Tietoisuustaitoja Jouluun

Kun kuuntelen täällä Kalliossa kirkonkelloja ja aistin kaupunkitunnelmaa, mieleeni nousee ajatus, ettei joulu ole kaikille ilonjuhla, vaan se voi olla alakulon tai stressin täyttämän ahdistavan tilan vankila. Sitä se oli minullekin vielä aikoinaan, kun en ollut saavuttanut olemisen taitoja. Joulu oli yhtä stressiä ja riittämättömyyden kokemusta.

Nykyään olotilani on enimmäkseen levollinen.  Tiedän jokaisessa on kaksi ydintilaa:  olemisen tila ja tekemisen tila.  Olemisen tilassa olemme omien mielentilojemme ja niiden ajastusten havainnoijia kun taas tekemisen tilassa olemme samaistuneena johonkin mielentilaamme. Sillä voi olla joskus hyvinkin kapea ymmärrys elämästä.

Kun kehitämme tietoisuustaitojamme, kykenemme tunnistamaan ja irrottautumaan mielentiloista, joita luonnehtivat itseään ruokkivat, kielteiset ja vatvovat ajattelumallit. Meistä tulee prosessiajattelijoita, joiden huomio on miellyttävissä sisäisissä ja ulkoisissa prosesseissa eikä vain päämäärissä.

Jos emme kykene saavuttamaan olemisen tilaa, on seurauksena pahimmassa tapauksessa syöksykierre syvään masennukseen.  Olemisen tilassa opimme nimittäin siirtymään yhdestä hallitsevasta tilasta toiseen. Oppimme tunnistamaan ja kuuntelemaan erilaisia tilojamme. Toisesta mielentilasta käsin elämä ei näytäkään välttämättä lainkaan negatiiviselta, vaan sen mielentilan nimi saattaakin olla esimerkiksi Toivo. Se on ainakin minulla leppoisa ja myönteinen kaveri.

Olemisen taidot  saavat meidät oivaltamaan, että kaikki mielentilamme ovat vain hetkellisiä, ohikiitäviä. Olemme ikuisessa muutostilassa olevia tietoisuuden kehollisia prosesseja.  Kun opimme tietoisuustaitoja, voimme tietoisesti valita, millaisiin luokkiin sijoitamme itsemme ja muut ihmiset. Mitä suuremman määrän erilaisia kategorioita kykenemme rakentamaan, sitä enemmän tajuamme olemisen ylittävän kaiken käsitteellisen ajatteluun.

Kun saamme otteen sekä olemisen tilasta että tekemisen tilasta, oivallamme ettei ajatustemme sisältö olekaan niin olennaista kuin se, kuinka prosessoimme, havainnoimme ja ohjaamme omaa tietoisuuttamme.

Löydämme uusia tietoisuustaitoja oppien  työkaluja elämäämme:  Peruskeino hyvän elämän saavuttamiseen on vahvistaa omaa tietoisuutta monipuolisemmaksi ja samalla paremmin ohjattavaksi.  Voimme oppia vaihtamaan tietoisesti mielentilaamme.  Opimme käyttämään mielemme vaihteita.

Voimme löytää tietoisen läsnäolon elämäämme.  Mitä enemmän tietoisuustaitomme kehittyvät, sitä nopeammin kykenemme vaihtamaan vaihteemme negatiivisesta tilasta positiiviseen.  Salaisuus on siinä, että suhtaudumme lempeydellä vihaan tai alakuloomme.  Ne on ystäviä, jolla on meille kerrottava, mutta meidän ei tarvitse samaistua niiden ajatteluun ja  niiden ehdottamiin ajatuksiin ja  tekoihin, vaan voimme valita itsemme toisin.

Ystävät hyvät, olkaa tarkkoja millaista vaihdetta käytätte jouluna.  Joulu voi olla yksinäisyyden, alakulon, raivon, levollisuuden tai rauhan juhlaa.  Tiedän, kaikille ei ole opetettu tietoisuustaitoja, mutta ehkä pian on.  Tämä ajatus ruokki Toivoani. Se kun on sitä mieltä, että tietoisuustaidot ovat mahdollisuutemme maailmanrauhalle. Sydämemme täytää eri uskontojen ja kulttuurien rajat ylittävä rakkaus.

Toivo  kun on sitä mieltä, ettei rauha ei rakennu vihalle ja sodalle  vaan lempeydelle, rakkaudelle ja hyväksyvälle läsnäololle. Erilaisuus on sekä globaali että sisäinen rikkautemme,  ei vihollisemme.

Sisäinen teatteri facebookissa ja kirjana.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s