Aivomyrskyn voimaa – varaa itsellesi sisäistä aikaa!

Psykiatri Dan Siegelin kirja nuoruudesta ja sen muutosvoimasta on käännetty nyt suomeksi. Nimeksi on valittu ”Brainstorm – Nuoruuden aivomyrskyn voima ja merkitys”.  Selailin kirjaa läpi, ja mielenkiintoinenhan se on!

Muistan, että eräässä NLP koulutuksessa aikoinaan sanottiin, että teini-ikäiset ovat hormonihirviöitä:  Jos joku menetelmä heihin sattuisi joskus toimimaan, niin voit olla varma, ettei se toimi seuraavalla kerralla. Dan Siegelin asenne nuoriin on tyystin toinen: Hän uskoo, että nuoruuden aivomyrsky voi olla maailman myönteisen muutoksen alkulähde.  Nuoret osaavat leikkiä erilaisilla näkökulmilla, eikä heidän ajatuksensa ole kangistuneet jäykiksi.

Siegel korostaa, että eheytynyt mieli kumpuaa yhtä lailla ihmisen omasta kehosta ja aivoista kuin myös suhteistamme toisiin ihmisiin ja planeettaamme.  Ihminen on perustavalaatuisesti interpersonaalinen – ihmisten välisissä suhteissa muodostuva. Erilaisialla diagnooseilla on siirretty paljon pahoinvointia ihmisyksilöiden kannettavaksi, vaikka heidän ongelmansa voivat juontua epäonnistuneista ihmissuhteista.

Tärkeä tulevaa elämäämme määrittelevä tekijä on kiintymyssuhteemme eli millaista vanhemmuutta samme. Tästä valosta onkin melko karmaisevaa, että nyt Suomessa ollaan jo lyhentämässä neuvola-aikoja. Lähtökohta hyvään ihmiskunnan tulevaisuuteen on, että jokainen lapsi saisi parhaan mahdollisen vanhemmuuden. Se vähentää sekä mielenterveysongelmia että sairastavuuttamme.  Yksinkertaiseen numeeriseen logiikkaan perustuva vääristävä,  ekologisesti kestämätön, individualistinen taloustieteiden dominoiva ajattelumme, edelleen sysää  yksilöiden kannettavaksi ongelmia, jotka ovat  yhteisön ongelmia.

Lapsuuden kiintymyssuhteemme ohjaavat sitä, miten olemme yhteydessä toinen toisiimme ja itseemme. Ei pelkästään geenimme vaan myös ihmissuhteemme vaikuttavat siihen, millaisia fyysisiä ja psyykkisiä vaivoja me myöhemmin saamme. Mikä parasta, mikäli sisämaailmamme jää eheytymättömäksi, voimme korjata sitä myöhemmin. Siegelin mukaan teemme sen viettämällä sisäistä aikaa.

Siegel kirjoittaa:  Haluatko tehostaa aivojesi eheytymistä? Reflektiivisen, sisäänpäin suuntautuneen pohdiskelun on tieteellisesti todettu edistävän eri aivoalueiden yhteistyötä. Minä käytän menetelmästä nimitystä sisäinen aika. Kirjassa Siegel tarjoaa nuorille kuin myös vanhemmille erilaisia tietoisen läsnäolon harjoituksia meditoiden ja kirjoittaen.  (Omasta näkökulmasta on mielenkiintoista, että Siegel tuo esiin myös Mindful Therapist -kirjassa enneagrammin sisäisenä aikana. Onhan minätilojen terapia, josta Sisäisessä teatterissa käytän, sen lähisukulainen. Omasta mielestäni minätilat on  vielä enneagrammia nerokkaampi teoria, jota nykyinen neurotieteellinen ajattelu tukee. Voimme eheyttää itseämme joka tapauksessa myös erilaisin sisäisin roolileikein).

Jos yhtään syvemmin sisäistää tietoista läsnäoloa ja mielitajua, oivaltaa, että se on myös yhteiskunnallinen liike, joka on noussut vääristyneestä yltiömaterialistisesta ajattelusta.  Tähän myös Dan Siegel kiinnittää huomiota: Yhä useammassa tutkimuksessa on havaittu, että ihminen on sitä terveempi ja onnellisempi, mitä enemmän autamme toisiamme.  Uuden elämäntavan lähtökohdaksi Siegel ehdottaa ”minäme” ajattelua, jossa ajattelemme itsemme lisäksi toisten hyvää.

Uusi kulttuuri pohjaa kokonaan uudelle käsitykselle ihmisen identiteetistä. Siegelin mukaan muutos lähtee yksilön omasta identiteetistä:  Muuta itsesi ja muuta tämän jälkeen maailma. Kun tietoisuustaidoille oman identiteettinsä rakentavat yksilöt yhdistävät kykynsä, intonsa ja tietonsa, meillä on huomattavan paljon paremmat mahdollisuudet ratkaista maailman käytännölliset ja moraaliset ongelmat.  Käsitys minuudesta on muutettava minämeiksi.

Kun minuus käsitetään erilliseksi, onnellisuuden oletetaan perustuvan aineelliseen omaisuuteen. Kuvittelemme, että loputon kulutus ja kasvu on mahdollista, vaikka planeettamme voimavarat ovat rajalliset.

Tällä hetkellä valitettavasti näyttää siltä, että ei vain jotkut ihmiset, vaan koko koulutusjärjestelmämme, ovat kipeästi jopa terapian tarpeessa.  Hyvä lähtökohta muutokselle on, että kouluissa ja myös yhteiskunnan ylärakenteissa aletaan entistä enemmän opettaa tietoisuustaitoja ja minäme-ajattelua.

Onneksi vaikuttaa siltä, että tietoisuutaidot ovat leviämässä myös terveydenhuoltoon ja liike-elämän.  Erityisesti näiden sisällä tarvitaan uutta eettistä ajattelua, jossa pidetään huoli, ettei näennäistehokkuudelle rakentuva järjestelmämme tuota yhä vain lisää sairaita ihmisiä ja ongelmajätettä. Muutos on helppo, kun tajuamme, ettemme tule  onnelliseksi kasaamalla itsellemme krääsää, vaan olemalla itsellemme ja toisillemme läsnä; auttamalla toinen toisiamme.

Voimme laajentaa nuoruuden perusominaisuuksia, luovuutta ja leikillisyyttä, koko sitä seuravaan elämään, keski-ikään ja vanhuuteen. Voimme aikuisina viettää sisäistä aikaa, pitää hauskaa ja tutkia elämää, maailmaa, ihmissuhteitamme. Voimme myös auttaa toisia, vähentää kärsimystä ja hoitaa planeettaamme. Iloitse ja palvele. Minäme auttaa saavuttamaan tämän tasapainon.

Muutos eettiseen elämäntapaa  alkaa omasta itsestäsi. Jos minuutesi on jäänyt eheytymättä, ja tunnetilasi tunnistamatta,  muuta itsesi antamalla itsellesi sisäistä aikaa. Tämä muutostyö  on parhaimmillaan jatkuvaa päivittäistä itseen ja maailmaan kohdistuvaa tietoista läsnäoloa. Voit joka päivä järjestellä tietoisuutasi uudelleen.  Ja tämän jälkeen, kun olet muuttanut oman identiteettisi, muuta maailma yhdessä muiden kanssa.

Dan Siegel tulee keväällä 2015 Suomeen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s