Mikä on älykkyysprofiilisi? Aktivoi se!

Joskus aikaisemmin olen ottanut blogissani esille, että älykkyyttä on monenlaista.  Kulttuurimme ei ole ollut kovinkaan viisas, koska meillä erityyppiset henkilökohtaisen älykkyyden muodot eivät ole olleet tasapainossa.  Tietyntyyppisiä älykkyyden muotoja on yliarvostettu, kuten loogismatemaattista, kielellistä, tilallista  ja musikaalista  älykkyyttä. Nämä ovat tietenkin hienoja älykkyyden muotoja, mutta jos vain niitä kultivoidaan, kulttuurista tulee melkoisen yksipuolista.

Jokaisella meistä on oma ainutkertainen älykkyysprofiilimme, joka olisi hyvä elävöittää monipuolisella toiminnalla.  Howard Gardnerkin huomauttaa, älykkyyden tavat ovat neutraaleja, ne eivät sisällä moraalia, joten  voimme käyttää niitä joko rakentavasti tai tuhoavasti.

kuva Dan Siegelin "Nuoruuden aivomyrsky" -kirjasta
kuva Dan Siegelin ”Nuoruuden aivomyrsky” -kirjasta

Huomaan muuten itse harjoittavani melko monipuolisesti eri älykkyyden muotoja tänä päivänä. Olen jopa aloittanut vanhoilla päivilläni haitarin soiton. Monet meistä tukahduttavat itsessään olevan älykkyyden ihan vain sen vuoksi, että he yrittävät mahduttaa itsensä kulttuurisiin, yksipuolistaviin, älykkyysnormeihin.

Itse arvostan nimenomaan myös loppupuolen älykkyyksiä, siis älykkyyksiä 5-9, joita meille on opetettu hyvin vähän. Nimenomaan erilaisialla tietoisuustaidoilla vahvistetaan näitä älykkyden muotoja.  Lähes jokaisessa meissä asuu sisällämme nero. Se on vain jäänyt monelta todellistumatta, koska yritämme elää kulttuurista, yksipuolistavaa elääntapaa, ”minun pitäisi olla tällainen” – elämää.  Hyvä elämä on monipuolista itsensä toteuttamista.

Howard Gardnerin henkilökohtaisen älykkyyden muodot ovat seuraavat:

1) Kielellinen äly
Ihmisen kykyä ja herkkyyttä puhutulle ja kirjoitetulle kielelle, kykyä oppia kieliä ja kapasiteettia saavuttaa kielellä tietyjä tavoitteita.  Tämä älykkyys sisältää myös kyvyn käyttää kieltä retorisesti ja poettisesti sekä muistaa sen avulla informaatiota. Kirjoittajilla, runoilijoilla, lakimiehillä ja puhujilla on usein paljon kielellistä älyä.

2) Loogis-matemaattinen äly
Tämä on ihmisen kykyä loogisesti analysoida ongelmia, suorittaa matemaattisia tehtäviä ja tutkia asioita tieteellisesti.  Tämä on Gardnerin mukaan myös kykyä löytää asioista tiettyjä rakenteita ja kykyä deduktiiviseen ja loogiseen ajatteluun.  Tämä kyky on usein assosioituneena tieteellisen ja matemaattiseen ajatteluun.

3) Musikaallinen äly
Tämä liittyy musikaalisiin taitoihin, kuten musiikilliseen suorituskykyyn sävellyseen ja musiikista nauttimiseen.  Se sisältää mm. kyvyn havainnoida ja muodostaa musiikkisävelimä, ääniä ja toistaa rytmejä.  Gardnerin mukaan musikaallisuus kulkee usein yhtä kättä kielellisen älyn kanssa.

4) Tilaäly
Tilaäly sisältää kyvyn havainnoida ja käyttää laajoja tiloja hyväksi kuin myös rajatumpia tiloja.

5) Keholliskinesteettinen äly
Keholliskinesteettinen äly kuvastaa ihmisen potentiaalia käyttää kehoansa ongelmien ratkaisussa.  Se on myös kykyä käyttää mentaalisia kykyjä kehollisten liikkeiden koordinoitiin. Garderin mukaan mentaalinen ja fyysisen aktiviteetti ovat kiinteässä suhteessa toinen toisiinsa.

6) Vuorovaikutuksellinen äly

Vuorovaikutuksellinen eli interpersonaalinen äly sisältää kyvyn ymmärtää toisen ihmisen aikomuksia, motivaatioita ja haluja. Tämä auttaa ihmistä toimimana tehokkaasti muiden ihmisten kanssa.  Kouluttajilla, myyntihenkilöstöllä, uskonnollisilla ja poliittisilla johtajilla kuin myös erilaisilla konsulteilla on usein  hyvin kehittynyt interpersonaalinen äly.

7) Sisäinen äly
Sisäinen eli intrapersonaalinen älyä on kapasiteettia ymmärätää itseään, kykyä arvostaa ja ymmärtää omia tunteita, pelkoja ja motivaatiota.  Garderin mukaan meillä täytyy olla tehokas malli omasta itsestämme, jotta voimme säädellä omaa elämäämme.

Jälkeenpäin Gardner on lisännyt tähän seitsemän listaan vielä yhden:

8) Naturalistisen älykkyys
Luontoon liittyvä älyä, sitä kuinka taitavasti ihminen havainnoi, luokittelee ja amentaa itseensä ympäristöstänsä ominaisuuksia.  Tämä älykkyys on eräänlainen ydintaito,  jota monissa erilaisissa kulttuureissa arvostetaan.
Gardner on miettinyt myös yhdeksännen älyn lisäämistä, joka olisi

9) Eksistentiaalinen älykkyys
Tämä älykkyys liittyy siihen, kuinka ihminen kykenee ratkomaan elämän perimmäisiä kysymyksiä.

Tämä viimeinen istuisi listaan Gardnerin mielestä melko hyvin, vaan jostain syystä hän ei ole tätä lisännyt.  Minä kyllä lisäisin. :D.

Liikun itse mielelläni myös elämän perimmäisten kysymysten äärellä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s