Jan Skyn vierailun jälkimaininkeja

Kiireinen, mutta mielenkiintoinen viikko Helsingissä, on nyt takana.  Jan Sky vieraili kahdeksan päivän ajan Suomessa ja piti kaksi Kuumussa Virtaa Oy:n organisoimaa työpajaa.  Toinen oli tarkoitettu terapeuteille, valmentajille, työnohjaajille ja henkilöstöjohtajille. Työpajassa oli mukana monta vanhaa tuttua ja pari uutta mielenkiintoista tuttavuutta. Mukana oli sekä kauniimman että rumemman sukupuolen edustajia (kumpi sitten onkin kenenkin mielestä kumpi). Koulutustapahtuman henki oli mielestäni erinomainen: Oivallus yhdistyi mukavaan yhdessäoloon.

WP_20150110_005

Toinen ESI-kurssimme oli luovuusryhmä, jossa pohdimme kuinka voimme käyttää tilojamme hyväksi terapeuttisessa liikkeessä ja kirjoittamisessa. Kyseessä oli pilottikokeilu:  Osien työskentelyä yhdisteltiin luoviin itseilmaisumenetelmiin. Tässä ryhmässä – Jan Skyn sanoin – oli ainutlaatuista naisenergiaa. Kolmas ryhmän ohjaajista, joogan opettaja ja terapeuttisen tanssin ohjaaja, siskoni,  Annika Sarvela ihaili Skyn naisellisuutta, lempeyttä ja kykyä improvisoida hypnnoosirentoutuksia.

Niin, meissä kypsissä naisissa ON voimaa ja viisautta.  Toivon, että me naiset siirtäisimme rohkeasti viisauttamme yhä enemmän kulttuuriimme meemeihin. Tämän seurauksena voisi elämäntapaamme tulla, keskinäisen kilpailun ja ankaruuden sijaan, yhä enemmän lempeyttä, tietoista läsnäoloa ja yhteisöllisyyttä.

WP_20150110_003

ESI menetelmä perustuu minätilojen terapiaan: Tietoisuutemme muodostuu osista, joita (minä)tiloiksikin voi kutsua. Tämä on vähintäänkin tuttu asia minulle.  Huomaan, silti aina voi silti syntyä uutta oivallusta. Niin kauan kuin elämme, tietoisuudessamme on laajentamisen ja korjaamisen varaa, koska ympäristömme vaateet muuttuvat joka päivä. Jokainen läsnäolon hetki tuo muutoksen tiloihimme. En usko kirjaviisauden koskaan korvaavan kokemuksellista oppimista.

Entistä kirkkaammaksi minulle kävi, kuinka monipuolinen työkalu ESI (HTT® Hallitsevan tilan tunnistus) on.  Voimme vaikka katsoa itseämme videolta, ja ruveta tunnistamaan tilojamme asennoistamme ja puhetavastamme.  Voimme käyttää minätilojamme luovassa kirjoittamisessa, maalauksessa ja musiikissa,  Voimme käyttää tilojamme psykodraamassa, terapiassa, hypnoterapiassa ja urheiluvalmennuksessa.  Voimme käyttää niitä työnohjauksessa.  Voimme käyttää minätilojamme oman itsemme johtamisessa, tietoisuustaitojemme kehittämisessä. Ja mikä parasta, tiloillamme on neurobiologinen vastineessa ruumiissamme.  Monitilainen tai -osainen minuus vastaa nykypäivän nerotieteiden käsitystä ihmisestä.

Mitä mieltä Jan itse oli Suomesta ja vierailustaan.  Hän kirjoitti minulle, että vierailu oli hänen kolmas vierailunsa ja ensimmäinen näin talvella. Vaikka talvi on kylmä, ihmiset ovat olleet Janin mukaan lämpimiä ja mukaansatempaavia. Kati Sarvela on toiminut emäntänäni, ja olemme ohjanneet tällä kertaa, ainakin omasta mielestämme, onnistuneen ESI-työpajan. Me kehitämme yhdessä uusia luovia tapoja hyödyntää ESI:ä. Aion tulla uudelleen upeaan maahanne opettamaan ihmisille osiensa tuntemusta. 

Niin, meissä jokaisessa on monta osaa, joita tiloiksikin voi kutsua.  Voimme suhtautua hyväksyvän läsnäolevasti ja armollisesti puoliimme. Se lisää paitsi omaa henkistä hyvinvointiamme, myös empatiaa toista ihmistä kohtaan. Psykiatri Dan Siegel kutsuu tätä ihmisen taitoa mielitajuksi.

Täältä voi löytää erään tapausselostuksen, jos minätilojen kartan rakentaminen ESI-menetelmällä kiinnostaa! Peruskursseja on yhden tai kahden päivän mittaisia.  Ensimmäisenä päivänä käymme läpi, kuinka yksilövalmennuksessa ja -terapiassa rakennetaan minätilojen karttoja.   Toisena päivänä pohdimme, miten minätiloja voi hyödytää kahden välisissä suhteissa, esimerkiksi parivalmennuksessa ja -terapiassa.

Jos  työskentely mielen osien kanssa kiinnostaa,  kysy lisätietoa tulevista koulutuksistamme täältä:   esisuomi (at ) gmail.com.  Tulen myös mielelläni pitämään lyhyen esittelyn ESI-työkalusta yhteisöösi, mikäli haluat saada työkalusta lisävalaistusta.

Jan Skyn sivut ovat täällä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s