Yhdeksän syytä ihastua Dan Siegelin ajatteluun

1.  Dan Siegelillä on tieteellinen tausta, mutta silti hän rikkoo rohkeasti perinteisiä ajattelumalleja

Vaikka Siegel on arvostettu, Havardin yliopistossa tutkitonsa suorittanut psykiatri, hän uskaltaa kyseenalaistaa vanhoja, perinteisiä, yksilökeskeisiä, ihmistä pirstovia ajattelumalleja.  Hän on integratiivinen tiedemies. Mielemme ei hänen mukaansa ole vain meissä, vaan se on myös meidän välillämme.  Mieli ja keho eivät ole erillisiä toisistaan, vaan mieli on energia- ja molekyylivirtaa. Se liikkuu sisällämme ja välillämme.  Siegel ei edusta vain perinteisiä tieteellisiä hierarkioita vaan hän on aidosti dialoginen.  Siegelin biografia löytyy täältä.

2. Siegel kykenee selittämään asioita kansantajuisesti

Siegelin käsimalli aivoista auttaa tavallisiakin kansalaisia ymmärtämään aivojen toimintaa.  Hän antaa myös neurobiologista ja muuta hyödyllistä tietoa ihmiselle ilman, että hän tekee siitä suurta rakettitiedettä.

handybrain

3. Dan Siegel on sekä kovanluokan tieteen ammattilainen että myös tavallinen ihmisenviranhaltija

Siegel ei pelkää tuoda esiin esimerkkejä omista puutteistaan ja heikkouksistaan. Hän kykenee reflektoimaan  paitsi onnistumisiaan, myö omia epäonnistumisiaan.  Hän kertoo hienotunteisti mutta valaisivasti tarinoita itsestään, perheestään, ystävistään ja potilaistaan. Tietänet tarinoiden voiman kuljettaa kokemuksellista viisautta ihmisten välillä.

4. Dan Siegel osaa käyttää käsitteitä ja vertauskuvia oivaltavasti

Mieli on syvä meri tai nuorella se on kuin huoneisto, jossa välillä sähköt ja vesi katkeaa. Tietoisuutemme on kuin pyörä, jonka napa edustaa tietoisuudessa tapahtuvaa tietämistä, kehä puolestaan aistihavaintoja ja henkisiä prosessaja.  Aivot ovat kuin käsi.

DrDanSiegel_WheelOfAwareness

5. Dan Siegel pitää ihmisen sisäisyyttä, mielitajun kehittämistä tärkeänä

Jotta kasvat ihmisenä, on sinun oman sisäisen työn kautta kasvettava itsesi parhaaksi ystäväksi.  Parhaimillaan nuoruus on oman minuuden eheytymistä, kun se saa monet puolemme yhdistymään. Tunteemme kesyyntyvät kun opimme tunnistamaan ja nimeämään niitä.  Kasvamme itsemme ystäviksi. Monilla eheytymisprosessi jää, enemmän tai vähemmän keskeneräiseksi, mutta voimme jatkaa koko elämämme läpi, kehittämällä mielitajuamme ja olemalla läsnä omille sisäisille kokemuksille. Jatkamme keskeneräistä tutkimusmatkaa sisäisyyteemme viettämällä sisäistä aikaa.

6. Dan Siegelille yhteisöllisyys ja empatia ovat hyvän elämän keskiössä

Kun opimme olemaan läsnä itsellemme myötätuntoiseksi, emme  kasva vain oman itsemme parhaiksi ystäväksi, vaan myötätuntomme erilaisia ihmisiä kohtaan lisääntyy. Mielitajumme kehittyessä, näemme yhä paremmin toisten ihmisten tilat ja osaamme virittäytyä myös erilaisten ihmisten erilaisille aallonpituuksille. Osaamme suhtautua kunnioittavasti ja arvostavasti itsessämme ja toisessa ihmisessä olevaan erilaisuuteen, emmekä yritä pakottaa häntä samanlaisuuteen kanssamme. Omaan kehoomme sitoutunut minä laajenee ja avautuu ”Minäme”:ksi  (englanniksi M We). Laajenemme yli yksilöllisen, kehomme rajaaman minän, ja liitymme yhdessä laajempaan kokonaisuuteen, minuuteen, joka määrittyy, ei vain minun, vaan meidän kautta.

7.  Dan Siegel uskoo ihmisen omiin voimavaroihin ja eheyttäviin luoviin kykyihin

Mieitajua voi jokainen kehittää ihan itse.  Voimme tehdä sen käyttäen peilinä muita ja itseämme. Emme tarvitse siihen yleensä kursseja tai terapiaa.  Toki,  jos mieli jäykistyy  tai muuttuu pitkäksi aikaa kaoottiseksi, niin että elämänhallinta heikkenee, hyödymme terapiasta ja psykiatrien näkemyksistä. Mielemme on itseään organisoiva prosessi, jonka ohjauskeskuksen voimme itsestämme löytää. Mielitajuamme kehittämällä voimme kasvaa oman itsemme parhaiksi asiantuntijoiksi.

8. Dan Siegel suhtautuu kunnioittavasti nuoriin ja heidän tapaansa ajatella

Hän kirjoittaa kirjassaan Aivomyrsky, että nuoruuden haaste ja lahja on juuri se, mitä myös aikuiset tarvitsevat saadakseen elinvoimansa säilymään.  Aivot jatkavat kasvamistaan koko ihmisen eliniän läpi.  Nuoressa olevat ominaisuudet, luovuus, tunteikkuus, sosiaalisyys ja elämyshakuisuus, ovat ominaisuuksia, joista myös aikuiset voivat hyötyä. Joustavuuteme lisääntyy, kun osaamme säilyttää itsessämme nämä nuoren ominaisuudet.

9. Ekologisuus ja eettisyys

Annan tässä viimeisessä syyssä ihastua Siegelin ajatuksiin puheenvuoron hänelle itselleen (Aivomyrsky – Nuoruuden aivomyrskyn voima ja sen merkitys):

Kun yhdistämme kykymme, intomme ja tietomme, meillä on paremmat mahdollisuudet ratkaista maailman käytännölliset ja moraaliset ongelmat. Käytän ilmausta ”moraalinen”, koska maailmanlaajuisten haasteiden käsitteleminen yhteistyössä on moraalinen velvollisuutemme. Meillä on yhteinen ilma, yhteinen vesi, yhteinen kotiplaneetta Maa. Hyviä planeettoja ei ole joka nurkan takana, joten pitäkäämme yhdessä huolta tästä, jonka olemme saaneet. Ihmisten on aika löytää uusi identiteetti ja kohdata vaikeat ajat yhdessä.

Joko sinä olet lähtenyt kehittämään mielitajuasi,  löytääksesi itsellesi identiteetin, jossa tunnet olosi kotoisaksi? Matka voi olla läpi elämän kestävä tie, ja sen sivutuotteena syntyy usein paitsi itseymmärrystä myös onnellisuutta.

Dan Siegelin Helsingin ja Turun luennoista keväällä 2015 löytyy tietoa täältä! 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s