Lääketiede kasvojen kohotusleikkaukseen?

Varmaan tässä taas toistan itseäni, kun sanon, että elämme mielenkiintoisia aikoja. Silti, pakko se on vaan kirjoittaa, elämme mielenkiintoisia, itseasiassa jopa vallankumouksellisia aikoja terveydenhuollossa. Yhä paremmin oivalletaan lumeen merkitys paranemisprosesseissa. Maaillikko voisi puhua yhtä hyvin ihmisen omista eheyttävistä tai parantavista voimista ja niiden aktivoinnista.

 ❤

Henkilökohtaisesti ajattelen, että lumeparanemisen ytimessä on parantavat rituaalit. Lääkärin kirurginen toimenpidekin on joissakin tutkimuksissa ja operaatioissa todettu pelkäksi parantavaksi rituaaliksi. Tässä on tutkimus polvileikkauksista, joissa polvivammaiset (nivelrikko) parantuivat yhtä hyvin, tehtiin heille sitten lumeleikkaus tai ”oikea” kirurginen toimenpide.

 ❤

Hypnoosi on useita satoja vuosia vanha traditio, jota on yhdistetty lääketieteeseen. Se on rituaali, joka hyödyntää potilaan omia parantavia voimia. Monissa USA:laisissa lääketieteen opinahjoissa opetetaan jo paitsi hyväksyvää läsnäoloa (mindfulness) myös hypnoterapiaa lääketieteen ammattilaisille. Mikäli lääketiede mielii palauttaa uskottuvuuteensa, kannattaisi nyt keskittyä laajentamaan materialistista maailmankuvaansa.

 ❤

Hypnoterapeutina minun on helppo ymmärtää, että uskomuksemme ja odotuksemme aktivoivat meissä olevia neurofysiologisia reaktioita samaan tapaan kuin lääkkeet. Esimerkiksi lumetutkija Fabrizio Benadotten tutkimuksessa morfiini vaikutti 50 % tehokkaammin, silloin kun ihminen tiesi saavansa morfiinia.

 ❤

Seuraava tapaus on mielestäni yksi modernin hypnoosihistorian mielenkiintoisimpia tapauksia. Se on myös dokumentoitu tässä artikkelissa valokuvin. Kyseessä oli nuori poika, jolla oli synnynnäinen pahanlaatuinen sairaus, jota hienosti nimitetään ”Congenital Icthyosiform Eryhrodermia of Brocq”, sitä myös kai elefanttitaudiksi kutsutaan.

 ❤

Pojalla oli syylän tapaisia muutoksia kauttaaltaan kehossa. Iho oli valokuvissa todella pahannäköinen. Mustavalkokuvassa iho on mustan katteen peittämä. Kyseiselle henkilölle kirurgi yritti siirtää raajoihin terveeltä alueelta ihoa, mutta tilanne vain koko ajan paheni. Psykoanalyytikko Albert Mason kehoitti kirurgia kokeilemaan hypnoosia. Hän vain naureskeli, ja kehoitti Albert Masonia aivan itse tekemään tämän.

 ❤

Koska Mason ei tiennyt, että kysymyksessä oli kuolemaanjohtava vakava tila, hän päätti hoitaa ”syyliä” hypnoosilla. Hän poisti aluksi syyliä toisesta kädestä yksinkertaisilla suggestioilla (iho paranee, syylät katoavat). Hän kävi vilauttamassa tuloksia kirurgille leikkaussalin ikkunan läpi. Toisen käden iho oli parantunut täysin. Kirurgi oli todella hämmentynyt, ja ilmoitti, ettei tällainen paraneminen voi olla mahdollista, koska sairauden kuuluu edetä ja tilanteen vain pahentua. Mason kuitenkin hoiti potilaan terveeksi hypnoosilla.

 ❤

Psykoanalyytikko Mason ei ole onnistunut toistamaan ihmetekojansa. Hän itse uskoo, että keskeistä onnistuneessa prosessissa oli se, että hän itse uskoi sairauden olevan parantuva. Hänellä ei ollut ennakko-odotuksia sairauden etenemistä. Mikä parasta, potilas elää edelleen ja on terve seitsemänkymppinen mies, joka ei halua kuitenkaan julkisuutta.

 ❤

Itse en ole sitä mieltä, että lääketieteessä pitäisi antaa kaikkien kukkien kukkia. Länsimaisella lääketieteellä on mielestäni pelikenttäetu monissa akuuteissa ongelmissa. Sen sijaan uskon, että terveydenhuollon kustannuksia voitaisiin huomattavasti säästää, hyödyntämällä lumetta täysillä ja tekemällä yhteistyötä muiden parantavien viisaustraditioiden kanssa.

Tällainen integratiivinen lääketiede tietysti ei palvele yhtä hyvin taloudellista kasvua. Lääketieteessä on ollut rakenteellinen ongelma, että se suosii menetelmiä, jotka palvelevat materialistisia ratkaisuja.  Integratiivinen lääketiede voi kuitenkin vähentää ratkaisevasti yhteiskunnan menoja. Tutkimusrahoja on pistetty haisemaan mekanistisiin ratkaisuihin, jotka ovat tuotteistettavia ja  patentoitavissa.  Sen huomion keskipisteennä ovat olleet siis juuri materialistiset ratkaisut (lääkkeet ja tekniset ratkaisut).

 ❤

Sen sijaan pitäisi nyt  integratiivisissa eri alojen ammattiryhmissä pohtia, kuinka yhdistetään erilaisia täydentäviä lääketieteellisiä hoitoja potilasturvallisesti. Mihin ja millaisiin toimenpiteisiin kannatta suunnata yhteiskunnan varoja? Eikö esimerkiksi hypnoosihoidot olisi eettisempi ja halvempi ratkaisu polvileikkauksille? Monissa vaivoissa kannattaisi kokeilla muita menelmiä, ja vasta viimeiseksi kirurgiaa.

Takertuminen reduktiivseen maailmankuvaan syö lääketieteeltä uskottavuutta. Lääketieteellisen kulttuurin täytyisi mennä  nyt  itse kasvojenkohotusleikkaukseen, mikäli se aikoo säilyttää arvovaltansa. Viime vuosina on  puhuttu asiantuntijoiden uskottavuuden hiipumisesta. Onko tämä ihme tässä nykytilanteessa?

 ❤

Ymmärrän, että myös yhteiskunnan rahoja tulisi suunnata hoitotoimenpiteisiin, jotka ovat oikeasti tuloksellisia. Tosiasia on kuitenkin se, että myös lääketieteessä on paljon lumetta, kuten esimerkiksi huomaamme näistä polvileikkauksista. Voiko varoja pistää lumeleikkauksiin? Siinäpä on meille asiantuntijoille yhdessä haastetta? Kuinka luotsata terveydenhuolto sellaiseen ihmiskäsitykseen, jossa potilaan turvallisuutta ei riskeerata.

Näyttöön perustuva ihmisen hoitaminen näyttäisi olevan osittain harhaa. Lääkärin persoonallisilla parantavilla ominaisuuksilla on huomattava merkitys ihmisen parantumisessa. Meidän ei tulisi sulkea hoitotyössä pois tätä lääkärin henkilökohtaista parantavaa voimaa. Sen sijaan meidän tulisi opettaa sitä ja  ottaa siitä täysi hyöty irti. Lääkärin kielenkäytön ei tulisi sisältää potilaan tilaa huonontavia sammakoita. Sen sijaan sen pitäisi sisältää toivoa ylläpitäviä suggestioita.

Jos saisin päättää (hammas)lääketieteilijöiden opetussuunnitelmista, lisäisin heidän perusopintoihinsa seuraavat kirjat:

Michael Yapko:

Mindfulness and Hypnosis

sekä

Kelley T. Woodsin ja Michael Ellnerin kirjan Hope is Realistic, A Physician’s Guide to Helping Patients Take Suffering Out of Pain.

 ❤

On aika luopua putkiajattelusta. Parhaat lääkärit kautta aikojen eivät ole olleet vain tiedemiehiä. Sen sijaan he ovat olleet sydämellään työtä tekeviä parantajia.

PS.  Ohjelma taas tökkii…. siksi kaikki sytämmet eivät ole ❤ :miä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s