Mielitaju – keskeinen osa tietoisuustaitoja

Huomaan mielen salojen tutkimusretkilläni palaavani aina toistuvasti psykiatri Dan Siegelin ajatuksiin.  Hän on kokonaisvaltaisen, integratiivisen lääketieteen, uranuurtaja. Hänen käsitteensä mielitaju, on laajentanut huomattavasti käsitystä hyväksyvästä läsnäolosta (mindfulness) tai tietoisuustaidoista niin kuin niitä itse mieluiten kutsun.

Vähitellen tietoisuustaidot alkavat yleisestikin lähentyä sitä käsitystä, mikä itselläni on ollut niistä jo pitkään. Käsite tietoisuustaidot pitää sisällään valtavan kirjon erilaisia meditatiivisia, mielikuva- ja itsehypnoosimenetelmiä. Tietoisuustaitoja voi harjoittaa myös luovilla menetelmillä. Yhtäkaikki tietoisuustaitojen harjoittaja käy läpi usein hyvin syvällisen tietoisuuden muodonmuutoksen jokapäiväisten arkisten tietoisuustaitoharjoitusten kautta.

Haastattelussa Dan Siegel kuvaa tietoisuustaitojen kautta tapahtuvaa mielitajun kehittymistä seuraavalla tavalla:

Paljon siitä, mitä tapahtuu mielessä, tapahtuu tietoisuutemme ulkopuolella, mutta silti nämä ei-tietoiset prosessit vaikuttavat terveyteemme. Kun nämä negatiiviset ajatukset, kuten pelko, vihamielisyys, pettyminen, suru, tuodaan tietoisuuteen, ne muuttuvat osaksi terveyttämme. Nämä ajatuksemme, joita minun alalla kutsutaan integroitumattomiksi hermoprosesseiksi, ovat pohjimmiltaan kuin mustia aukkoja. Niillä on niin paljon painovoimaa, että he imevät energiaa irti elämästä. Ne vaikuttavat terveyteemme, mieleen, sen joustavuuteen ja sujuvuuteen, sen tunneiloon ja kiitollisuuteen.

Tilamme vaikuttavat myös ihmissuhteisiimme. Ne tekevät meistä jäykästi käyttäytyviä tai ne  saavat meidät olemaan räjähtävällä tavoilla vuorovaikutuksessa. Ne myös vaikuttavat kehoon itseensä, mukaan lukien hermosto ja immuunijärjestelmän.

Tutkiva prosessi, kuten hyväksyvä läsnäolo, tuo näitä pelottavia negatiivisia ajatuksia tietoisuuteemme ja se voi olla erittäin hyödyllistä. Joskus sinun täytyy nimetä ja kesyttää tilojasi. Useat tutkimukset viittaavat siihen, että kun tuot jotain tietoisuuteesi, ja kuvaat sen, voit siirtyä tämän negatiivisen energiatyhjennyksen kautta uuteen ajatukseen tai tajunnan uuteen muotoon.

Mielitajun näkökulmasta Jan Skyn ESI työkalu (hallitsevan tilan tunnistus) on erittäin käyttökelpoinen työkalu. Mielestäni Skyn menetelmä on nerokkaampi apuväline tietoisuustaitoihin, tilojemme nimeämiseen ja tunnistamiseeen, kuin esimerkiksi enneagrammi, koska se antaa asiakkaalle itselleen täyden vapauden antaa omalle tietoisuuden tiloille omien tuntemusten ja  havaintojensa mukainen muoto, ilman minkäänlaisia etukäteisoletuksia. Valmentaja tai terapeutti on vain prosessin fasilisaattori. Asiantuntija ei määrittele asiakastaan vaan asiakas koulutetaan määrittelemään itse itsensä.

Meissä on lukemattomia erilaisia tunnepitoisia tiloja, jotka ihminen itse voi tietoisuustaitojensa kehittymisen kautta tunnistaa. Mitä paremmin kykenemme tunnistamaan, erilaistamaan ja integroimaan tilojamme, sitä paremmaksi mielitajumme kehittyy.

Tilamme lakkaavat syömästä energiaamme.  Löydämme vähitellen armollisuutta itsessämme ja toisissamme olevaa erilaisuutta kohtaan, mikä saa meidät voimaan  kokonaisvaltaisesti paremmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s