Liikkeen ja mielen virtaa – oivallusta mindfulnessista ja draamasta

Nyt perjantaina oli Palsion Maijalla (MyDance) ja minulla ensimmäinen yhteinen mindfulness-kurssimme Kuhmossa, jossa yhdistimme liiketerapian ja hypnoterapian (minätilojen terapia)kokemusperäistä tietoaperinteiseen mindfulnessiin”.  Silloin kun teemme näin, opetammesateenvarjo mindfulnessiaeli tietoisuustaitoja (katso blogini, Kristin Neff).

Iloitsen suuresti Maijan täydentävistä näkemyksistä ja opeista.  Liiketerapeuttinen kokemus tuo mielestäni tietoiseen hyväksyvään läsnäoloon voimakkaan luovuuden ja yhteisöllisyyden kokemuksen, mikä voi parhaimmillaan vahvistaa myötätuntoa paitsi itseä, myös toisia kohtaan. Näin pääsemme ”minäminä” tilasta enemmän ”minäme” tilaan. Yhteisöllisyyden kokemus lisääntyy. Sitä paitsi usein varhaisimmat kokemuksemme ovat meissä voimakkaan kehollisia, joten niitä on joskus vaikeaa symbolisesti sanoittaa. Liike, runo, laulu tai kuva on pehmeä tapa lähestyä varhaista kokemusta. Se, että samaistumme varhaiseen kokemukseemme, voi muuten olla traumatisoivaa.

Meillä oli pilottikurssillamme mahtavaa porukkaa, mikä teki meidän tehtävämme helpoksi. Tällaisessa porukassa ei ole itse vain opettajana vaan on aina myös saavana osapuolena.  Ja näinhän se on, kun löydämme hyväksyvän läsnäolon kautta yhteytemme toisiin ihmisiin, muuttuu ja eheytyy prosessissa kaikki osapuolet.  Muutoksen esteenä voi olla takertuminen johonkin tunnetilaan, joka estää myönteisen  muutoksemme. Ja mitä muuta tämä kokemustilamme tarvitseekaan kuin myötätuntoa, myötätuntoa ja myötätuntoa. ( Ja joskus tietty terapiaa, jos meillä ei ole tietoisuudessamme turvallisia aikuisia tiloja ja  tila saa meidät jatkuvasti pois tolaltaan, pois läsnäolon tilasta ponnisteluistamme huolimatta).

Kurssillamme käymme läpi Taina Siukolan erinomaista mindfulness-materiaalia (Midfulness Työssä8 askelta hyvään työhön). Omalta osaltani korostan tietoisuustaitojen opettamisessani draamaälyä. Neurotieteet, sosiaalipsykologia ja keinoälystä saamamme oppimme ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että muodostumme monesta eri tilasta tai minuudesta.  Dan Siegel (mielitajun kehittäjä) kutsuu niitä tiloiksi, IFS:ssä (Internal Family systems Thearpy) niitä kutsutaan vain osiksi, minätilojen terapia kutsuu niitä minätiloiksi.

Itse kutsun näitä osiamme mindfulnessin yhteydessä kokemustiloiksi.  Kuljen selvästi ajatuksissani samoja polkuja Dan Siegelin (mielitaju)  ja Richard Swartzin (IFS, itsen johtajuus/self-leadership) kanssa.  Minä vain opetan kasvamista omansisäisen teatterin ohjaajaksi”. Haluan korostaa ihmisen luovia ongelmanratkaisutaitoja ja näkökulmanvaihtamisentaitoja. Niin, olemme kaikki joukko teatterihahmoja, jotka toimivat sisällämme kuin itsenäiset ihmiset. Eheä minuus syntyy, kun opimme tunnistamaan, vapauttamaan tilojemme taakkoja (myötätunnolla ja luovuudella) ja autamme kasvattamaan lapsellisia osiamme, turvallisen aikuisen osamme kanssa käsi kädessä, aikuisuuteen. Dan Siegelin sanoin, tällöin tietoisuutemme alkaa integroitua. Tietoisuustaidot ovat paitsi läsnäoloa myös draamaälyn kehittämistä!

WP_20150103_001[1]
kuva Dan Siegelin ”Nuoruuden aivomyrsky” -kirjasta

Meidän ongelmamme on se, että usein samaistumme joihinkin lapsellisiin tiloihimme ja erityisesti niiden ikäviin puoliin.   Työpaikan, kodin ja koulujen erimielisyydet ovat kautta aikojen muodostuneet erilaisista ikävistä draamallisistapeleistä”, joille on yhteistä, että ketkään tragikomedioihin osallistujista eivät ole aikuisissa läsnäolon tiloissa. Sen sijaan he ovat samaistuneena lapsellisiin, myötätuntoa epätoivoisesti etsiviin tiloihin, tai esikuvilta (esimerkiksi vanhemmilta/opettajilta) opittuihin dominoiviin ja alistaviin käyttäytymismalleihin.

Se, että opimme suhtautumaan tiloihimme sekä muihin ihmisiin (heidän tiloihinsa) turvallisesta aikuisesta läsnäolevasta tilasta käsin, auttaa meitä integroimaan eli eheyttämään itseämme ja yhteisöämme.  Tämän opettelu on oikeastaan myötätunnon opettelua sekä palaamista ”leikkikouluun”.  Kasvatamme lapsellisia tilojamme läsnäololla ja (draamallisin) leikein aikuisuuteen.  Vähitellen lähdemme yhä harvemmin mukaan reaktiiviseen käyttäytymiseen, jossa yhden ihmisen lapsellinen osa aktivoi toisen lapsellisen osan jne

Näin meistä ei tule Sisäisen teatterimme tahdottomia heittopusseja (”mopo karkaa käsistä”), vaan voimme kasvaa yhä enemmän omien kokemustilojemme tietoisiksi ohjaajaksi. Me emme kasvata omalta osaltamme yhteisöllisiä ikäviä kodin tai työpaikan draamoja, vaan olemme yhä enemmän läsnä itsellemme ja toinen toisillemme .

Itselleni jäi päällimmäiseksi tunteeksi kurssiltamme se, että tuntuu hyvältä, kun voimme antaa kaikki myötätuntoa toinen toisillemme, vaikka tunnistamme ja tunnustamme toistemme keskeneräisyyden. Elämän tosiasia on kaiken ikuinen vajaavuus. Itse kukin saattaa huomata välillä eksyvänsä keskelle elämän draamoja. Kun tämän tunnistaa, se on paljon jo se. Tämän jälkeen kannattaa harjoittaa kehotietoisuutta ja tehdä myötätuntoharjoituksia. Näistä draamoista kun emme pääse irti piiskaamalla ja rankaisemalla itseämme, uhriutumalla tai kiusaamalla toinen toisiamme, vaan osoittamalla toista ja itseä kohtaan, kuuntelevaa ja uutta näkökulmaa avaavaa, myötätuntoa!

+++
PS.  Jos joku on kiinnostunut tulemaan vielä 1. kurssille, ja jatkamaan siitä yhteiseen 2. päivään (luultavasti helmi-maaliskuussa 2016),  järjestämme lähiaikona tiiviimmän yhden päivän ykkösenLiikkeen ja mielen virrastamindfulness taitoja työhyvinvointiin”.   Jos kiinnostaa osallistua, ota yhteyttä Palsion Maijaan tai minuun!

Tietoisuustaidot facebookissa

 

LUETTAVAA:

 

Sisäinen teatteri – Luova kirjoittaminen tietoisuustaitona, Kati Sarvela, Kuumussa Virtaa Oy, 2013

Mielen monet puolet, Jan Sky, Kuva ja Mieli, 2013

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s