Minkälaisessa moodissa meinaat joulusi viettää?

Pablo Picasson kerrotaan sanoneen, että jokainen lapsi on taiteilija. Ongelma on vain, kuinka hänet saataisiin pidettyä taiteilijana läpi elämän. Minuun tämä ajatus osui ja upposi. Sen jälkeen, kun olen muuttanut elämäni taiteilijan elämäksi, toteutan elämäni eri olemuspuolia vapaammin kuin aikaisemmin.

Eri tilanteissa olemme erilaisissa moodeissa. Joku voi valita jouluksi mielentilan, joka hänelle ei sovi. Itsekin olin melkoinen hössääjä nuoruudessa… Tein tuhottoman määrän erilaisia ruokia, leivoin, ja jopa siivosin. Jouluna oli kamala stressi lahjoista. Olisivatko lapset nyt varmasti tyytyväisiä? Rahaa ei ollut aina paljon, ja pelkäsin tunnelman pilaantuvan kun lapset alkavat valittaa vääristä lahjoista. Voi sitä joulun stressiä!

Kuumujärven leppoista tunnelmaa
Kuumujärven leppoista tunnelmaa

Ehkä naivia, vaan nykyään olen sitä mieltä, että minulla on joulu joka hetki sydämessäni. Tämä sen vuoksi, että tärkeimmät asiat elämässäni ovat kunnossa. Minulla on hyvät suhteet lapsiini ja läheisiini. Olen löytänyt hiljentymispaikkani metsätilallani Kuumussa.

Kun emme ole läsnä elämässämme, toteutamme elämäämme vain kulttuuristamme opituin jäykin roolein. Emme tiedostavasti valitse, mikä on se mielentila, moodi, jossa haluamme olla jouluna. Kun tietoisuustaidot kehittyvät, kykenemme havainnoimaan tilanteiden tarpeita uudella tavalla. Meidän ei tarvitse olla samassa moodissa kuin muut, vaan voimme valita sellaisen, jossa perheemme on hyvä olla.

Hovardin yliopiston sosiaalipsykologian professorin Ellen Langerin mielestä meidän ei tarvitse välttämättä opiskella itämaisia filosofioita ollaksemme enemmän läsnä elämässämme. Sen sijaan hänen mukaansa meidän on opittva erilaisia moodeja, joissa voimme hahmottaa itseämme ja todellisuuttamme uudella tavalla. Opimme leikkimään erilaisilla tavoilla olla. Tietoinen läsnä olo on Langerin mukaan sitä, että kykenemme havainnoimaan todellisuutta joka hetki uudella tavalla. Emme jäykistä ajatteluamme opittuihin perinteisiin ajattelumalleihin.

Langer kuvaa siirtymistä tietoisen läsnäolon elämäntapaan henkilökohtaiseksi renesanssiksi. Alamme nähdä luovasti kaikki valinnanmahdollisuutemme erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Emme toimi vain totunnaisesti odotusten mukaisesti, vaan kykenemme muuttamaan elämämme käsikirjoitusta tietoisesti. Kun elämästämme tulee luovempaa, tulee siitä myös samalla enemmän aidon itsemme näköistä.

Elämästämme on valitettavasti nykyisessä kulttuurissa tehty sääntökokoelman läpi elettävä järkevä ja turvallinen projekti. Langerin mukaan, mitä enemmän sääntöjä on, sitä enemmän ihmiset stressaantuvat ja uupuvat, koska luova elämä ei asetu kankeisiin sääntökokoelmiin.

Picasson kerrotaan myös sanoneen aikoinaan, että kun hänellä on tyhjä kangas edessäänsä, hän ei koskaan tiedä, mitä siihen tulee. Hän ei etukäteen myöskään päätä, mitä värejä hän käyttää.

Kun elämää eletään, ei kaikkia siirtoja suunnitella etukäteen. Jos kaikki raamitetaan etukäteen, kadotamme kokemuksestamme ilon. Elääksemme täyttä elämää, meidän ei pidä tehdä oikeita asioita, vaan meidän tulee tehdä asioita, jotka tuntuvat meistä oikeilta. Meidän on opittava kuuntelemaan kehoamme.

Meikäläinen ei ole koskaan valmistautunut näin vähän jouluun. Katson uteliaana, minkälaisena joulu meille lähtee aukeamaan. Seura on ainakin erinomaista, ja hienot puitteet tarjoaa myös kuhmolainen maalaismaisema. Luultavasti ainakin kirjoitan, sillä kirjoittaminen on minulle luovan elämän akti. Tai ehkä vain luen ja hiihtelen. Ja syön, mitä jaksetaan yhdessä laittaa. Saattaa olla, että kalkkunakin ehtii uuniin, ja pakaste on täynnä piirakoita ja laatikoita. Jospa sieltä jotain löytyy, ettemme kuole nälkään.

Yksinäisyytemme, tylsyytemme, stressimme, yhtä kaikki, ne eivät johdu ympäristöstämme, vaan ne johtuvat Langerin mukaan siitä, ettemme ole tietoisesti läsnä itsellemme. Emme osaa valita otollista mielentilaa kuhunkin elämäntilanteeseen. Sen sijaan toistamme totunnaisia oppimiamme malleja. Kun emme tunne mukavaksi itseämme annetussa roolissa, luulemme, että meissä on joku vika. Ja totta tämä toisaalta onkin, sillä eihän meille ole ulkonaisessa kulttuurissamme opetettu oman mielen kuuntelemisen taitoja. Ajat onneksi muuttuvat.

Minkälaisessa moodissa sinä meinaat joulusi viettää?

Lähteenä: Ellen Langer – On becoming an artist – Recreating Yourself on Mindful Creativity

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s