Se oli erityisherkkyyspäivä se

Toissapäivä oli oikeastaan melkoisen vitsikäs. Yöpyessäni siskoni luona sunnuntai-aamuna pohdimme erityisherkkyyttä, ja molemmat tunnustauduimme sellaisiksi. Totesimme myös molemmat epäilevämme, että suurin osa tuntemistamme terapia-alan ihmisistä vaikuttaisi olevan erityisherkkiä. (Erityisherkkyystestin voit tehdä täällä.)

Terapeuttisessa työskentelyssä ja henkisessä valmennuksessa ihminen hyötyy epäilemättä erityisherkkyydestä, kunhan vain osaa hoivata ja suojella itseään. Erityisherkkä kun aistii herkemmin muita ihmisiä.

Kun sitten hyppäsin Lahden junaan, kysyi eräs nuori perheemme jäsen chatissä, että tiedänkö mitä on erityisherkkyys, ja hän epäilee itsellään olevan sellaisen. Täytyy sanoa, että tämä selittäisi monta asiaa hänenkin kohdallaan.

Erityisherkkä päiväni jatkui erikoisena. Kun pääsin Lahdessa mieheni sukulaisen luo, oli hän saanut lainaksi erityisherkkyyttä käsittelevän kirjan, ja epäili, että hän itse saattaisi olla erityisherkkä. Ja totta…. hänessä on monia erityisherkän ominaisuuksia. Minulla on jotenkin tunne, että imenkö puoleeni erityisherkkiä ihmisiä.

Yksinkertaisesti sanottuna erityisherkkyys on sitä, että hermostosi on yliherkkä aisti-, tunne-, informaatio- ym. ärsykkeille. Kärsit tällöin herkästi elimistösi ylikuormittuneisuuden mukanaan tuomista asioista. Tätä näkökulmaa vasten ymmärrän henkilöhistoriani täysin uudella tavalla. Miksi jo pienä jouduin pitämään suurperheessäni korvasuojaimia, jotta pystyin tekemään läksyni. En pystynyt tekemään läksyjä, jos viereisessä huoneessa oli melua. Ymmärrän myös, että suurperheen lapsi harvoin saa sellaista kiintymyssuhdetta, jota erityisesti erityisherkkä tarvitsisi. Tämä selittänee, miksi ajauduin bulimiaan ja erilaisiin addiktioihin teini-iässä, vaikka ulkoisesti tulen suht tolkusta kodista.

Erityisherkkyyteni selittänee myös miksi tunnen itseni niin vapautuneeksi nykyään täällä Kuumussa. Janoan hiljaisuutta ja luontoa. Se seilittää, miksi en voi kuunnella radiota ja miestäni samanaikaisesti ja myös miksi jouduin vuosien unettomuuskierteeseen. Alkoholi ja valvominen pistivät sisäisen maailmani aina täysin kaaokseen ja olin toistuvasti unettomuuskierteissä. Ja se avaa ymmärtämään myös sen, miksi viihdyn luovien itseilmaisutapojen parissa ja miksi nykyään haluan elää tosi säntillistä elämää ja pitää huolen unihygieniastani.

Erityisherkkyys voi olla sekä lahja että kirous. Itse olen onnistunut kääntämään oman erityisherkkyyteni vahvuudekseni. Taival on ollut pitkä ja kivinen. Hypnoterapeuttina ja Toivo-valmentajana uskon, että erityisherkille tietoisuustaidot erilaisine meditaatio- ja mielikuvaharjoituksineen ovat erityisen tärkeitä. Ihmisen täytyy oppia suojelemaan itseään ja rajojaan. Rajaton empatia ja toisten ikävien tunteiden aiheuttama tunnetartunta voi kääntyä muuten pahimmillaan oman minuuden kohtaloksi.

Elaine Aron erityisherkkyys kirjassaan suosittelee erityisherkille jungilaista analyysiä. Tämä on mielestäni tosi mielenkiintoista, koska onhan Sisäinen teatterikin psykoanalyyttisestä suuntauksesta syntynyt, aktiivista mielikuvitusta hyödyntävä, itsehoidollinen tietoisuustaitomenetelmä. Se on siis Jungin aktiivisen mielikuvituksen lähisukulainen, jonka juuret on psykoanalyyttisessä hypnoterapiassa. Mikäli ihmisellä ei ole vahvaa ja tukevaa ydinminuutta, kannattaa luova omien ristiriitaisten puolien ilmaisu kirjoittaen ja vaikkapa maalaten aloittaa terapian yhteydessä.  Aron epäilee muuten Carl Jungin itsensä olleen erityisherkkä, mikä sekin on mielenkiintoinen hypoteesi.

Eräs uusi erityisherkäksi itsensä tunnustava ystäväni lähetti minulle oman luovan terapeuttisen kirjoittamisprosessinsa. Erityisherkkää päivää seurasi päivä, jolloin me erityisherkät ystävykset luimme autossa kolmannen erityisherkän ystävämme luovaa terapeuttista itsehoidollista tekstiä. Kirja vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta, selailimme ja lueskelimme sitä ääneen samalla, kun paahdoimme autolla Kuhmoon. Uusi ystäväni on käynyt läpi terapiaa, ja hyödyntänyt kotona siinä rinnalla terapeuttisen kirjoittamisen, myös Sisäisen teatterin, kirjoittamismenetelmiä. Kiitos hänelle tekstin jakamisesta! Ihailen hänen itseironiaansa ja uhriutumattomuuttaan. Moni hänen tilanteessaan olisi syöksynyt marttyyriksi, vaan ei hän. Toivottavasti kirja tulee julkaistuksi!

PS.  Muistathan, että Jan Sky tulee tammikuussa Helsinkiin. Skyn minätilojen ESI-kartta on mahdottaman hyvä itsehoidollinen sekä yksilöinä ja parisuhteessa. Tule mukaan!

Tällä kurssilla Jan Sky opettaa minätilojen ESI-kartan ja kuinka sitä voi käyttää itsetuntemuksessa, valmennuksessa ja parivalmennuksessa. Ja tällä kurssilla tutustumme siihen, kuinka minätiloja voi hyödyntää erilaisissa luovissa prosesesseissa (mukana terapeuttisina ohjaajina myös Annika ja Kati Sarvela)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s