Tietoisuustaidot ja kokemuksen säätely

Saatat luulla, että aistit asioita sellaisenaan. Tutkimusten mukaan itse asiassa aistien kautta tuleva informaatio vaikuttaa vähemmän tapaamme havainnoida asioita kuin aivojen kuorikerros. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että mielemme vaikuttaa enemmän tapaamme havainnoida todellisuutta kuin aistimme. Katsomme yleensä aina maailma jonkinlaisten silmälasien läpi.  Tietoisessa hyväksyvässä läsnäolossa tavoitellaan tilaa, jossa meillä ei ole mitään laseja nenällämme tai opimme leikkimään luovasti erilaisilla silmälaseillamme.

Kun aivojen kuorikerros vaikuttaessa tapaamme havainnoida todellisuutta, puhun nuppiedellä kokemisesta (top-down). Kun puolestaan mennään aistihavainnot edellä, puhun peräedellä kokemisesta  (bottom-up). Kun kuvittelemme vaikka kirkkaan lampun, silmämme pupillit reagoivat asiaan kuin oikeaan valoon. Kun mielikuvissamme maistelemme salmiakkia, sylkirauhaset alkavat erittää sylkeä. Nupillamme on suuri merkitys fysiologiaamme ja tätä kautta aistihavaintoihimme.

image
Tietoisuustaidot, Toivovalmennus, Tietoinen hyväksyvä läsnäolo, hypnoosi

Köyhät lapset näkevät  Jon Leffin mukaan kolikot suurimpana kuin muut lapset. Hyvät baseballin pelaajat näkevät pallon suurempana kuin se oikeasti on. Isot ihmiset arvioivat ovenpielien välin kapeammaksi kuin pienet ihmiset. Millaisessa fysiologisessa tilassa olemme, vaikuttaa siihen, kuinka havainnoimme maailmaa. Tilasidonnaiset mielikuvamme vaikuttavat suoraan fysiologiamme ja aistimuksiimme.

Moni on nähnyt Youtubissa videopätkän, jossa gorilla kulkee näyttämöllä tapahtuvan sosiaalisen tapahtuman läpi. Silmämme näkee valikoiden tapahtumia, siten, että harva havaitsee tilan läpi kulkevaa gorillaa, ellei osaa sitä odottaa.

Minulla on lääketieteellinen, hypnoosi ja mindfulness tausta. Omassa Toivovalmennuksessani yhdistelenkin menetelmiä hypnoosivalmennuksesta sekä tietoisuustaidoista.  Opetan asiakkaitani säätelemään  sekä nuppiedellä että peräedellä tapahtuvaa havainnoitia ja  kokemusta.  Tietoisuutaitojen kautta nämä kokemisentavat alkavat vähitellen lähentyä toinen toisiaan. Mielitajumme kehittyy ja nuppiedellä tehdyt kokemukset lähenevät todellisia aistimuksiamme, eli alamme nähdä maailman yhä tarkemmin.

Suggestiot (olet hyvä sellaisena kuin olet…) ja itse-suggestiot  eli affirmaatiot (olen hyvä sellaisena kuin olen )vaikuttavat siten, että ne muuttavat tapaamme aistia todellisuutta. Voimme suggestioin/affirmaatioin vahvistaa tiettyjä psykofyysisiä tilojamme. Aistihavintoja voidaan manipuloida odotuksillamme. Odotuksemme vaikuttavat sekä fysiologiaamme että aistihavaintoihimme.

Nuppi-edellä prosessointi selittää monia hypnoosiin liittyviä ilmiöitä, joita emme ole aikaisemmin ymmärtäneet. Kun menemme lääkäriin, voi olla niin, että lääkäri vastaa odotuksiimme. Tällöin aktiivisten hoitotoimenpiteiden lisäksi parantava  lumevaikutus voi  aktivoitua. Pääsemme paranemista edistävään tilaamme kiinni, kiitos onnistuneen vuorovaikutuksen.   Terveydenhuollon ammattilainen vahvistaa kommunikaatiollaan asiakkaansa paranemista edistavää fysiologista tilaa (lume).  Mikäli vuorovaikutus epäonnistuu, seurauksena voi olla negatiivinen odotustila, mikä vaikuttaa epäedullisesti puolustusvasteeseemme ja fyysinen olotilamme saattaa jopa heiketä (nocebo).

Hypnoosissa pyritään aktivoimaan  paranemista/suoritusta edistävää asiakkaan kokemustilaa ja siihen liittyvää fysiologiaa ja aistihavaintoja. Terveydenhuollon ammattilainen käyttää kieltä  suoritusta ja/tai terveyttä edistävästi. Kun ihminen on stressaantuneessa tilassa, hänen fysiologiansa on epäedullisessa tilassa sekä terveyteen että joskus myös tavoitteisiin nähden.

Kun  mielen tilamme ovat ristiriidassa aistimustemme ”peräedellä kokemusten”  kanssa, ihminen menee yleensä nuppiedellä: Jos näkemämme ei vastaa  odotuksiamme, näemme sen, mitä odotamme näkevämme. Rauhallinen ja hyväntahtoinen maahanmuuttaja nähdään uhkana, koska olemme kiinni ehdollistuneessa tilassamme. Hypnoosin suggestioilla aiheutetaan massiivinen ”nuppiedellä menemisen vyöry”, joka sekoittaa täysin pelikorttimme, kokemustilamme, ja niihin liittyvät  aistihavaintomme. Tätä voidaan käyttää hyväksi, jotta voimme kaivaa toisistamme, mutta tietoisuustaidoilla, myös itsestämme, esiin hyödyllisempiä tiloja; uuden fysiologisen tilan, uusine mielen sisältöineen ja siihen liittyvät aistihavainnot.

Hypnoottisessa ”luovassa transsissa” (vrt. luovat terapeuttiset menetelmät)  uusin mielikuvin  ja kokemuksin,  jätämme hermoverkostoihimme todellisten tapahtumien kaltaisia jälkiä. Niin, nuppimme tavallaan polkee transsissa mielikuvituksella jalkoihinsa ”todelliset” aistihavaintomme: Voimme avautua uuteen kokemustilaan ja sen aistimistapaan.

image
Tietoisuustaidot, Toivovalmennus, tietoinen hyväksyvä läsnäolo, hypnoosi

Normaalisti, kun ihmisellä on kehittynyt hyvä realiteettitaju, toimimme  siten, että nuppikokemukset ja peräkokemukset toimivat suhteellisen sopusoinnussa. Elämän kriisitilanteissa, tilamme menevät joskus kaokseen.  Voimme luovassa transsissa saavuttaa tilan, jossa nuppi tavallaan häikäilemättömästi dominoi, ja pistää tilamme uuteen järjestykseen.  Tätä ilmiötä voimme hyödyntää. monissa luovissa hypnoosi/tietoisuustaitomenetelmissä.  Sisäisessä teatterissa pistämme mielikuvamme vauhtiin, siten, että pyrimme tuottamaan hyväksyvän läsnäolon ilmapiirissä uusia tarinallisia ja draamallisia muotoja hyödyntäen mielitajukarttaa sekä luovaa kirjoittamista. Tätä kautta voimme muuttaa ja eheyttää, integroida, kokemusmaailmaamme.  Jotta tämä onnistuu yksin (itsehypnoosi, yksin tehnyt meditatiiviset luovat menetelmät ja mielikuvaharjoitukset), tarvitsemme tavalisesti hyvin kehittyneitä turvallisia aikuisia persoonan osia. Ilman aikuisia turvallisia tiloja saatamme olla terapian tarpeessa.

Kansalaiset luulevat hyvin usein olevansa järkevämpiä ja rationaalisempia kuin he oikeasti ovat. Päätöksenteossamme  dominoi yleisesti alitajuset, opitut,  tiedostamattomat tunnetiloihin liittyvät käyttäytymismallit.  Nopea tietokoneella näpyttelevä ei tiedosta sormiensa liikettä, vaan hän on ”konekirjoittajan tilassa”, joka tiedostamattomasti tuottaa tekstiä näytölle. Sama pätee hyvin usein moneen  muuhun tilasidonnaiseen käyttäytymiseen. Suoritamme  automaattisesti asioita, sen kummemmin kyseenalaistamatta, onko tämä toimintamalli ajankohtainen ja oikeasti järkevä.  Meidän tulisi itsetutkimusretkillämme säännöllisesti päivittää tilamme.

Oikeastaan havainnoimme koko ajan maailmaa sekä tietoisesti että tietämättämme.  Mitä paremmin kykenemme tarkkailemaan, havainnoimaan ja luokittelemaan omaa tietoisuuttame, sitä enemmän meillä on tietoisuustaitoja. Samalla  havainnoimme maailmaa vähemmän tiedostamattomien tilojemme automaattisten ehdollistumien kautta.  Olemme läsnäolevimmissa tiloissa ja aistimme paremmin todellisuutta sellaisenaan.

Itseemme suuntautuvassa tutkimusmatkassamme, mielitajumme kehittämisessä,  voimme hyödyntää sekä länsimaista hypnoosiperinnettä ja luovia terapeuttisia menetelmiä kuin myös ”idästä tulevia perinteisiä” tietoisen hyväksyvän läsnäolon menetelmiä. Menetelmissä on paljon päällekkäisyyttä, joten näitä menetelmiä onkin vaikea edes erottaa toinen toisistaan.

Tietoisuustaidoilla pyritään auttamaan meitä  fysiologiamme ja aistihavaintojemme aktiivisiksi muokkaajaksi. Tietoisesti keskitetty huomio on ollut oikeastaan harvinaista herkkua modernien ihmisten keskuudessa. Koska meitä ei ole opetettu viettämään sisäistä aikaa, olemme olleet  ehdollistumiemme vankilassa kärsien mielitajun puutetta. Huomiomme keskittäminen ulkoiseen todellisuuteen sekä sisäiseen todellisuuteen on ollut melkoisen sattumanvaraista.  Tavallinen pulliainen on vain tietämättään nuppiedellä toistanut ehdollistamiaan tilamallejaan sekä seurannut ulkoapäin tulevia satunnaisia suggestioita (esim. mainonta).

Edelleen suurin osa kansalaisia kulkee pitkin  Suomen katuja, ensisijaisesti alitajuntansa sattumanvaraisessa ohjauksessa,  oman itsensä muukalaisena. Suomi on pullollaan ihmisiä, jotka eivät kohtaa toisessa olevaa vierautta hyväksyvästi läsnäolleen, vaan  kiinnittyneenä vihan tai kateuden täyttämiin tiloihin. Vaikka meillä on valtavasti faktatietoa, olemme henkisesti primitiivinen kulttuuri.  Muutosta on onneksi ilmassa!

 

LUETTAVAA:

Jon Lieffin MD mielenkiintoinen blogi:

Self Observation Alters Perception

New York Timesin artikkeli hypnoosista

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s