Kun traumaterapeutti sairastuu syöpään

Amerikkalainen, nykyään Israelissa asuva, Naomi L. Baum on kirjoittanut erinomaisen kirjan rintasyövästä, ja sen synnyttämästä psykologisesta traumasta.  Baum on toiminut sota- ja luonnonkatastrofialueilla traumaterapeuttina (mm. hirmumyrsky Katerinen iskiessä New Orleansiin)  ja saatuaan rintasyövän,   hän sai  tilaisuuden ryhtyä kokeilemaan omia menetelmiään.


Baum kirjoittaa, että kun saat syöpädiagnoosin se on pääsääntöisesti aina trauma.  Se täyttää kaikki sen piirtet:  Sairaus tulee yllätyksenä, siihen liittyy voimakkaita pelkoja,  avottumuutta ja tunnetta kontrollin menettämisestä.


Mutta mitä on trauma?  Se on Baumin mukaan sitä, että ihminen saa haavan psyykeeseensä. Koska emme pysty kontrolloimaan tapahtumaa, ja se voi järkyttää perusteellisesti meidän turvallisuudentunnettamme.  Syöpä diagnoosi kirurgisine ja sädehoitotoimenpiteineen ei ole vain loukkaus ruumistamme kohtaan, vaan se on haava myös psyykessämme, eikä niitä voi oikeastaan erottaa edes toinen toisistaan.


Auttoiko Baumia itseään se, että hän oli traumaterapeutti? Hän vastaa yksiselitteisesti, että kyllä auttoi, aivan kuten minua on auttanut se että olen hypnoterapeutti. Hän käytti itsensä hoitamisessa ohjattuja mielikuvaharjoituksia, erilaisia hengitystekniikoita,  meditaatiota ja tunteiden ilmaisua mm. maalaamalla, psykodraamallisesti sekä kirjoittaen (aivan samoja asioita, joita minä käytin sairastuttuani syöpään ja  opetan nyt Toivovalmennuksessani).

Baumin mukaan kokemusten jakaminen ryhmissä ja läheistemme kanssa empaattisen kommunikaation kautta on tärkeää.   Tätä tarinamme jakamista voimme tehdä  kasvokkain vertaisryhmissä, mutta myös virtuaalisesti.


Niin kuin monelle syöpään sairastuneelle, myös Naomi Baumille syöpä oli hengellinen kutsu.  Hän kehoittaa syöpään sairastuneita pohtimaan omaa hengellisyyttään. Syöpä on tilaisuus kasvaa henkisesti. Baum kirjoittaa:


1. Syöpä on aikaa jonka voit käyttää hengellisen elämäsi rikastamiseen ja sen käytäntöjen toteuttamiseen.
2. Jos harjoitat jo jollain tavoin hengellisyyttä, on aika muokata se sellaiseksi, että se vastaa fyysisiä ja henkisiä tarpeitasi.
3. Jos et ole pitänyt itseäsi henkisenä ihmisenä, on aika pysähtyä miettimään, että jospa kuitenkin olet sitä.
4. Käytä  tukenasi henkioppaita, sielunhoitajia, sairaalan kappeleita, hengellisiä johtajia, joilta voit saada toisenlaista tukea kuin mitä lääkärisi voi antaa.
5. Kokeile uusia tapoja harjoittaa henkisyyttä kuten meditaatiota, runoutta taiteita ja kaikkea sitä, mikä voi auttaa sinua pääsemään kiinni ”rajattomuuteen” (the great beyond???)
6. Keskustele perheenjäsentesi kanssa perimmäisistä kysymyksistä. He voivat olla onnellisia siitä, että avaat keskustelun ollessasi itse myrskysi silmässä.
7. Muista että henksiyydellä voi ollla tärkeä merkitys parantavalla polullasi. Syöpä on aikaa, jossa sinun kannattaa antaa tilaa.


Naomi Baum on hakenut itselleen vastauksia omasta uskonnollisesta perinteestään, juutalaisuudesta  ja tietoisesta läsnäolosta. Hän itse luonut itselleen myös ohjattuja hengellisiä mielikuvia, esimerkiksi sellaisia, joissa  hän lepää Jumalan suurella kämmenellä.


Baum uskoo siihen samaan kuin minä: hän uskoo psykoedukaation eli koulutuksen voimaan.  Ihmiselle voidaan opettaa selviytymisstrategioita, joilla he voivat hoitaa itse omia haavojansa.  Tämä on tärkeää paitsi sodassa, sairaudessa tai luonnonkatastrofissa traumatisoituneille kansalaisille, myös terveydenhuollon ammattilaisille.  Toimiessaan terveydenhuollon alalla, monet saattavat työssään stressaantua ja joskus jopa joskus traumatisoitua.  Perinteisesti terveydenhuollon ammattilaiset eivät ole olleet kovinkaan hyviä hoitamaan itseään. Myös he tarvitsevat itsehoidollisia menetelmiä.


Baum itse käytti täydentäviä hoitomuotoja syöpien aikana, mm. hierontaa ja akupunktiota.  Hän antaa seuraavanlaisia vinkkejä täydentävistä hoitomuodoista kiinnostuneille:


1) Harkitse täydentävien hoitomuotojen liittämistä perinteisiin lääketieteellisiin hoitomuotoihin.
2) Tutki, mitä vaihtoehtoja sinulle olisi olemassa, ja mihin sinulla on varaa.
3) On loistava juttu, jos syöpälääkärisi yhdistää lääketiedettä täydentäviin menetelmiin.
4) Kun kokeilet jotain täydentävää hoitoa, anna aikaa hoitajalle, mutta vaihda vapaasti hoitomuotoa, jos et tunne tulevasi hoidoissa kohdatuksi.
5) Kuuntele ystävällisesti vaihtoehtoisten hoitojen ammattilaisia, mutta muista, että olet ainutlaatuinen, ja itse tiedät parhaiten, mikä on hyväksi itsellesi.

Tiesitkö muuten, että tutkimusten mukaan 53- 95 % syöpäpotilasta kokee syövän tuoneen mukanaan myönteisiä asioita elämään? Puhutaan posttraumaattisesta kasvusta. Itse en vaihtaisi syöpiäni pois.  Elämäni on huomattavan paljon onnellisempaa tätä nykyä kuin ennen sairastumistani.  Tiedän kyllä varsin hyvin, että toistaiseksi olen ollut onnekas syöpieni suhteen. Kaikilla ei käy yhtä hyvä tuuri.

PS. Syövän kokonaisvaltaiset hoidot on facebookissa.

Lähteet:

Baum, Naomi L. (2014-05-11). Life Unexpected: A Trauma Psychologist Journeys Through Breast Cancer (Kindle Locations 2862-2878).  . Kindle Edition.

Handbook of Posttraumatic Stress, Research and Practice, 2014, Lawrence G. Calhoun, Richard G. Tedeschi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s