Patologia – oppia taudeista vai kärsimyksen ymmärtämystä?

Pidän luovuutta ja vapautta uuden kosmisen etiikan tärkeimpänä arvoina.  Jotta ihmiset voimaantuvat luomisesta ja vapaudestaan, heitä ei pidä opettaa liikaa. Jos näin teemme, he vain seuraavat muita. Tämä pilaa heidän siipiään ja rajoittaa heidän vapauttaan.  – Henryk Skolimowski

Sanojen etymologia paljastaa mielenkiintoisia asioita lääketieteen käsitteiden  historiasta.  Wikipedian mukaan patologia tarkoittaa oppia taudeista. Kun sanan etymologiaa tutkii, antaa se kuitenkin aivan toisenlaisen merkityksen patologialle.

Pathos – tarkoittaa kärsimystä ja logos – ymmärrystä, ajattelua, järkeä ja oppia.  Patologia sanana on johdettu sen historiallisessa merkityksessä kärsimysopista tai ymmärryksestä.  Minusta tämän pitäisi tuoda meille lääketietoilijöille painavasti esille,  muistutuksen siitä, että lääkäri tarvitsee paitsi tavanomaista patologista tietoa myös syväpsykologista ymmärtämystä kärsimyksen luonteesta.

En ehdota, että muutettaisiin patologia takaisin vain sen alkuperäiseen merkityksen.  Sen sijaan haluaisin, että kaikki lääketieteen ammattilaiset, jotka opiskelevat patologiaa, muistaisivat ja pysähtyisivät myös sen alkuperäisen merkityksen äärelle. Emme tutki vain ihmisen patologisia prosesseja, vaan meidän tulisi koko ajan kehittää myös taitojamme ymmärtää paremmin kärsimyksen luonnetta.

Kärsimyksen luonteen ymmärrykseen minulle eräs eniten eväitä antanut henkilö on ekofilosofi Henryk Skolimowski.  Hänen tapansa ajatella osuu ja uppoaa minuun kuin kainuulaisen saapas suohon.  ”Let there be light – The mysterious Journey to Cosimc Creativity” -kirjaa suosittelenkin kaikille niille terveydenhuollon ammattilaisille, jotka haluavat laajentaa ymmärtämystään kärsimyksestä.

51tCzm0nVqL._SX313_BO1,204,203,200_

Kivusta ja epäonnesta seuraava kärsimys on annettu meille siksi, että löytäisimme itsestämme sen mitä Henryk Skolimowski kutsuu Valoksi.  Uskonnot ovat erilaisia Valon filttereitä.  Tässä näkemyksessä Skolimowski näyttäisi olevan samaa mieltä kuin Mahatma Gandhi.  Hänhän oli sitä mieltä, että uskonnoilla on yhteiset juuret ja runko; ne ovat henkisyytemme lehvästöjä ja erilaisia lehtiä(kts. edellinen blogini).

Seuraavassa Skolimowsksin kirjan ajatuksia, hiukan sekalaisessa ja mielivaltaisessa järjestyksessä:

 • Sisäinen rauha on kaiken ymmärryksen lähtökohta. Yksinäisyys ja hiljaisuus ravitsevat sisäistä rauhaasi.
 • Henkisyyden harjoittaminen on lentämistä.  Lennä, lapsi lennä!  Mutta lennä hallitusti!  Olemme nähneet monta haavoittunutta Ikarosta. (Tarun mukaan Ikaros lensi liian lähelle aurinkoa, jonka vuoksi siivet sulivat ja hän putosi ja hukkui mereen).
 • Ajatteleminen on lahja.  Se, että osaat ajatella itsenäisesti on vielä suurempi lahja. Käytä tätä lahjaasi. On etuoikeus saada olla ajatteleva ihminen.
 • Ota liittolaiseksesi ihmisiä, jotka etsivät elämään arvokkuutta, oikeudenmukaisuutta, totuutta ja kauneutta.
 • Jalo ajatus on sinänsä jo rukous. Jalo elämä on jatkuvaa rukousta.  Rukous on sielun matkaa taivaaseen; henkinen energiasi antaa sinulle siivet.
 • Fyysiset työmme jäljet katoavat nopeasti, mutta mielikuvituksemme ja viisautemme tuottamat asiat säilyvät pidempään. Tavoittele luovuudellasi korkeuksia, sillä toiveesi ovat osa kohtaloasi. Ilman toiveita et todenna omaa luontoasi, etkä voi tavoittaa elämääsi pyhää ulottuvuutta.
 • Kun löydämme Valoa elämäämme, löydämme runsaasti elävyyttä elämäämme, löydämme ilon ja löydämme luovuutemme. Älä aliarvio koskaan Valosi voimaa! Syleile Valoasi. Valo on siinä mielessä tasapuolinen, että se palvelee sekä pyhää että synnintekijää. Siksi Valoa pitää käsitellä varovaisesti, sillä muuten se voi kärventää ja polttaa sinut.
 • Et voi olla aina optimistinen, mutta yritä olla sitä! Optimismi ja toivo ovat kestäviä voimia ja paljon tärkeämpiä kuin järki ja rationaalisuus. Muista aina, että on rajaton määrä lepotilassa olevia mahdollisuuksia, jotka voivat elämäsi kautta todentua. Kiitä joka päivää elämääsi.  Et koskaan tiedä, mikä päivistäsi on viimeisesi.
 • Rakasta, sillä rakkaus ja pyhyys ovat lähellä toisiaan. Rohkeus, anteliaisuus, myötätunto ja altruismi ovat edellytyksiä sille, että pääset polullasi eteenpäin.
 • Luovalla rohkeudellasi voit pystyä ylittämään koko ajan aikaisempaa ymmärrystäsi. Luovuutesi avulla voit saada eheyttä, syvyyttä ja merkitystä siihen mitä teet. Se on se, että kokeilet jatkuvasti uusia asioita.  Opit erehdyksen ja onnistumisen kautta.
 • Luovuutesi on sinussa olemassa mahdollisuutena. Sinun ei tarvitse ponnistella löytääksesi luovuutesi.  Luovuudessa unohdat itsesi ja sulaudut tekemiseesi.  Älä pelkää alla rohkea vaan ole rohkeasti luova.  Luovuus luo uutta rohkeutta.
 • Kun työtä tekee oikeista syistä, on se terapeuttista. Suuri elämä elää vaatimattomuudessa ja yksinkertaisuudessa. Elä arvokkaasti yksinkertaisuudessasi. Meditaatio hiljaisuudessa on tie sisäiseen rauhaan ja  henkiseen valaistumiseen.
 • Syleile Valoasi.  Pyri elämään jokainen päiväsi kunniakkaasti ja ylistäen.  Kun viimeinen päiväsi tuee, ota tavoitteksesi, että kohtaat sen levollisesti ja hymyssä suin.  Kuvittele kaunein hymysi, ja näe mielikuvituksissessasi, kuinka kuolet tämä hymy kasvoillasi.

+++++

On mielenkiintoista itse huomata omat tunnereaktionsa, kun lukee Skolimowskin ajatuksia. Eniten minua liikautti viimeinen näistä lainauksistani:  ”Kuvittele kaunein hymysi, jä näe mielikuvituksissasi, kuinka kuolet tämä hymy kasvoillasi.”   Tämä johdattelee minut siihen ajatukseen, että tämä lause on juuri se lause, jota minun täytyisi mietiskellä omassa henkilökohtaisessa prosessissani.  Miksi juuri tämä lause kosketti minua niin, että kyynel nousi silmäkulmaan?

Oliko Skolimowskin ajatuksissa  jotakin, joka kosketti erityisesti sinua?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s