Tietoisuustaitoja arkeen – Tiskaa teekannusi kuin se olisi Jeesus-lapsi tai Buddha

Charles Eliaksen kirja (Mindfulness meditation- Mindfulnes exercises) on sen verran mielenkiintoinen, että taidan tehdä pienen välikoosteen tietoisuustaitojen terveysvaikutuksista.

Tietoisuustaidot auttavat psykologi Charles Eliaksen mukaan moniin fyysisiin vaivoihin.

 1. Moniin stressiperäisiin ruuansulatuselimen vaivoihin.
 2. Poistaa muutenkin stressiä. (Stressitilanteissa ihminen usein selviytymiskeinona irrottaa itsensä kokemuksestaan, säästääkseen itsensä haavoittavista tunteista.)
 3. Korjaa tai lieventää monia sydämen stressiperäisiä vaivoja.
 4. Parantaa unen laatua, helpompi nukkua kun vähemmän vatvottavaa.
 5. Laskee verenpainetta.
 6. Syöpäpotilaiden ahdistus ja masennus vähenee ja vastustuskyky paranee.
 7. Apua tinnitukseen.
 8. Vähentää kroonista kipua, erityisesti psykosomaattista sellaista.
 9. Myönteinen vaikutus moniin tulehduksiin immuunivasteen paranemisen kautta.

cropped-cropped-kukkia1.jpg

Tietoisuustaidoilla on Eliaksen mukaan myös monia psykologisia vaikutuksia:

 1. Vähentää ahdistusta.
 2. Antaa selviytymisstrategioita parisuhdekonflikteihin.
 3. Antaa apua syömishäiriöihin ja obessiivis-kompulsiivisiin tiloihin.
 4. Vanhuksilla auttaa yksinäisyyteen.
 5. Apua addiktioihin.
 6. Parantaa keskittymiskykyä, lukukykyä ja työmuistia.
 7. Harjoitukset integroivat kokemuksiamme, jolloin meistä tulee joustavampia.
 8. Auttavat selviämään informaatiotulvan keskellä – Opettaa” ratsastamaan aalloilla”.
 9. Opettaa monia muita taitoja, kuten  turvallisemman ja läsnäolevamman tavan ajaa autoa.

Charles Elias tuo esille myös lääketieteen ammattilaista kiinnostavan seikan. Tietoisuustaito-opetusta saaneet lääketieteen ammattilaiset ovat potilaslähtöisempiä ja läpinäkyvämpiä vuorovaikutuksessaan. Alkaa olla näyttöä siitä, että tietoisuustaidot edistävät sekä hoitohenkilökunnan että potilaan terveyttä. Lääkäreillä vähenee stressi, ja he tuntevat enemmän myötätuntoa sekä itseä että potilaitaan kohtaan.

Tietoisuustaidot ovat aidon dialogisen ja potilaslähtöisen hoitamisen ytimessä. 1900-luvulle tyypillistä oli hierakinen asiantuntijalähtöinen hoitaminen. 2000-luvulla ihminen länsimaissa on muuttumassa tietoisuustaitoja omaavaksi, itseohjautuvaksi potilaaksi, joka ottaa vastuun terveydestään. Tällaista terveydenhuoltoa tukee tasa-arvoiset ja latteat hallintorakenteet, joita ainakaan Suomessa ei näyttäisi vielä olevan. Meillä on edelleen hierarkiset vallankäytön rakenteet.

Toki tietoisuustaidoista hyötyvät kaikkien ammattikuntien jäsenet. Esimerkiksi opettajilla tietoisuustaidot vähentävät stressiä ja lisäävät myötätuntoa itseä ja oppilaita kohtaan. Yrittäjä, insinööri ja juristit hyötyvät tietoisuustaidoista. Tietysti myös lapset hyötyvät tietoisuustaidoista mm. lisääntyneen tunneälyn kautta. Kouluissa ollaankin jo koeluonteisesti opettamassa tietoisuustaitoja!

Tietoisuustaitoja harjoittavat ihmiset ovat tutkimusten mukaan onnellisempia. Kun ihminen oppii mielitajua ja olemaan tekemisessään läsnä, näyttää se tuovan merkityksellisyyden kokemusta elämään. Tietoisuustaidot eivät poista kaikkia ongelmiamme, mutta ne usein vähintäänkin pienentävät niitä.

Tietoisuustaidot vaikuttavat aivoihin ja hermostoomme. Aivojemme neuraaliset yhteydet lisääntyvät ja aivoissa mm. harmaassa aineessa tapahtuu näkyviä muutoksia. Joustavuutemme lisääntyy.

Tunteet, olkoon sitten kysymyksessä myötätunto tai ärtymys, tulisi huomioida ja toivottaa tervetulleeksi, sillä ne kaikki ovat meitä itseämme. Syömäni mandariini on minua. Sinapin siemenet, jotka istutan, ovat minua. Istutan ne sydämelläni ja mielelläni. Pesen teekannuni sillä huomion suuntaamisella, jota käyttäisin kun kylvettäisin pientä Buddhaa tai Jeesus-lasta. Mitään ei tulisi kohdella huonommin kuin toista. Tietoisuustaidoissa myötätunto, ärtymys, kasvi ja teekannu ovat yhtä kaikki pyhiä.”

Tietoisuustaidot facebookissa.

Thic Nhat Hahn – The Miracle of Mindfulness: An Introduction to the

Practice of Meditation

Jos vähääkään sisäistää tietoisuustaitojen olemusta, ymmärtää myös sen, että se on radikaalia psykologiaa. Kansalaisten huomio on siirtymästä materiakeskeisestä ajattelusta elämänlaadulliseen ajatteluun. Onni ei tulekaan siitä, että saan linnan itselleni. Sen sijaan se löydän, kun osaan olla läsnä arjessani, esimerkiksi olen työssäni läsnä itselleni, asiakkailleni ja työtovereilleni.

Vähemmän voi olla enemmän. Tämä tuo oman haasteensa poliitikoille, mutta siksi asiaa ei kannata sivuuttaa. Tietoisuustaidot tuovat toivon lapsillemme. Ei tarvitse olla älyn jättiläinen ymmärtääkseen, että vanha tuhlaileva elämäntapamme alkaa olla tiensä päässä. Kansalaiset muuttuvat kovaa tahtia, vaan koska muuttuu terveydenhuollon rakenteet ja politiikka?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s