Ovatko miehet Marsista ja naiset Venuksesta?

Aloin pohtia muutama viikko sitten, miksi facebookin Tietoisuutaitoryhmässä on selvästi enemmän naisia kuin miehiä. Olen hyväksyvän läsnäolon kurssilla, jossa kaikki muuten ovat naisia.

Nopean laskennan perusteella ryhmästä alle kymmenen prosenttia Tietoisuustaitoryhmästä ovat miehiä.  Viimeisen sadan liittyneen joukossa oli kuusi miestä. Luulisin, että suuri joukko miehiä leimaa edelleen tietoisuustaidot ”huuhaaksi”, vaikka niistä alkaa olla jo melkoinen näyttö. Minulla on tunne, että Suomi on aikamoinen takapajula tässä ajassa.  Rakastamme hierarkioita,  tieteellisiä, rationaalisia ja niin järkeviä asiantuntijoita, emmekä vielä halua luottaa omaan sisäiseen viisauteemme.

Minulla on oma teoriani siitä miksi jakauma on tällainen.  Mielellään otan vastaan palautetta, oletteko eri mieltä teoriastani, vai onko tämä ”huuhaata”.  Tai ei nämä pelkästään minun teorioitani ole.  Ajatteluni on perimmiltään ihan vain tätä ikivanhaa Ying ja Yang ajattelua tai Jungin Anima ja Animus ajattelua. Tällä Mars ja Venus -ajattelulla näyttäisi vain olevan biologinen pohjansa.

Ennen kuin jatkan, haluan vielä sanoa tämän: Perimmiltään vastustan stereotyyppistä ajattelua, jossa meidät jaetaan kahteen ryhmään sukupuolielimiemme perusteella.  Ajattelen nykyään, että olemme kaikki enemmän tai vähemmän androgyynejä. Näen joissan miehissä huomattavan paljon feminiinisiä ominaisuuksia, enemmän kuin joissakin naisissa. Ja päinvastoin. Kulttuurimme katalysoi meistä esiin tietynlaisia ominaisuuksia.

WP_20150213_002[1]

Marsissa asuu joitakin,  itse asiassa liiankin paljon naisia,  ja Venuksessa joitakin miehiä.  Paras yhdistelmä syntyy kun uskallamme matkustella molemmilla planeetoilla riippumatta sukupuolielimistämme. Hyvä realiteettitaju yhdistyy tunnetaitoihin.

Psykiatri Louann Brizendinen (The Female Brain) mukaan on, että aivomme ovat alunperin feminiiniset.  Sikiönkehityksessä parin kuukauden jälkeen aivot pojilla joutuvat testosteroni myrskyyn, mikä on evoluution ohjaama prosessi.  Voidaan  huomoristisesti esittää, että poikien aivot saavat testosteroni myrkytyksen. Tämä saa aikaan pojissa korostuneemman taistelu- ja seksuaalisen vietin. Heiltä tuhoutuu suuri osa emotionaalisia ja sosiaalisia aivoja. Mieheni puhuu joskus tästä tollokeppiteoriana.

Toisessa myrkytysvaiheessa, teini-ikäisenä, pojat ovat tyttöjä useammin eristyviä ja kyvyttömämpiä käsittelemään tunteitaan. Heille sosiaaliset suhteet ovat haastavampia, eivätkä löydä yhtä helposti sanoja tunteilleen kuin tytöt. Itselläni on kolme poikaa, ja tunnistan hyvin tämän.  Kun teini-iässä kyselin heiltä asioita, murahtelivat he vain vastauksia. Nykyään he kyllä osaavat jo keskustella kanssani yllättävän hyvin, vaikkeivät kritiikittömästi usko kaikkea, mitä sanon.

Pojille merkitsee vähemmän, millä silmällä äiti katso häntä, koska hän keskittyy lapsena ja nuorena enemmän toimintaan.  Tytöt puolestaan yleisemmin jatkuvasti etsivät äitinsä ja muiden katseesta hyväksyntää. He ovat synnynnäisesti sosiaalisempia. Heitä jopa ahdistaa nähdä kasvoja, joista ei näy tunteita. Tytöt peilaavat jatkuvasti itseään toisten kokemuksiin. Tytöistä kasvaa usein sosiaalisempia ja tunnetaitoisempia tämän vuoksi. Heidän ajatteluaan ei testosteroni myrkytä.

Tyttöjen runollinen logiikka on usein paremmin kehittynyt kuin miehillä, ja siksi miesten on välillä vaikea ymmärtää heitä. Kun biologisen ilmiön ymmärtää, on meidän helpompi ymmärtää ja arvostaa toinen toisiamme.  Testosteronimyrkytys kun ei ole pelkästään paha asia, vaan se tuo mukanaan usein hyvän realiteettitajun. Miehet harvemmin hösäävät epäolennaisuuksien kanssa.

Meidän naisten on hyvä ymmärtää, että joskus miesten on vaikea aistia sosiaalisia tilanteita.  Heille  kehon tuntemusten, tunteiden ja mielikuvien aistiminen ja empatiataitojen kehittäminen on keskimäärin vaativampi projekti kuin meillä naisilla.  Luulen, että parhaiten nämä taidot oppii, kun oppii arvostamaan myös naisellista tunneviisautta. Ja ennen kaikkea meidän naisten tulee arvostaa omaa kokonaisvaltaista ajatteluamme.

Luulen, että miehet tavallisesti joutuvat tekemään enemmän töitä sen eteen, että heistä tulee kokonaisvaltaisesti älykkäitä, viisaita. He usein arvostavat enemmän vain matematiikkaa, miehistä logiikkaa – kaikin puolin rationaalista ajattelua. Tälläkin ajattelulla on tietysti vahvuutensa. Mieheni humoristiset maanläheiset kommentit, ovat monet kerrat irroittaneet minut huolestuneesta asioiden vatvomisesta.

Miehistä löytyy kokonaisvaltaisesti poikkeusyksilöitä, jotka ovat jostain löytäneet emotionaaliset puolensa. Tässä ajassa, tietoisuustaitojen renesanssiaikaan siirtyessämme,  he ovat nyt yhä usemmin opettelemassa tunneälyä. He eivät halua enää puuduttaa tunnepuoliaan. He yhdistävät tietoisuustaitojen kautta tunneviisautta realiteettitajuun.

Itse mietin, että tunnetaitoisia miehiä on luultavasti ollut kautta aikojen erityisesti taiteissa ja terapia-alalla. Carl Gustav Jung on eräs esimerkki tällaisesta miehistä. Hän oli paitsi merkittävä psykiatri myö taitelija. Näillä miehillä on yleensä hyvä itsetunto, ja he arvostavat myös naisellista viisautta, sekä naisissa että itsessänsä.  Heitä ei pelota katsoa omaan herkkyytensä ja havoittuvuuteensa.

Veikkaan, että täällä tietoisuustaitoryhmässä on juuri näitä tunneälykkäitä ja rohkeita miehiä mukana. Heitä, jotka ovat oivaltaneet, että on olemassa myös naisellista luovaa logiikkaa. He tajuavat, että tarvitsemme sekä rationaalista että runollista logiikkaa, jotta saavutamme tietoisuustaitoja ja  hyvän elämän.

Uskon, että tietoisuustaitoryhmässä on valiomiehiä, niitä joita ei pelota katsoa tunteita ja omaa herkkyyttään.  Meidän on ymmärrettävä, että miehille tämä on keskimäärin haasteellista.  Naisten ja miesten aivojen hormonaalinen toiminta sekä kulttuuriset seksistiset uskomukset tekevät meistä erilaisia.

Voimme yhdistää vahvuutemme, ja uskon, että näin voimme siirtyä uuteen aikaan, jossa välineellisen etiikan sijaan nousee monikeskuksinen narratiivinen etiikka. Muodonmuutoksen jälkeen kulttuurissa arvostetaan yhä enemmän erilaisia sukupuolia, erilaisia kulttuureja ja elämäntapoja. Sydämen viisauteen tarvitaan empatiakykyä, kykyä resonoida omien sisäisten äänien ja muiden äänien kanssa. Meidän täytyy  kuunnella erilaisia näkökulmia ja omia tunteita.  Mutta tarina narratiivisesta etiikasta on oma tarinansa se.

Kiitän kaikkia miehiä, joilla on ollut rohkeutta liittyä mukaan ryhmäämme!  Te olette valioyksilöitä :D.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s