Vaiettu asia – lääkärien itsemurhat

Kyyneleet tulivat silmiin, kun katsoin tämän amerikkalaisen Pamela Wiblen videon.  Suosittelen, katso sinäkin.

Lääkärien ja etenkin naislääkärien itsemurhaluvut ovat olleet Suomessa huolestuttavan suuret.

Suomalaiset naislääkärit päätyvät kuolemaan oman käden kautta yli neljä kertaa niin todennäköisesti kuin muut ylemmät toimihenkilönaiset. Mieslääkärien itsemurhalukujen taas on raportoitu olevan yli kaksinkertaiset verrattuna muihin ylempiin toimihenkilömiehiin.

Yllättävää kyllä, itse en ole koskaan suunnitelut itsemurhaa, paitsi aivan pienenä tyttönä. Kuvittelin, kuinka surullisia vanhempani olisivat, kuolleen tyttärensä hautajaisissa. Silloin he huomaisivat, kuinka tärkeä heille olen.  Sen sijaan aikuisena  olen suunnitellut monta kertaa vaihtavani alaa ja jääväni sairauseläkkeelle.

Työ ei tuottanut 10-15 vuotta sitten minulle enää minkäänlaista iloa. Kärsin kroonisista unihäiröistä.  Olen äärimmäisen onnellinen nykyään siitä, että olen saanut  hypnoterapeuttisen koulutuksen ja olen tätä kautta löytänyt itselleni vahvan identiteettitarinan ja tietoisuustaitoja.

Omalla kohdallani käännekohta oli  juuri hypnoterapian opiskeluni.  Nykyään kliininen työ ja hypnoosivalmennus- sekä  opetustyö tuovat minulle niin paljon iloa, että jos vain terveyttä riittää, minulla ei ole minkäänlaista kiirettä eläkkeelle.

Suruissani olen siitä, että työnohjaus on ollut, ainakin minun sukupolveni hammaslääkäreille, lähes tuntematon käsite.  Lääketieteellinen kulttuuri, jossa ihminen opetetaan dissosioitumaan objektiiviseksi lääkäriksi, on energiaa syövää touhua. Toki tämä henkisen etäisyyden ottaminen on tarpeen joissain tehtävissä, kuten esimerkiksi teho-osastolla, mutta vaikeat kokemukset olisi saatava aina integroitua osaksi kokemusmaailmaa, työnohjauksen kautta.

Nuoren lääkärin/hammaslääkärin henkiset paineet ovat suuret:  Teinkö oikein?  Mokasinko?  Itse vatvoin nuorena hammaslääkärinä vuosikausia paitsi omia parisuhdeongelmiani, myös  potilaitteni asioita erityisesti öiseen aikaan.  Hammaslääkärin työ on ollut hyvin yksinäistä työtä.

Tietoinen läsnäolo ja erityisesti mielitaju, ovat taitoja, joita (hammas)lääkärien tulisi hankkia itselleen. Niiden avulla löytyy paitsi itsetuntemusta ja itseohjautuvuutta myös empatiaa potilaita kohtaan. Myös työyhteisö, jossa jaetaan yhteisöllisesti vaikeat kokemukset, voi olla äärimmäisen voimaannuttava. Tällaisessä työyhteisössä, Aijan Hampaassa, saan olla jäsenenä nykyään.

Monet lääkärit osaavat hoitaa potilaitaan, mutta eivät itseään.  Se on surullista se.  Mielestäni työnohjauksen, sekä lääkäreille että hammaslääkäreille, pitäisi olla itsestään selvyys tänä päivänä.

Kun  kulttuurissamme niin paljon puhutaan rahasta, niin lisättäköön vielä, että hyvä työnohjaus voi vähentää paitsi lääkäreiden henkistä kuormaa, myös yhteiskunnan kustannuksia.  Jokainen itsemurha ja ennen aikainen eläköityminen on suuri tappio paitsi inhimillisesti myös kansantaloudellisesti.

Mainokset

2 thoughts on “Vaiettu asia – lääkärien itsemurhat

  1. Mielenkiintoinen tuo toteamus, että lääkärit opetetaan dissosioitumaan ammatissaan. Minulle laitettiin vuosi sitten hammasimplantti, joka on tuhonnut elämäni aivan täysin. Nyt voin vain maata kotona, energiaa ei ole mihinkään, epätyypillinen kolmoishermosärky vaivaa ja apua siihen en ole saanut. Lääkärit jotka implantin laittoivat pesivät asiasta kätensä heti kun rahat olivat tiskissä, vaikka kyseessä on Kuopiossa toimiva tunnettu hammasklinikka. Kävin muutama kuukausi implantin laitoin jälkeen viemässä dokumentteja, kuinka implantit voivat aiheuttaa hermovauroita, johon unohdetiin reagoida ja minulle soitettiin vasta viikkojen päästä, vastaten, että valitettavasti emme voi tehdä mitään. Minnekään ei ohajttu hoitoon.

    Oma kokemukseni on osoittanut, että moni lääkäri jonka olen tämän helvetillisen vuoden aikana kohdannut on pahasti etääntynyt tunnemaailmasta. Ikävä kyllä. En sitten ihmettele, kun vuosien päästä esim. epäonnistuneet hoidot jäävät vaivaaman mieltä ja ihmiset päätyvät mainitsemaasi ratkaisuun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s