Testaa, oletko kultuurikreatiivikko!

Paul H. Rayn mukaan kulttuurikreatiivikot  (culture creatives) ovat tällä hetkellä nopeiten kasvava alakulttuuri. Huomaan lukevani itseni ilman muuta tähän ryhmään ja tunnistan monissa tuttavissanikin kulttuurikreatiivikon piirteitä, joten paneuduin hetkeksi lukien ja kirjoittaen tähän alakulttuuriin ja sen elämäntapaan.  Lähteenäni olen käyttänyt wikipediaa ja Barbara Marx Hubbardin kirjaa tietoisuuden evoluutiosta.

51nHnLJ+-kL._AA160_

Wikipedian mukaan Amerikassa on n. 50 miljoonaan kulttuurikreatiivikkoa ja Euroopassa 70-80 miljoonaa.  Ne jaetaan kahteen alaryhmään. Ydinjoukkoon lukeutuu pitkälle koulutettuja ihmisiä mm. muusikoita,muita taiteilijoita,  psykoterapeutteja, kirjailijoita ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen edustajia. Toisena ryhmänä on vihreät kulttuurikreatiivikot.  He ovat maallikkoja, ja heidän mailmaankatsomuksensa perusta ei ole yhtä selkeästi filosofiseen ajattelun kautta jäsentynyt kuin ydinkreativikoilla. He ikään kuin seuraavat ydinjoukkoa.

Jos koet seuraavasta listasta vähintään kymmenen osaksi itseäsi, olet kulttuurikreatiivikko:

* Rakastat syvästi luontoa ja huolehdit sen säilyttämistä ja tasapainosta.

* Olet voimakkaan tietoinen planeetan laajuisista kysymyksiä, kuten ilmastonmuutoksesta ja köyhyydestä ja halut nähdä ne selkeästi ja toimit itse aktiivisesti näiden hyväksy.

* Olet halukas maksamaan korkeampia veroja ja hintoja tavaroista, mikäli varoja ohjautuu ympäristön parantamiseen.

* Pidät tärkeänä ihmissuhteita ja niiden ylläpitämistä.

* Pidät tärkeänä auttaa muita kehittymään ja haluat vahvistaa myös toisten ainutlaatuisia lahjoja.

* Teet vapaaehtoistyötä syystä tai useammasta.

* Olet voimakkaan kiinnostunut ihmisen henkisestä/hengellisestä ja psyykkisestä kehittymisestä.

* Pidät ihmisen hengellisyyttä tärkeänä osana elämää, mutta olet huolissasi uskonnollisesta fundamentalismista.

* Haluat naisten ja miesten tasa-arvoa elämän kaikilla alueilla ja myös politiikassa.

* Kannat huolta naisten ja lasten hyvinvoinnista ja haluat tukea heitä.

* Haluat enemmän rahaa koulutukseen, yhteisöjen kehitysohjelmiin sekä haluat tukea ekologisesti kestävää elämäntapaa.

*  Olet tyytymätön vasen ja oikea jakoon politiikassa.

* Suhtaudut optimistisesti tulevaisuuteen.

*  Olet aktiivisesti itse mukana luomassa uutta ja parempaa elämäntapaa.

* Olet huolissasi suuryritysten keinoista kääriä voittoja, tuhota ympäristöä ja hyödyntää köyhempiä maita.

* Et käytä paljon rahaa, etkä ole ylivelkaantunut.

* Et pidä modernin kulttuurin menestysretoriikasta kuten tavasta puhua ”rahan tekemisestä”.

* Pidät eksoottisista, erilaisista paikoista, maapalolla.

Listasta huomaan kaikki kohdat päteväni kohdallani.  Filosofisesti integraaliajattelu ja transmoderismi kuuluvat kulttuurikreatiivikon maailmankuvaan, ja ne ovat olleet jo vuosia lähellä sydäntäni.

Kulttuurikreratiivikot pitävät omaa elämäntapaansa ohjaavia arvoja tärkeinä. Heille on tärkeää, että omat arvot ja käyttäytyminen ovat sopusoinnussa keskenään.  He haluavat olla aitoja autenttisia ihmisiä. Siksi kulttuurikreatiivikko haluaa tuntea itsensä. Ja tämä itsetuntemus tapahtuu itsereflektion kautta, ja Sisäinen teatteri on mitä puhtainta oman tietoisuuden itsereflektiota.

Kulttuurikreatiivikko voi kokea olonsa yksinäiseksi.  Hän ei ole kuitenkaan yksin. Ainakin USA:ssa tämä ihmisryhmä on nopeiten kasvava alakulttuuriryhmä. Näyttää myös siltä, että nämä ihmiset ovat sosiaalisessa mediassa löytämässä parhaillaan yhä enemmän toinen toisiansa.

Kulttuurikreatiivikon tapa ajatella ei ole vallankumouksellinen vaan evolutiivinen.  Kulttuurikreatiivikot ovat sitä mieltä,  että ihmistietoisuus käy läpi omaa evolutiotaan, ja ihmisten sisäisen muutoksen kautta voi tapahtua suuria yhteisöllisiä kulttuurisia muutoksia: olemme sidoksissa toinen toistemme kohtaloihin.  Voimme muuttua kulttuurina vähän samaan tapaan kuin toukka muuttuu perhoseksi. Olemme yhteisöjä, joihin on sisäänkirjoitettuna uusi kulttuuri, joka odottaa vain aktiovitumistaan. Kun yhä useampi ihminen muuttaa itseään sisäisesti, muuttuu myös kulttuurimme.

Kulttuurikreatiivikko haluaa antaa omat lahjansa evoluutiolle. Hän on vielä harvoin johtotehtävissä tai keskeisellä paikalla tieteellisissä instituutioissa, koska hän ei halua olla vahvistamassa vanhoja valtarakenteita.  Kulttuurikreatiivikko on idealisti, mutta hän uskoo, että idealismi muuttaa maailman. Maailma ei muutu hyvään suuntaan, mikäli vain koko ajan vahvistetaan vanhoja konservatiivisia uskomusmalleja.

Valtamedia,esimerkiksi tv ja sanomalehdet, muodostavat kulttuurimme hermojärjestelmän.  Se on edelleen vanhan ajattelun, sen arvojen ja uskomusten,  tyyssija. Näin ollen kulttuurikreativikko ei hyödy niistä. Herääminen tapahtuu sosiaalisen median tuoman uuden informaation sekä oman henkilökohtaisen sisäisen peili työskentelyn ja uudistumisen kautta. Kulttuurikreatiivikko joutuu ottamaan etäisyyttä perinteisiin tiedonjakajiin ja hän joutuu kuuntelemaan ruumistaan ja  etsimään sisäisen kokonaisvaltaisen viisautensa reflektoimalla, peilaamalla sisäiseen kokemukseensa erilaisia maailmankuvia.

Oletko jo huomannut, että jotain vanhaa on parhaillaan kuolemassa ja uutta on jo syntymässä?

LUETTAVAA:

Kati Sarvela, Sisäinen teatteri – Luova kirjoittainen tietoisuustaitona.  Kuumussa Virtaa Oy, 2013

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s