Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja vahvuutta

Se, että olemme muodostuneet erilaisista tiloista, alkaa olla melkoinen selviö yhä useammalle tietoisuustaitojen tutkijalle.  Jotkut kutsuvat näitä tiloja minätiloiksi, toiset mielentiloiksi ja kolmannet vaikkapa vain tiloiksi tai moodeiksi. Itse kutsun näiden minätilojen muodostamaa kokonaisuutta Sisäiseksi teatterikseni. Se, että tulet tutuksi omien tilojesi kanssa, ja kykenet luomaan tarvittaessa uusia,  on osa mielitajuasi. Joustava minuus on se mitä tämän päivän moniarvoisessa kulttuurisssa tarvitaan. Meitä on oltava moneksi.

Mindfulness masennuksen hoidossa -kirjassa (Zindel V. Segal, J. Mark G. Williams ja John D. Teasdale) kirjoitetaan seuraavasti:

Erilaisten mentaalisten toimintojen, kuten kirjan lukemisen, taulun maalaamisen tai läheiselle ihmiselle puhumisen, yhteydessä aivojen hermosoluverkot ovat eri tavoin keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Yhteen toimintoon osallistuvat hermoverkot osallistuvat hermoverkot ovat usein eri verkkoja kuin johonkin toiseen toimintoon osallistuvat.  Hermoverkot voivat kytkeytyä toisiinsa myös eri tavoin.

Ajatus minätiloista vastaa nykyistä neurobiologista käsitystä ihmisestä.  Erilaisten toimintojen yhteydessä meissä aktivoituu erilaiset tilat.  Tätä kirjoittaessa minulla on aktiivisena eri puoli kuin esimerkiksi siivotessani tai ollessani kanssakäymisessä lapsieni tai puolisoni kanssa. Joskus voimme suorastaan vaikuttaa eri ihmisiltä eri tilanteissa.

Edelleen samainen kirja kuvaa hienosti tilojemme dynamiikkaa:

Mielentilat ovat löyhästi verrannollisia auton vaihteisiin. Aivan samoin kuin kutakin vaihdetta käytetään tiettyyn tarkoitukseen (käynnistämiseen, kiihdyttämiseen, ajamiseen vakionopeudella), kullakin mielentilalla on omat ominaispiirteensä ja toimintansa. Päivän mittaan, kun mieli vaihtaa yhdenlaisesta toiminnosta toiseen, myös mielentila vaihtuu  – vähän samalla tavoin kuin auton vaihteet vaihtuvat vähän väliä ajettaessa vilkkaan kaupungin halki. Ja hyvin samalla tavoin kuin autossa vvoi olla vain yksi vaihde silmässä kerrallaan, ei mielikään voi olla samanaikaisesti kuin yhdessä tilassa.

Jan Sky on kehittänyt huippuyksinkertaisen tavan, jolla voimme lähteä kartoittamaan omia tilojamme.  Mikäli haluamme tulla oman tietoisuutemme taitaviksi tarkkailijaksi ja ohjaajaksi, täytyy meidän osata ensin käyttää vaihteitamme tietoisesti.  Voimme oppia valitsemaan yhä paremmin itsemme: Opimme tunnistamaan käyttäytymismallimme, mielentilamme, jolloin itsemme tiedostaminen lisääntyy.  Osaamme valita paremmin sopivan vaihteen kuhunkin tilanteeseen.  ESI -työkalua (HTT eli hallitsevan tilan tunnistus) menetelmää voi käyttää itsetuntemuksen, johtamisen, luovuuden, terapian ja valmennuksen välineenä.

Edelleen lainausta yllä mainitusta Mindfulness -kirjasta:

Tietoisen läsnäolon harjoittamista voidaan ajatella keinona opettaa ihmisiä tiedostamaan paremmin mielentilansa (”mielen vaihteensa”) joka hetki, irrottautumaan haitallisista mielentiloista ja kytkemään hyödyllisemmät tilat päälle. Siis ikään kuin opetellaan vaihtamaan mielen vaihteita. Käytännössä tässä on viime kädessä kysymys siitä, että tunnistaa mielen kaksi pääasiallista tilaa ja oppii siirtymästä yhdestä toiseen. Nämä kaksi mielentilaa ovat ”tekeminen” ja ”oleminen”.

Tekemisen tilassa olet assosioituneena johonkin tilaan, ja olemisen tilassa näet tilasi ikään kuin niiden ulkopuolelta käsin.  Siirryt olemisen tilassa tilojesi havainnoijaksi ja ohjaajaksi.

Jan Sky, Mielesi monet puolet kirjan kirjoittaja,  vierailee kahdessa työpajassa tammikuun alussa. Jos sinua kiinnostaa mielentilojen dynamiikka, kannattaa tulla mukaan. Vielä mahtuu mukaan!

Tässä linkit kursseihin:

Navigointimatka omassa sisätodellisuudessa – minätilat yksilö- ja parivalmennuksessa ja terapiassa

Toinen kurssi on pilottikurssi, jossa tutustumme omaan luovuuteemme hyödyntäen minätiloja.  Teemme tätä kolmen ohjaajan voimin.

Silta sisätodellisuuteesi – Lähde matkalle omaan itseesi

Jan Skyn kotisivut.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s