Taideterapeuttiset menetelmät ja tietoinen hyväksyvä läsnäolo

TIetoisen hyväksyvän läsnäolon prosessia voi kuvata myrskyn silmänä ja linnun siipinä. Kun meillä on tietoisuustaitoja, pystymme pitämään itsemme levollisena myrskyn silmässä. Siellä on rauhallista, huolimatta ympärillämme olevasta ajatusten, tunteiden, ja aistimusten myrskystä. Lintumme toinen siipi symbolisoi kokemustamme ja toinen tarkkailijan tai todistajan taitojamme. Pelkät kokemuksemme, yksi siipisenä, eivät riitä pitämään meitä poissa myrskystä, vaan meidän on löydettävä toinen siipemme, sisäinen tarkkailija tai todistajatilamme. Kahdella siivellämme voimme pitää itsemme myrskyn keskuksessa.

Sisäisessä teatteri kirjoittamisessa puhun todistajan sijaan omien tilojen ohjaajasta. Ohjajaan on sekä todistettava näytelmäänsä että valittava seuraavan näytöksen esiintyjät, kokemustilat.  Ohjaaja voi tietoisesti valita näytelmäänsä vihatilan sijaan levollisemman, kokonaisvaltaiseen viisauteen, kykenevän kokemustilan.  Ohjaajan tavoite on ohjata hyvää ja eettistä elämää tuottavaa näytelmää.

oma kuva

Taideterapeuttisiin menetelmiin

1) on sisäänkirjoitettu tietoinen läsnäolo tässä hetkessä.
2) ja niihin voidaan lisätä luontevasti lisätä mindfulnessharjoituksia.

Taideterapeuttisissa prosessissa on mahdollista päästä flow- eli virtaustilaan, jossa lineaarinen aika käsitys katoaa. Thich Nhat Hahnin sanoin: ”Kun sinulla on energiaa tarpeeksi hyväksyvän läsnäolon prosessissasi, voit katsoa syvälle mihin tahansa tunnetilaasi, ja voit löytää tämän tunnetilan todellisen luonteen. Kun tähän kykenet, pystyt muuttamaan tämän tunnetilasi.”

Henkilökohtaisesti kun olen opiskellut minätilojen terapiaa ja kehittänyt omaa mindfulness menetelmääni (Sisäinen teatteri), tämä asia on päivän selvää: Luova kirjoittaminen voi olla tietoisuustaito eli hyväksyvän tietoisen läsnäolon työkalu. Joillekin perinteinen meditaatio voi olla vierasta tai vaikea. On hieno asia, että jokainen ihminen voi löytää oman tapansa olla läsnä itselleen, omalle sisäiselle kokemusmaailmalleen.

Luova kirjoittaminen tietoisuustaitona on ollut vuosia lähellä sydäntäni. Jonkin verran olen tehnyt yhteistyötä myös sisareni terapeuttisen tanssin ja liikkeen sekä joogaopettajan Annika Sarvelan kanssa. Nyt odotan innolla yhteistyötä täällä Kuhmossa Maija Palsion, Annikan kollegan, (MyDance) kanssa. Meillä on Maijan kanssa yhteinen työpaja, jossa yhdistämme mindfulnesia liiketerapiaan ja kirjoittamiseen.

Kehoomme on kirjoitettu oma menneisyytemme, joka voi aueta mielikuvituksemme ja läsnäolomme kautta.  Tietoisuustaitojen avulla voimme löytää kadotetun yhteytemme ruumiiseemme.

PS.  Tietoisuustaidot termiä käytän kun haluan puhua hyväksyvästä tietoisesta läsnäolosta eli mindulnessista laaja-alaisena käsitteenä, johon sisällytän myös erilaiset luovat taiteelliset itsetuntemukselliset prosessit.

LUETTAVAA

Laury Rappaport, ed., Mindfulness and the Arts Therapy Practices, Jessica Kings Publishers, 2015

Kati Sarvela, Sisäinen teatteri – Luova kirjoittamien tietoisuustaitona, Kuumussa Virtaa Oy, 2013

Tietoisuustaidot facebookissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s