Tietoisuustaitojen kulmakivet

Viimeksi kirjoitin tekemisen ja olemisen moodeista, mikä jaottelu on tärkeä ymmärtää, kun harjoitat tietoisuustaitoja.

Tekemisen tilassa on todennäköisempää, että olet levoton, tyytymätön, kiinni yksipuolistavissa käsitteissä, välttelet kielteisiä kokemuksia ja olet jatkuvasti vain päämääräorientoitunut. Tämä on se tila, johon meitä oikein kouluissa opetetaan. Äkkiä titteleitä hankkimaan ja mukaan työelämään tahkoamaan kasvua. Tämä on stressimoodi, jota liian monet vielä kulttuurissamme ihannoivat.

Silloin, kun koulutuksessa kiinnitetään huomiota olemisen tilaan, läsnäoloon, ihminen kokee olevansa kiinnittyneenä omaan tietoisuuteensa, hän hyväksyy elämän sellaisena kuin se on, hän ei torju tilojaan ja hän on löytänyt sisäisen levollisuuden, yhteytensä muihin luontokappaleisiin ja rauhan. Tekeminen, työ, itsessään tuottaa ihmiselle olemisen tilassa merkitystä ja mielihyvää. Ihminen tuntee saavansa toteuttaa oman elämänsä ja yhteisönsä yhteistä päämäärää.

Tehokkuutta ei ole se, että hukutetaan oma itseys tekemiseen. Sen sijaan tehokkuutemme lisääntyy, kun osaamme läsnäolon kautta keskittyä olennaiseen.

Shauna Shapiron mukaan tietoisessa läsnäolossa on kolme tärkeää elementtiä, ne ovat huomio (attention), intentio (intention), asenne (attitude). Kun onnistut vahvistamaan näitä kulmakiviä, pääset yhä vakaammin kiinni olemiseesi.

Kolme tietoisuustaitojen tärkeää komponenttia (mindfulnessindia.com).

Huomion keskittäminen on tärkeä osa tietoisuustaitoja. Se tarkoittaa sitä, että kykenet suuntaamaan huomiosi haluamaasi asiaan. Kykenet sulkemaan muut asiat tietoisuutesi ulkopuolelle. Tietoisuustaitojen mestari ei kuitenkaan se, joka pisimpään osaa olla ajattelematta muita asioita. Sen sijaan mestari on se, joka kykenee nopeiten palauttamaan ajatuksensa harjoituksen fokuskohteeseen. Eli kun tietoisuustaitosi kehittyvät, kykenet yhä nopeammin ohjamaan ajatuksesi takaisin harjoitteeseen.

Intentio ei ole se, mihin pyritään, van se on se mitä harjoitus paljastaa, mihin olemme suuntautuneina. Oman harjoitukseni päämäärä on nykyään levollisuuden ja yli oman persoonani rajat ylittävän myötätunnon lisääminen itsessäni. Kun sairastat vakavaa sairautta, on tärkeää miettiä, mikä on oman harjoituksesi intentio. Monelle harjoituksen päämäärä voi olla tällöin esimerkiksi oman ja muiden luontokappaleiden kärsimyksen vähentäminen.

Intention oivaltamista helpottaa, kun vastaat seuraaviin kysymyksiin:

Harjoitan tietoisuustaitoja, koska…
Toivon, että tietoisuustaitojen kautta…
Tietoisuustaidot antavat minulle…
Tietoisuustaitoilla tarkoitan…

Asenne tarkoittaa sitä, että tutkit uskomuksiasi liittyen tietoisuustaitoihin. Alat lempeästi ja hyväksyvästi tutkia asenteitasi liittyen esimerkiksi meditaatioon tai vaikka luovaan terapeuttiseen musiikkiin/kirjoittamiseen. Sinussa saa olla puolia, jotka suhtautuvat vaikkapa tietoisuustaitoihin ”huu-haana”. Tietoisuustaitojen harjoittamisesta kuitenkin tuskin tulee mitään, ellet löydä itsestäsi myönteisemmin niihin suhtautuvia ennakkoluulottomia, leikkiviä, puoliasi itsestäsi. Jos ajattelet, että tietoisuustaitoasiat ovat vaikeita tai hankalia, tuppaavat tällaiset uskomukset olemaan itseänsä toteuttavia ennusteita. Sisäinen teatteri kirjoittaen on eräs tapa tutkia ja muuttaa omia asenteitaan. Asenteesi ovat maaperä, josta tietoisuustaitosi kasvavat. Vehreää kasvustoa ei synny ellet hoida maaperää kastelemalla sitä jatkuvasti.

Tutkiessasi asenteitasi voit vaikka eri puoliesi kanssa pohtia seuraavia kysymyksiä:
– Minkälaisia ajatuksia mieleesi nousee, kun kuulet sanan ”meditaatio”?
– Miksi olet kiinnostunut tietoisuustaidoista?
– Mistä tiedät harjoittavasi tietoisuustaitoja oikealla tavalla?
– Miten kauan luulet menevän aikaa siihen, että opit tietoisuustaitoja?
– Minkälaisia kokemuksia luulet tietoisuudestasi nousevan harjoittaessasi tietoisuustaitoja?

Tee näkyviksi uskomuksesi! Älä anna autopilotin ohjata tietoisuuttasi. Ole utelias, tutki, kyseenalaista ja leiki erilaisilla näkökulmilla. Päästä irti vanhentuneista uskomusmalleista. Se, että olet toistanut jotain ajattelumallia vuosikausia ei tee sitä oikeaksi. Sitä ei tee myöskään oikeaksi välttämättä se, että suurin osa ihmisiä ajattelee kanssasi samalla lailla. Meillä on kulttuurissamme lukuisia kyseenalaisia uskomuksia, joilla olemme ohjanneet kulttuuriamme epäterveeseen suuntaan. Jotkut tietoisuustaitojen opettajat väittävät jopa, että koulutusjärjestelmämme on terapian tarpeessa. Harjoittele kuuntelemaan kehoasi ja sisäistä viisauttasi.

cropped-p1010073.jpg

Tietoisuustaidot facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s