Tietoisuustaidoilla kohti syvempää elämänoivallusta

Olen huomannut, että monella on tietoisuustaidoista suhteellisen rajoittunut ja kapea käsitys. Tietoisuustaidot eivät ole vain ulkoista läsnäoloa ja passiivista olemista, vaan tietoisuustaitoja voi harjoittaa myös aktiivisesti ja luovasti. Koko elämämme voi olla tietoisuustaitoja hyödyntävä luova tapahtuma.

Toistaiseksi paras näkemäni elokuva tietoisuustaidoista,  on  ”The Mindfulness Movie”.  Elokuvassa on haastateltu jota kuinkin kaikki alan gurut, ja sen on koonnut arkkitehti Paul Harrison. Ehkä tämä miehen ammatti kuvastaa juuri nykyistä aikaamme. Hierarkiset valtajärjestelmämme ovat yhdistymässä ja latistumassa, tasa-arvoistumassa. Kun opiskelet tietoisuustaitoja, ei ole väliä oletko arkkitehti, bussikuski, taiteilija vai hammaslääkäri. Jokainen meistä voi kehittyä oman ainutkertaiseksi tietoisuutensa luovaksi asiantuntijaksi ja oman elämänsä tarkoituksen aktiiviseksi toteuttajaksi. Olemme tietoisuustaidoissa jokainen samalla lähtöviivalla. Kaikista ihmisryhmistä – tohtoreista kauppojen kassoihin –  löytyy henkisesti poissa olevia (mindlessness) ihmisiä ja läsnäolon kykeneviä ihmisiä (mindfulness). Toki monet lääkärit ovat avanneet hienosti tietoisuustaitojen neurobiologista olemusta.

sisakansi.indd

Tietoisuustaidoissa on tärkeä oppia oivaltamaan hengitys kehon ja mielen välisenä siltana. Samoin on tärkeää oppia olemaan läsnä vaikka luontokokemuksissa,  kävellessä  ja ollessamme vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa. Syvempi oivallus tietoisuustaidoista on kuitenkin sitä, että ihminen oppii oman egonsa osien todistajaksi. Dokumentin tekijän sanoin: Opimme tunnistamaan oman mielemme hermostollisen arkkitehtuurin.

Millaisista ehdollistetuista tiloista (Sisäisessä teatterissa minätiloja) tietoisuutemme muodostaa? Suuri osa kansalaisia ovat satunnaisten, omaelämänkerrallisten ehdollistumiensa vankeja: Heitä ohjaavat erilaiset historialliset ajatus- ja tunnetilat. He ovat tämän – monelle jo tutun – autopilotin ohjauksessa,  eivätkä he ole löytäneet peilaavaa, reflektoivaa minuutta. Tämä ei johdu siitä, että he olisivat typeriä. Kukaan ei ole vain opettanut heille tätä tärkeää taitoa.

Näemme todellisuutemme omaksumiemme tilojen, filttereiden läpi. Sisäinen teatteri tarjoaa erinomaisia apuvälineitä näiden minätilojen, suodattamien, tunnistamiseen.  Alakuloinen osamme näkee todellisuuden eri tavalla kuin vaikkapa rakastunut osamme.  Jan Skyn kehittämä HTT® eli ESI® on näppärä työkalu vasta-alkajille minätilojen tunnistamiseen. Minätilat ovat oikeastaan mielemme opittuja tapakeskuksia. Moni on näiden tapakeskuksien luomien, hyvinkin herkästi reagoivien, ajattelu-, tunne- ja käyttäytymismallien vankeja. Sisäisen teatterin sanoin, joku vanha minätila meissä reagoi liian helposti. Satunnaiset tunnetilamme meissä tekevät joskus kamalia tekoja.

Tietoisuustaidot ovat oikeastaan siis myös vanhojen opittujen minätilojen tunnistamista ja niiden ohjaukseen ottamista. Voimme hyödyntää aivojemme muovautuvia ominaisuuksia. Kun opimme tunnistamaan ja katsomaan tarkailijana tilojamme, kehitämme tällä tietoisuutaitojamme. Vahvistamme aivojen kuorikerroksen etuosassa olevaa tilojemme ohjauskeskusta. Monitilainen minuus vastaa mielestäni (esim. Minätilojen terapia, Osien tearpia, Voice Dialogue, Transpersonaalinen psykologia, Sisäisen perheen systeemiterapia)  parhaiten nykyistä neurobiologista tietämystä aivojen ja hermoston todellisesta rakenteesta.

On mahdollista itse oppia luovasti leikkimään ja ilmaisemaan tiloja, mitä kautta opimme vähitellen yhä paremmin valitsemaan minkälaisen suhteen todellisuuteen haluamme ottaa. Kehitymme oma Sisäisen teatterimme ohjaajina. Valitsemme kulloinkin, millä asenteella otamme vastaan kunkin tilanteen. Tämän jälkeen yhä harvemmin ajattelemme: ”Miksi minä typerys reagoin tällä tavalla, ja miksen tehnyt näin tai näin….”. Tietoisuutaitojan hyödyntävän itsetutkimuksen kautta löydämme hyväksyvän, leikillisen ja luovan suhteen itseemme. Olemme energisempiä ja elämästämme tulee vähemmän vakava projetki. Kuvaisin elämäämme tämän jälkeen ainutkertaiseksi taideteokseksi, Elämän eepokseksi. Löydämme oman aidon identiteettimme ja sitä kannattelevan hyvän tarinan, joka on reaalisessa suhteessa todelliseen elämäämme.

Sisäisen taetterin kaltaiset tietoisuustaitomenetelmät auttavat meitä tajuamaan, ettemme ole oppimiamme satunnaisia tunne-, ajattelu- ja käyttäytymismalleja. Sen sijaan olemme tietoisuutemme eri tilojen aktiivisia ohjaajia ja uusien tilojemme luojia. Jokainen meistä on ainutkertaisten minätilojensa summa ja niiden luoma yksilöllinen tarina. Kukaan meistä ei ole samanlainen kuin toinen. Voimme löytää virtaavan monikeskuksisen minuuden, joka voi elää ja muuttaa muotoaan erilaisissa ympäristöolosuhteissa koko elämämme ajan.

Sinun ei tarvitse samaistua sisäisiin ääniisi, sillä sinä et ole ajatuksesi. Päässäsi saattaa virrata päivän aikana monenlaisia minätiloja. Voit olla välillä empaattisesssa tilassa, välillä ärtyneessä tilassa, välillä alakuloisessa tilassa jne. Kun olet kehittänyt itselläsi tietoisuustaitoja, voit aktiivisesti valita, haluatko samaistua tähän tilaan, vai etkö. ”Kas sieltä tulee herra Alakulo. Terve!” Pääset yhä enemmän irti reaktiivisista toimintamalleista, joita itse kutsun takapuolireaktioiksi.

Kuinka tämä kaikki hyvä tapahtuu? Se tapahtuu opettelemalla laaja-alaisesti erilaisia tietoisuustaitoja. Youtubessa ja Kindlessä on pilvin pimein aineistoa aiheesta. Tietoisuustaitoharjoituksia on monenlaisia.

Voit lähteä tietoisuustaitoharjoitteissa liikkelle vaikka pienistä hengitys- ja kehotietoisuusharjoituksista. Voit opetella joogafilosofia, buddhalaista filosofiaa, kristillistä mystiikkaa, tajunnanvirta- kirjoittamista tai terapeuttista tanssia. Voit lähteä tarkkailemaan itseäsi. Vähitellen voit siirtyä monenkirjaviin luoviin tapoihin ilmaistaksesi sisäistä kokemusmaailmaasi. Voit tehdä sielustasi vaikkapa musiikkia, tiedettä, filosofiaa, runoutta, käsityötä, veistoksia, puutöitä, tanssia jne.

Tietoisuustaidot eivät rajoitu vain passiiviseen havainnoitiin. Voit oppia aktiiviseen luovaan toimintaan, jossa minuutesi hakee päivän jokaisena hetkenä omaa ainutkertaista muotoansa. Löydät oman intohimosi, jonka jälkeen et enää kysy, mitä elämä antaa sinulle, vaan mitä hyvää sinä tahdot antaa luomakunnalle.  

Kyllä, tietoisuustaitojen harjoittaja saa olla sielu. Autoritaarinen uskonnollisuus sen sijaan ei mahdu tietoisuustaitojen harjoittajan maailmankuvaan. Se voi olla yksi perspektiivi todellisuuteen, mutta tietoisuustaitoja omaava ihminen näkee kaiken tiedon näkökulmasidonnaisuuden. Opimme arvostamaan erilaisia kulttuureja. Tämän jälkeen kykenemme näkemään samoja vanhoja asioita aina uudessa valossa. Ja mikä kummallisinta näemme asioita, jotka ovat aina olleet olemassa, mutta joita emme ole nähneet aikaisemmin.

Tietoisuustaidoissa ihminen ei ole toisista erillinen ihminen, vaan olemme kaikki osa yhteistä tietoisuuden ikuista virtaa. Länsimainen moderni elämäntapa leikkasi ruumiin irti mielestä,  kielsi sielun ja riisti sen irti yhteisöstään. On mielenkiintoista huomata, kuinka ihmiskunnan tietoisuuden evoluutiossa, ympäri maailmaa, samaan aikaan, alkaa putkahtaa uutta henkistä ajattelua. Ehkä se sittenkin on usein vain samaa vanhaa tietoa nykyhetkeen sopivammin paketoituituneita.

Tietoisuustaitojen etu on se, että se ei ole uskonnolista vaikka onkin henkistä. Voimme kristittyinä, muslimeina, buddhalaisina jne. löytää yli uskonnollisten rajojen olevaa hyväksyvää rakkautta. On helppoa rakastaa samanmielestä, mutta todellista syvällistä oivallusta elämästä syntyy kun opimme rakastamaan eri lailla ajattelevia. Ja tämä tapahtuu hyväksyvän läsnäolon ja peilautaitojemme kehittymisen kautta.

Fyysikko Fred Alan Wolfin mukaan mieli on kuin tyhjä valkonen taulu. Sinun tarvitsee värittää se erilailla väreillä. Vaikkapa hempeän punaisella rakkauden välillä, verenpunaisella vihan värillä, sinisellä pettymyksellä… Jokainen näistä väreistä värittää yhtä persoonamme osaa (minätilaa). Meidän täytyisi löytää erilaisiin elämän tilanteisiin oikea väri ja oikea osa personamme toteutttamaan.

Tietoisuustaidot auttavat meitä myös käsittelemään paitsi psyykkisiä myös kehollisia vaivoja. Tietoisuutaitoja opetetaan nykyään mm. masennuksesta kärsiville, kivuista kärsiville, syöpäpotilaille, posttraumaattisista stressistä kärsiville. Kaikki ihmiset hyötyvät kärsimyksessään tietoisuustaidoista. Meitä ei tapa stressi, vaan se kuinka reagoimme stressiimme.

Sillä on merkitystä, minkälaisen näkökulman otamme elämämme kriiseihin ja stressitilanteisiin. Meidän ei tarvitse uhritua vaan voimme ottaa oppia vastoinkäymisistämme. Jokaisessa elämäntilanteessa meidän on mahdollista valita suhtautumistapamme asiaan. Voimme avata vaihtelevat elämäntilanteemme uteliaasti erilaisiin näkökulmiin.

Sinä et ole mikään minätiloistasi, vaan olet niiden hyvin integroitunut kokonaisuus ja tilojesi ohjaaja. Vertauskuvallisesti ajatellen tällä Ohjaaja-Avattarellasi on siivet, joilla hän koskettaa muita Avatteria. Sen jälkeen kun löydät tietoisuustaidot, et ole enää yksin maailmassa.

❤ ❤ ❤

Sisäinen taetteri facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s