Tutki tunnetilojasi ja opi luottamaan itseesi

Psykiatri James S. Gordon väittää, että syöpä, depressio ja trauma ovat hyvin läheisesti naimisissa keskenään.  Usein syöpää on saattanut edeltää jo masennus ja traumaattinen elämänvaihe, ja syöpädiagnoosi on aina suurempi tai pienempi trauma.  Vakava sairaus voi traumatisoida sinut, ja se voi johdattaa sinut masennukseen, vaikka et aikaisemmin olisi ollut masentunut.  Siksi sairastuessasi sinun on tärkeää hoitaa itseäsi kokonaisvaltaisesti.

Tänä päivänä ei pitäisi hoitaa vain ruumista vaan myös mieltä. Itse puhun mieluiten sielusta. Halutessamme saamme olla jälleen sieluja.

Amerikkalainen psykiatri James S. Gordon suosittelee seuraavia menetelmiä masennuksen hoidossa (näitä samoja itsehoidollisia menetelmiä hän suosittelee myös trauma- ja syöpäpotilaille): Liikuntaa, meditaatiota, ohjattuja mielikuvaharjoituksia, omien tunteiden ilmaisua sanoin, piirroksin ja liikkeen kautta, joogaa, ravintotietoisuuden lisäämistä (mahdolliset ravintolisät ja herbaaliset hoidot), akupunktio sekä henkisiä/hengellisiä harjoitteita.

WP_20140705_001[1]

Psykiatri James S. Gordonin mukaan jokaisesta näistä alkaa olla yksin riittävästi näyttöä depression hoidossa. Samat menetelmät toimivat hyvin myös traumojen, mm. syöpätraumojen hoidossa. Usein ne saavat aikaan aivoissa anatomisia muutoksia, ilman lääkkeiden haitallisia tai hankalia sivuvaikutuksia. Kaikki ne ovat tehokkaampia kuin lume, ja vähintään yhtä hyviä kuin masennuslääkkeet ja joskus jopa parempia. Edelleen Gordonin mukaan maailmassa on suuri määrä parantavia viisausperinteitä,  itsehoitomenetelmiä, joilla ihminen voi auttaa itseään.

Toivovalmennuksessa käyttävät menetelmät, luova kirjoittaminen ja piirtäminen, ohjatut mielikuvaharjoitukset, meditaatioharjoitukset ja henkiset harjoitteet eivät ole siis enää mitään ”huuhaata”.  Ne ovat itsehoidollisia menetelmiä, joista alkaa olla jo melkoinen näyttö.   Kolme asiaa Gordonin mielestä tärkeää masennuksesta paranemisessa:  Itseapu, itsetiedostaminen (self-awareness)  ja vertaistuki.

Gordon väittää, että aivan tavalliset ihmiset voidaan opettaa melko nopeasti hoitamaan toinen toisiansa. Hän on toiminut monilla maailman kriisialueilla mm. Gazassa ja Kosovossa.  Hän on kiinnittänyt huomiota että ihmiset eivät tarvitse yleensä terapiaa, vaan he tarvitsevat voimaannuttavan ryhmän, jossa opetetaan jakamaan kokemuksia ja itsehoidollisia,  itsetuntemusta ja -tiedostamista lisääviä, menetelmiä.

Gordon kertoo, että esimerkiksi Kosovossa raiskattiin kymmeniätuhansia naisia.  Kun raiskatuille annettiin mahdollisuus saada psykiatrista hoitoa, vain neljä ilmaantui paikalle. Sen sijaan itsehoidollisiin ryhmiin saapui satoja naisia. Ihmiset haluavat mieluimmin keskustella vapaasti ja luontevasti asioistansa, ja he haluavat oppia uusia itsehoidollisia taitoja.

Meissä jokaisessa on potentiaali hoitaa itse itseämme. Uskon, että tämä ei vaadi pitkiä koulutuksia. Tunnen myötätuntoa tätä modernia kulttuuria kohtaan, jossa asiantuntijat ovat varastaneet meiltä oman itseohjatuvuuden ja arkijärjen.  En pidä pelottelun kulttuurissa, jolla estetään ihmisen aktivoituminen oman elämänsä vastuullisena asiantuntijana.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että meidän tarvitsee olla itseriittoisia.  Matkalle omaan itseen on hyvä ottaa mukaan opas, johon luotat.  Mikäli et ole lapsena kokenut turvallista ja hyväksyvää läsnäoloa, saatat tuntea polkusi alkumetreillä ahdistusta, ja tarvitset tällöin turvallisen ja asiantuntevan oppaan.  Saatat ehkä kärsiä vakavista mielenterveysongelmista. Terapia voi tällöin olla hyvä vaihtoehto.

Mikäli kuitenkin olet jo luonut sisällesi terveitä, aikuisia ja turvallisia osia, voit tehdä paljon asioita yksin ja peilaten ajatuksia luottamiisi, kokonaisvaltaisesti viisaisiin, tavallisiin ihmisiin.  Tarpeen tullen voit tehdä tämän myös terapeuttisessa ryhmässä esimerkiksi Toivovalmennusryhmässä. Voit tällöin luottaa itseesi yhä enemmän oman polkusi kulkijana. Voit valita omaan henkiseen kasvuusi itsehoitomenetelmät, ne joihin itse parhaiten luotat.

Toivovalmmennus ei ole terapiaa, vaan se on itsehoidollisten menetelmien, tietoisuustaitojen, opettelua.  Se soveltuu monille, mutta ei kaikille. Esimerkiksi psykosomaattisten vaivojen hoitamisessa sekä vakavassa masennuksessa, kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä ja skitsofreniassa kannattaa aina käydä myös lääkärillä/psykiatrilla/terapeutilla.  Voi olla, että aloitat lääkäristä ja/tai terapiasta, ja tietoisuutaidot tulevat sitten joskus myöhemmin…

James S. Gordon opettaa itsehoidollisia menetelmiä Yhdysvalloissa myös lääketieteen kandeille.  Soisin näitä taitoja opetettavan yhä enemmän myös suomalaisille kandeille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille. Monet meistä ovat haavoittuneita parantajia; osaamme auttaa muita, mutta emme itseämme. Tämän näyttönä ovat korkeat lääkäreiden itsemurhaluvut. 

Olen arkijärjen, ihmisen luovien ongelmanratkaisutaitojen  ja sydämenviisauden puolestapuhuja.

Lähteitä:

James S. Gordon-  Unstuck – A Guide to Seven-State Journey out of Depression, Hay House, 2oo8.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s