Australialainen ystäväni Jan Sky

Mitäköhän siitä mahtaa olla vuosia, kun tutustuin Janiin? Varmaankin se tapahtui joskus neljä viisi vuotta sitten. Olin innostunut hypnoosikoulutukseni kautta minätilojenterapiasta ja minua kiinnosti tietää, käyttääkö joku menetelmää ilman hypnoosia esimerkiksi työnohjauksessa ja valmennuksessa. Ja löytyihän sellainen henkilö, pieni mutta tiivis energiapakkaus toiselta puolelta maailmaa, Jan Sky, hypnoterapeutti, valmentaja ja työnohjaaja.

IMG_1815

Jan on käynyt pari kertaa aikaisemmin Suomessa kouluttamassa ja olemme saunottaneet hänet täällä Kuhmossa Jokijärvellä. Jan Sky asuu Sydneyssä, Australiassa. Hän on kahden lapsen äiti ja pienen pojan isoäiti. Vapaa-aikana hän nauttii erityisesti lukemisesta ja merenrannalla kävelemisestä, olkoon sitten kesä tai talvi. (Mahtaako siellä talvea edes olla, kysyy kuhmolainen… 🙂 ) Viime aikoina hän on alkanut käydä myös Personal Trainerillä, koska hän pitää kehonsa terveyttä tärkeänä.

Jan Sky on kehittänyt yksinkertaisen menetelmänsä minätilojen terapiasta. Sillä voi näppärästi ja nopeasti kartoittaa henkilön minätiloja. Menetelmää voi käyttää siis myös ilman hypnoosia.

Oikeastaan alkuvaiheessa en edes tajunnut menetelmän neroutta, niin yksinkertainen ESI-menetelmä (Suomeksi HTT eli hallitsevan tilan tunnistus) on. Se, että menetelmää osaa käyttää omaksi, työyhteisön tai parisuhteensa eduksi, vaatia vähän opiskelua ja erityisesti oman mielen työstämistä. Terapeutille, työnohjaajalle tai valmentajalle menetelmästä voi tulla erinomainen työkalu valmennustyökalupakkiin.

ESI-enetelmän (Suomeksi HTT – hallitsevan tilan tunnistus) avulla ihminen nopeasti oppii tiedostamaan nopeasti mielensä tiloja. Me löydämme mahdollisesti ongelmia itsellemme tuottavan tilan ja hyväksyvän ohjauksellisen suhteen omaan mielemme tiloihin. Kun tunnistamme erilaisia tilojamme, voimme oppia olemaan samaistumatta tiloihimme, jotka tuottavat ongelmakäyttäytymistä. Autamme sisäisiä tiloja kommunikoimaan keskenään ja näin yhdistämme, ”integroimme”, erilaisia tilojamme. Jotta onnistumme tavoitteissamme, täytyy tilojemme vetää rekeä yhdessä samaan suuntaan.  Olemallamme hyväksyvästi läsnä omille erilaisille tiloillemme kehitämme samalla mielitajuamme.

Itse käytän minätiloja valmennuksessa, tietoisuustaitojen opettamisessa, ja kutsun niiden muodostamaa ryhmää Sisäiseksi teatteriksi. Jan Sky puolestaan on tehnyt paljon töitä erilaisissa organisaatioissa, ja hän nimeää kunkin ihmisen minätilajoukon sosiaaliseksi maisemaksi (Social landscape). Yhtä kaikki , samasta asiasta puhumme. Kun minä kehotan sinua avaamaan luovuutesi ja tutustumaan Sisäiseen teatteriisi, Jan kehottaa sinua navigoimaan omassa sosiaalisessa maisemassasi!  Käyttämämme vertauskuvat ovat erilaiset.

Perimmiltään tilamme ovat tunnelatautuneita, opittuja hermostollisia käyttäytymismalleja, joita olemme oppineet sosiaalisissa suhteissamme. Kullakin tilalla on omat muistonsa, kun ne kukin aktivoituvat erilaisten ulkoisten ärsykeiden seurauksena. Meissä voi olla lapsenomaisia tiloja, jotka aktivoituvat esimerkiksi työpaikan tai parisuhteen erimielisyystilanteissa.

Hyvin useinhan erimielisyyksissä, vaikkapa parisuhderiidoissa, on kysymys siitä, että molemmat heittäytyvät lapsiksi, minkä näemme syntyneestä draamasta. Kun opimme tunnistamaan omia ja parin tiloja, löydämme armollisuutta itsemme lisäksi toisiamme kohtaan. Mikäli parin lapsellinen tila aktivoituu, kannattaa itse pysyä aikusessa, hyväksyvässä, läsnäolevassa tilassa, eikä antaa itsensä mennä lapselliseen tilaan. Toinen esimerkki toisesta epäsuotuisesta tilanteesta on, että toinen heittäytyy lapsenomaiseen tilaan, ja vastapeluri valitsee tilanteessa ylimielisen aikuiseen tilan. Lopputulos huonoista tilavalinnoista voi olla tragediaa (perheväkivaltaa), useinmiten kuitenkin onneksi tragikomediaa. Lapsellisissa tiloissamme ei ole mitään vikaa, joskus niiden tarpeita ei ole vain kuultu ja ne ilmaantuvat vääriin paikkoihin vääräänä aikana.

Sekä parisuhteessa että organisaatioiden kanssa työskennellessä kartoitetaan yksilöllisesti kunkin parin/tiimin jäsenen minätilat ja korttien (ESI Cards) avulla yhdessä tunnistetaan minkälaiset minätilat vahvistavat parin/työtiimin tavoitteita ja mitkä sabotoivat. Yhteistyöskentely mahdollistaa parin tai tiiimin jäsenten henkilökohtaisen oivalluksen omista parin tai yrityksen yhteistä tavoitetta sabotoivista tai tukevista tiloista.

Näistä linkeistä lisätietoa tammikuun 2015 koulutuksista:

Navigointimatka omaan sisätodellisuuteen – Minätilat pari- ja yksilövalmennuksessa

Silta sisätodellisuuteen – Lähde navigointimatkalle omaan itseesi

PS.  Jos haluat Jan Skyn työnohjaajaksesi työpaikallesi, vielä se voi olla mahdollista. Kysy tarjousta!

Lisätietoja:   sarvela.huotari ( at ) gmail.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s