Mikä ihmeen HopeCoaching?

Olen nyt sitten virallisesti HopeCoach. Saanko esitellä, olen hypnoterapeutti, tietoisuustaitovalmentaja,  NLP-Trainer, HopeCoach, tietokirjailija, Siirtolan Emäntä ja hammaslääkäri Kati Sarvela.

hope-coach-dark-bg

Jos joku lukijoistani ei ole vielä sattunut huomaamaan, minua on jo pidemmän aikaa kiinnostanut tietoisuustaidot ja hypnoosi sekä niiden läheinen sukulaisuussuhde. Monien hypnoterapeuttien mielestä ne menevätkin päällekkäin ja näitä ilmiöitä ei ole aina mahdollista edes erottaa toinen toisistaan (esim. hypnoterapeutti ja psykologi Michael Yapko). Yhä enemmän onkin jo tullut hypnoterapeuttista kirjallisuutta, jossa nämä kaksi asiaa yhdistetään asiakkaan valmennuksessa toinen toisiinsa.

Olen vuosia pyörinyt vapaa-aikanani erilaisissa virtuaalisissa hypnoosiryhmissä ja tätä kautta olen löytänyt mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia ja  oppimisympäristöjä. Viime talvena tutustuin myös HopeCoachingiin, valmennustapaan, joka yhdistää hyväksyvää läsnäoloa (mindfulnessia) itsehypnoosiin.  Tutustuin myös onnekseni suomalaisjuuriseen uuteen hypnoterapeuttisiskooni, Kelley Woodsiin.

Tämä HopeCoaching ei ole minulle mitenkään olemukseltaan vierasta, koska Sisäisessä teatterissahan on juuri kysymys myös Hope-valmennuksesta: Sisäinen teatteri on asiakkaan mielikuvitusta hyödyntävä, ja hänen itseohjautuvuutta sekä uskomusten uudelleen ohjelmointia tukeva menetelmä. Sekin yhdistää hypnoterapeuttisen menetelmän hyväksyvään läsnäoloon.  Monimutkaista?  No eikä ole. Katso tämä psykologi Elisha Goldsteinin video, niin ymmärrät mistä on kysymys. Hänkin yhdistää psykoterapeuttista tietoa hyväksyvään läsnäoloon.

Hope-coachingin (suomalaisittain ”toivo-valmennuksen”), tavoite on antaa ihmiselle itsehypnottisia tyokaluja, joilla on mahdollista täydentää lääketieteellisiä hoitoja. Alkaa olla jo paljon tieteellistä kokemuksellista näyttöä siitä, että sekä hyväksyvän läsnäolon että hypnoosin tarjoamilla työkaluilla asiakas voi vaikuttaa aivoihinsa ja koko hermostoonsa, ja myös esimerkiksi puolustusjärjestelmänsä muovautuviin ominaisuuksiin. Nykyään puhutaan paljon aivojemme  ”neuroplastisuudesta”, mutta myös  laajemmin, kehomme bioplastisuudesta. Voimme itse vaikuttaa omiin sisäisiin kehollisiin prosesseihimme muuttamalla uskomuksiamme.

Jokainen ihminen on ihme. On nimittäin mahdollista aivojemme muovautuvien ominaisuuksien avulla vahvistaa omaa puolustusvastettamme ja voimme vaikuttaa esimerkiksi kivun henkilökohtaiseen kokemukselliseen ulottuvuuteen. Voimme Hope-valmennuksella vähentää kärsimystämme ja  ylläpitää toivoamme vaikeankin sairauden keskellä. Joskus tällä on myönteinen vaikutus myös fyysiseen paranemiseemme.

Emme aina voi poistaa kokonaan kipujamme, emmekä joka tilanteessa voi fyysisesti parantaa itseämme (ihmeitäkin tapahtuu!). Aina voimme muuttaa henkilökohtaista kokemustamme kärsimyksestämme, mikä voi parantaa huomattavan paljon elämämme laatua.

HopeCoach käyttää hyväkseen hyväksyvän läsnäolon hypnoosia (mindful hypnosis), jolla siis täydennetään lääketieteellisiä hoitomuotoja. Hope-valmentaja ei tee diagnooseja, hän ei analysoi eikä hoida sairauksia tai kipuja. Sen sijaan hän toivoo, jopa joskus vaatii, että käyt lääkärillä, jotta tämä tehdään.

Ihmisen (keho)tietoisuuden prosesseihin keskittyvät Hope-menetelmät tarjoavat työkaluja ja tapoja reagoida arjen stressitilanteisiin ja elimistösi stressi- ja kipusignaaleihin. Sinun ei tarvitse passiivisesti alistua sairauteesi, vaan voit tehdä itse aktiivisesti asioita parantaaksesi elämänlaatuasi.

Hope-valmentaja tarjoaa sinulle tärkeitä työkaluja, joilla vahvistat omaa itseohjautuvuuttasi ja lisäät kriiseistä selviytymiskykyjäsi.  HopeCoaching auttaa sinua esimerkiksi lopettamaan tupakanpoltton. Se antaa sinulle työkaluja painonhallintaan ja se auttaa sinua vähentämään leikkausta edeltävää ja sitä seuraavaa kipua. Se vahvistaa sinua henkisesti syöpähoitojen keskellä. Vakava sairaus kuljettaa meidät helposti yksinäisyyteen ja voimattomuuden kokemukseen. Kun ihminen tuntee voivansa vaikuttaa omaan kokemukseensa sairaudenkin keskellä, voi tämä edistää kokonaisvaltaista paranemista.

HopeCoachin perustajajäsenistä Michael Ellner ja Kelley Woods ovat kirjoittaneet myös lääkäreille hypnoterapeuttisen oppaan.  Siinä paneudutaan mm. siihen, kuinka lääkäri voi hyödyntää lumeilmiöitä potilaansa hyväksi. Sanoillamme voimme parantaa tai vahingoittaa asiakkaitamme.

Rentoutunut keho ja rauhallinen mieli auttavat ihmisiä paranemaan ja voimaan paremmin. Ne auttavat meitä toimimaan tehokkaammin, koska ne avaavat mm. yhteyden mielikuvitukseemme, mitä kautta luovat ongelmaratkaisutaitomme lisääntyvät. Niin, hypnoosissa mielikuvitus on sallittua! Voimavarojamme ei valu hukaan epäolennaisiin asioihin, kun jäykkiin ajattelumalleihin kangistunut ”apinamielemme” saadaan kesytettyä.

HopeCoach auttaa sinua muuttamaan itseäsi vahingoittavia uskomuksia ja luomaan myönteisiä odotuksia. Hän antaa sinulle työkaluja, joilla voit itse oppia uudelleen ohjelmoimaan itseäsi onnellisempaan ja tasapainoisempaan elämään. Meissä ihmisissä on tämä suurenmoinen ominaisuus, että olemme uudelleen muovautuvia: voimme itse oppia purkamaan vanhoja uskomuksiamme ja on mahdollsta ryhtyä rakentamaan uusia toimivampia sellaisia. Voimme ohjelmoida itseämme joka päivä uudelleen. Kysymys HopeCoachingissa on siis  oikeastaan vanhojen ehdollistumien purkamisesta ja uusien rakentamisesta.

HopeCoach auttaa ihmistä ottamaan vastuuta omasta elämästään ja terveydestään. Asiakkaalle annetaan harjoituksia, joiden avulla hänen on mahdollista muuttaa negatiivinen stressi positiiviseksi.

Sain CV:ni perusteella nyt itselleni tämän virallisen HopeCoach -tittelin eilen. Kivaa. Samalla nimittäin pääsin yhä kiinteämpään vuorovaikutukseen globaalisti hypnoterapeuttikollegoiden kanssa, jotka valmentavat ihmisiä ylläpitämään toivoa vaikeissakin elämäntilanteissa ja sairauksissa. Toimivat konsultatioverkostot ovat tärkeitä tänä päivänä!

HopeCoachien keskuudessaan on taustaltaan hyvin erilaisia hypnoterapeutteja.  Joillakin on lääketieteellinen koulutustausta ja toisilla ei.  Yhteistä heille on luottamus ihmisen omiin parantaviin voimavaroihin ja tahto olla mukana avaamassa toivoa heille, jotka elävät vaikeissa elämäntilanteissa.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s