, egon. Esimerkiksi minätilojen terapiassa (Ego state therapy) ihminen oppii tunnistamaan, valitsemaan  ja kypsyttämään erilaisia ehdollistamiansa uskomus- ja käyttäytymismalleja. Tietoinen minuus laajenee, kun ihmisen tiedostamattomat käyttäytymis- ja ajattelumallit tulevat tietoisiksi. Ihminen valitsee ja kehittää tietoiseen minuuteen vahvoja aikuisia turvallisia tiloja. Samalla hänen joustavuutensa ja  oman tietoisuuden ohjauskyky lisääntyy.

Oikeastaan ajattelen, että yksi tapa mietiskellä on se, että voimme tulla entistä tietoisemmaksi minuutemme eri osista, jolloin ne ikään kuin sulavat. Tämän jälkeen ei ole enää mitään, on vain puhdas oleminen. Tätä mietiskelytyötä voimme tehdä luovasti esimerkiksi Sisäinen teatteri-harjoituksilla, joka hyödyntää minätilojen terapiaa. (Oikeastaan prosessi muistuttaa kovasti Carl Jungin aktiivista mielikuvitusta, ja sen komplekseja ja arkkityyppejä.)

Oma ajattelumallini rakentuu sille, että ihmisen ainutkertaisen persoonan katalysoimiseksi esiin,  meidän on ensiksi autettava häntä rakentamaan vahva ydinminuus. Sen jälkeen ihminen voi opetella luopumaan yksin hetkiksi egostansa.  Vahva ydinminuus muodostuu tavallisesti automaattisesti, silloin kun kiintymyssuhteemme ovat lapsuudessa onnistuneet. Mikäli ihmiselle ei ole kehittynyt vahvaa ydinminuutta, ihminen voi kokea itsensä melko turvattomaksi erilaisissa muuntuneissa tajunnantiloissa esim. hypnoosissa ja meditaatiossa.  Hypnoterapiassa kehitetään luottamuksellinen suhde terapeuttiin, jolloin  ihminen uskaltaa päästää irti vanhan egonsa ohjauksesta.  Hän voi tehdä tämän siis aluksi hypnoterapiassa,  turvallisessa ja terapeuttisessa ihmissuhteessa.

Narratiivisen lääketieteen näkulmasta sanoisin, että ihmisellä on hyvä pohja kasvaa kehomieleltään terveeksi ihmiseksi kun hänelle on  luotu tukeva pohja väkevälle, elämää kannattelevalle identiteettitarinalle, Elämän eepokselle. Mikä parasta, nykyisellä länsimaisella psykoterapeuttisella tiedolla esimerkiksi terapiassa tai terapeuttisessa ryhmässä voidaan edesauttaa vahvan egon syntymistä. Egoistilla on itse asiassa heikko ego. Häneltä puuttuu joustavuus, ja hän takertuu lapsenomaisiin tunnetiloihin ja niiden tarpeisiin.

Voimme onnistua rakentamaan onnistuneen kiintymyssuhteen itsessämme olevaan lapseen. Aivojemme muovautuvat ominaisuudet mahdollistavat sen, että voimme oppia rakentamaan itse itsellemme onnellisen lapsuuden. Voimme elää mielikuvituksemme avulla vertauskuvallisesti kipeitä kokemuksiamme itseämme parantavasti.  Annamme itse aikuisena itsellemme kaiken sen rakkauden, hyväksynnän ja läsnäolon mikä meille kuuluu. Tämä vaatii meiltä ponnisteluja ja hyviä peilejä (toisia ihmisiä), mutta matka on tärkeämpi kuin päämäärä. Onnellisuutta elämäämme syntyy siis jo tämän matkan tekemisestä, eikä onni ole joku päämäärä, joka joskus sitten saavutetaan.

Hypnoterapiassa egoa vahvistetaan erilaisilla ”egonvahvistusskripteillä”. Oikeastaan ne ovat usein myös harjoituksia, joissa opettelemme puhumaan itsellemme myönteisesti ja kannustavasti. Harjoitukset auttavat meitä pääsemään eroon negatiivisesta sisäisestä puheesta. Meidän tulisi opetella puhumaan itsellemme kauniisti, sillä tasapainoinen ihminen on itse itsensä paras ystävä.

Kun puhumme itse itsellemme kunnioittavasti ja hyväksyvästi,  voimme kasvaa joustavaksi ja monipuoliseksi ihmiseksi. Jos meitä on lapsuudessa joskus kaltoin kohdeltu, tulisi meidän opetella kohtelemaan hyvin ja rakastavasti tätä lasta itsestämme. Monet yhteisöllisistä ongelmistamme johtuvat pahoin kohdeltujen sisäisten lastemme keskinäisistä riidoista. Hyvinkin koulutetut ihmiset saattavat käydä keskenään melkoisen primitiivisiä taisteluja keskenään.

Tässä esimerkki egonvahvistus skriptistä. Varsinaisessa hypnoterapiassa skriptit räätälöidään asiakkaan maailmankuvan mukaisesti. Minätilojen terapia on hienosti sanottuna ”integratiivista hypnoterapiaa”, eli sen viitekehyksen sisällä voi terapeutti yhdistää erilaisia viisausperinteitä asiakkaan ongelman mukaisesti.

Muista, että vakavissa mielenterveysongelmissa kannattaa aina turvautua terapia-alan asiantuntijaan. Paradoksaalisesti, jotta voit kasvaa vahvaksi omaksi itseksesi, tarvitset toisen turvallisen ja hyväksyvän ihmisen peiliksesi itsellesi. Omalla henkisellä matkallani on ollut monia terapia-alan oppaita.

PS.  Tämän egoa vahvistavan mielikuvaharjoituksen maisema on mielipaikkani. Tänne kainuulaisen pikku eräjärven rannalle pakenen aina mielikuvissani silloin, kun haen sielulleni lepopaikkaa.

Tietoisuustaidot on facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s