Kuuntele kehosi viisautta ja noudata sen rytmiä

Länsimaisen kulttuurimme yksi suurimpia harhoja on ollut mielestäni se, että luulemme voivamme olevan tilanteessa kuin tilanteessa  rationaalisia toimijoita.  Uskomme vakavissamme, että voimme aina tietää parhaat vaihtoehtomme. Se on oikeastaan ollut ylimielisen, sisäisyyttä vähätelleen, elämäntapamme suurin harha.  Luulemme, että kun tiedämme faktat asioista, voimme tehdä näiden johdattamina automaattisesti järkeviä päätöksiä.  Hetkittäin minulla on jopa tunne, että mitä enemmän faktoja ihmisille syötetään, sitä enemmän kansalaisilla on erilaisia epäterveellisiä addiktioita. Jäsentymätön mielemme menee informaatiotulvan keskellä kaaokseen.

Kuten tiedämme, tietomme ei ole suojellut meitä terveydenhuollon ammattilaisiakaan ikäviltä elämäntavoilta. Meilläkin on addiktioita.  Itse ajattelen epäterveellisten addiktioiden olevan tavallisimmin epäonnistuneita yrityksiä vähentää stressiämme. Stressi voi olla trauma- tai työperäistä. Tämän päivän yksisilmäiselle tehokkuudelle rakentunut työtapa kuormittaa ihmistä.  Onneksi nykyään puhutaan jo uudesta ”rytmitaloudesta”.  Voimme alkaa tehdä työtä ihmisen sisäisiä rytmejä kunnioittaen.

Science-lehdessä vuonna 1996 mielenkiintoinen tutkimus (Bechera, A & al, Deciding advantegeously before knowing advantegeous strategy).  Koehenkilöt alkoivat tekemään pelikorttileikissä tiettyjä strategisia valintoja, jotka olivat kehollisesti mitattavia, ennen kuin he olivat tiedostaneet strategiaansa.  He alkoivat välttämään rationaalisesti ajatellen, typerästi, tiettyä korttipakkaa, josta he olivat saaneet ”häviämiskortteja”. Kokemuksemme ohjaavat meitä jo etukäteen, usein tietämättämme, valintoihin.

Alitajuntamme voi olla sekä viisaampi että typerämpi kuin tietoinen minämme. Riippuu ihan siitä, onko se saanut kokemuksellista oppia.  Kehomme on syvin alitajuntamme. Se tietää asioita, joita mielemme ei tiedä. Se, että opettelemme kuuntelemaan kehollisia erilaisia tilojamme, kehittää intuitiivista viisauttamme.  Lisättyämme kokemuksellista viisauttamme voimme oppia luottamaan oman kehomme viisaisiin merkkeihin ja opimme erottamaan ne typeristä uskomuksista. Mikäli meille ei ole kehittynyt aikuisia, turvallisia, realiteettitajun omaavia tiloja, voi kehomme väittää melko älyttömiäkin asioita.  Ei kannata lapsellisen automaattisesti uskoa, että alitajuntamme tuottaa aina vain kultahippuja.

Hypnoosissa on käytetty  nk.ideomotorisia merkkejä. Hypnoositilassa ihminen luo itselleen ”ei”, ”kyllä” ja ”en tiedä” merkit liikauttamalla eri sormia,  joita sitten hyödynnetään asioiden prosessoinnissa. Voit tehdä sormimerkkisi amerikkalaisen lääkärin ja psykolgin Elvira V. Langin  mukaan (Managing your medical experience) myös merkit itse. Rentoutat itsesi vain ensiksi, esimerkiksi jollakin hyväksyvän läsnäolon (esim. mindfulness) menetelmällä,  teet erinäisiä kysymyksiä itsellesi. Tämän jälkeen havainnoit sormimerkit itsellesi (Mikä sormesi liikahtaa, kun sanot ”kyllä”, mikä silloin kun  keho sanoo ”ei” jne.)

Myös muita kehollisia menetelmiä, kuten lihasvastustestejä on käytetty.  Esimerkiksi voit tehdä painamalla etusormen ja peukalon kärjet yhteen, ympyrän. Kysy itseltäsi kysymyksiä, joihin vastaat joko valheellisesti tai totuudellisesti, ja rentouta tämän jälkeen sormenpääsi toisistaan ja katso, mitä sormesi vastaavat. Paljonko ympyrä ”aukeaa”.  Eroaako sormien liikkeessä valheet tosi vastauksista?  Yleensä kun ihminen valehtelee, sormet aukeavat eri tavalla kuin silloin kun hän puhuu totta.  Lihasvastus muuttuu. Tämä ei tietenkään ole mikään sataprosenttinen valehtelun paljastuslaite, mutta mielenkiintoinen itsetutkimuksen menetelmä.  Kehomme jännitystila voi kertoa asioita, koska kehomme on usein viisaampi kuin tietoinen minuutemme.

Uskon, että kun ihmisellä on tietoisuustaitoja, hän tekee parempia valintoja ”tuntemalla sisuksissaan asioita” (gut-feelings) kuin vain päättämällä asioita rationaalisesti.  Tämä ei tarkoita tietenkään sitä, ettei faktatietoa tulisi ottaa huomioon.  Monesti meillä on kuitenkin erilaisia valinnanmahdollisuuksia.  On olemassa erilaisia rationaalisuuksia ja erilaisia arvovalintoja.  Tällaiseen sisustietämiseen pääsemme vain kehittämällä itsetuntemusta ja kokemuksellista viisauttamme. Se kun  kasaantuu kokemuksellisen oppimisen kautta.  Terveempään elämäntapaan tarvitsemme paitsi lääkäreitä myös, nyt enemmän itsetuntemuksen opettajia, tietoisuustaitovalmentajia.

Mikä parasta, voimme oppia paitsi omasta elämästämme, myös toisten ihmisten tarinoista. Hypnoosikoulutuksessani olen jo aikoinani oppinut tämän: Alitajuntamme on kummallinen. Se ei erota, onko joku kokemus tapahtunut jollekin toiselle vai itsellemme. Peilisolumme ovat avain asemassa tässä toisten tarinoiden kautta oppimisessa. Paitsi itsetuntemuksen, myös toiseen samaistumisen kautta, voimme laajentaa tietoisuuttamme.

Erityisesti kannattaa harjoitella samaistumista eri tavalla ajatteleviin ihmisiin.  Meidän  siiloihin pirstotussa asiantuntijakulttuurissamme on ollut se ongelma, että samaistumme vain samalla lailla ajatteleviin ihmisiin.  Rakennamme ymmärryksen siltoja, kun samaistumme ennakkoluulottomasti erilailla ajatteleviin ihmisiin. Aikoinaan NLP-koulutuksissa mielestäni tämä oli parasta: Siellä oli taiteilijoita, insinöörejä, opettajia, lääkäreitä. Perspektiivi kummasti laajenee, kun ei ole tekemisissä vain oman alan ihmisten kanssa.

Reflektoiva kirjoittaminen voi olla myös kokemuksellista oppimista. Siis juuri se, mitä minä teen täällä.  Lisään kehoni viisautta kirjoittaen.  Luen kirjoja, teen hammaslääkärin työtäni, ja reflektoin omia kokemuksiani kirjojen kirjoittajien ajatuksiin sekä omiin tiloihini, ja niiden  kokemuksiin. Olen hyväksyvästi läsnä kaikenlaisille kokemuksille ja ajatuksille: sekä sisäisille että ulkoisille.

Nykyisellä tietämyksellä on mahdollista opettaa ihmiset kuuntelemaan omia kehomieli-tilojaan:  Ne ovat joskus harmillisia itsemme ja terveytemme kannalta. Joskus ne ovat muiden ihmisten terrorisoijia, jopa tuhoaviakin, ellemme osaa kuunnella niitä.  Tiloillamme on hyvin usein myös viisasta sanottavaa, kun opimme havainnoimaan ja  kuuntelemaan niitä. Miten paljon maailmassa pahoja asioita tapahtuukaan, kun ihminen luulee sisäisen todellisuuden tunnetilojen tuottamia ajatuksia tosiasioiksi!

Mutta muista, alitajuntamme on tyhmä kun se on tyhmä, ja viisas silloin, kun sillä on kokemuksellista viisautta.  Tämä  kokemuksellinen viisaus kasaantuu meihin kehollisina sisustunteina. Monet meistä voivat huonosti, kun sivuuttavat jatkuvasti oman kehonsa viisauden. Ihminen saattaa elää ihan vain totunnaisen tavan vuoksi kehoansa vastaan.

Yksi tämän päivän perususkomuksistani elämässäni on, että onnellinen elämä syntyy jaetuista kokemuksista, ei kasatuista statussymboleista.  Tämä tekee onnellisen ja hyvän elämän rakentamisesta huomattavan paljon helpomman asian. Rakkaat ihmiset, työ parhaimmillaan, yhteisölliset jaetut kokemukset  ja arkiset pienet ihmeet voivat tuottaa meille syvällisiä ilmaisia onnen kokemuksia. Suorituspaineemme ja statusstressimme vähenee huomattavasti, sen jälkeen kun tämän oivallamme, miten vähän materialistisia asioita tarvitsemme onnelliseen elämään.

Kehon kuuntelua on se, että tekee näkyväksi  eri mielentilojen uskomukset ja arvot. Tämän sisäisen työn  jälkeen voimme paremmin valita itseämme kuuntelevan ja kunnioittavan tavan olla  mukana yhteisössämme, aktiivisena, jollakin tavoin lisäarvoa kulttuuriimme tuottavana, yksilönä.

Uskon, että mitä enemmän alamme kuuntelemaan omaa kehoamme, sitä ekologisemmin ja eettisemmin alamme elämään.  Ihminen ei ole perusluonteeltaan ahne, vaan hän on yhteisöänsä ja luonnon etua ajatteleva.  Vähennämme toivon mukaan uudessa kulttuurissa  lastemme ruokapöydästä syömistämme ja kunnioitamme enemmän ihmisen kokemuksellista viisautta.

Monet joutuvat tekemään tehokkuusprässissä töitä tällä hetkellä oman terveytensä kustannuksella. Elämäntapamme ei ole kannustanut meitä kuuntelemaan omaa ruumistamme ja sen viisautta.  Uskon, olemme siirtymässä kohti yhteisöllisempää ja ekologisempaa rytmitaloutta.  Mutta se on oma tarinansa se.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s