Eheytä tietoisuustaidoillasi itsesi kaikkiin suuntiin

Tietoisuustaidoilla, mukaan lukien taideterapeuttiset menetelmä, pyrimmeintegroimaaneli eheyttämää aivojamme. Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että Siegelin mukaan aivomme eivät ole vain pääkopassamme, vaan hän kutsuu koko kehon läpäisemää aivojen ja hermostomme ohjaamaa älykästä informaationsiirtojärjestelmää aivoiksemme.  Aivomme läpäisevät siis koko kehomme päästä varpaisiin

Tietoisuustaidoilla pyrimme integroimaan aivojamme monessa eri suunnassa (Dan Siegel, The MIndful Brain). Hyödynnämme prosessissa erilaisia meditatiivisia, mietiskeleviä ja luovia flowtiloja. Vakavissa mielenterveysongelmissa tarvitsemme,. ja pienemmissä elämäntaidollisissa ongelmissa, hyödymme, terapiasta tai terapeuttisesta ryhmästä. Tarvitsemme toinen toisiamme kehittyäksemme ihmisinä.

final (1)

.

1) Vertikaalinen eheytyminen

.
Tietoisuustaidoilla harjoittelemme havainoimaan ruumiimme erilaisia  aistimuksia ja tiloja. Monet ihmiset ovat kadottaneet kykynsä olla läsnä ruumiissansa.  Kehitämme vertikaalisessa työskentelyssä somaattista tietoisuuttamme. Keskitämme huomiomme tietoisesti kehomme eri aistimuksiin ja tuntemuksiin. Keholliset tilamme vaikuttavat mentaaliseen tilaamme.  Esimerkiksi kun hammaslääkäriä pelkäävä potilas tulee tietoiseksi hengityksensä taajuudesta ja pulssistansa, antaa se hänelle mahdollisuuden oppia säätelemään omia kehollisia tiloja, ja kas se vaikuttaa myös mielen tuottamiin kuviin ja sen kognitiiviseen sisältöön. 

Sisäisessä teatterissa (Sisäinen teatteri  – Luova kirjoittaminen tietoisuustaitona) voimme aistia ja nimetä kehollisia tiloja, joiden kanssa voimme ryhtyä keskustelemaan.

.

2) Horisontaalinen eheyttäminen

.

Vasen aivopuoliskomme on Dan Siegelin mukaan neljän L:n puolisko  Se on lineaarisesti ajatteleva, looginen, lingvistinen (kieli!) ja literaalisesti eli kirjaimellisesti ajatteleva.  Oikea puoliskomme puolestaan on holistinen, mielikuville rakentua, ei-verbaalinen, tunteita ja sosiaalisia tilanteita prosessoiva prosessoiva.

Horisontaalisessa integraatiossa pyrimme harjoittamaan puoliskojen yhteistoimintaa sekä kehittämään puoliskojen sisällä olevaa horisontaalista hermosolujen verikostautumista.  Mielikuvatyöskentely tapahtuu siis oikeassa aivopuoliskossa, mutta horisontaalista eheyttämistä tapahtuu, kun peilaamme mielikuvaharjoituksemme tietoiseen, loogiseen puoleemme sanallistamalla kokemuksemme.

Sisäinen teatteri on mielikuvituksen ja järjen yhteistä leikkiä.

.
3) Muistojen integroiminen

.
Muistojen integraatiota tapahtuu, kun unohdetut julkilausumattomat muistot tuodaan tietoisuuteen antamalla kokemukselle taiteellinen tai miekuvallinen symbolinen muoto, ja joskus lisäksi sanallistamalla niitä.  Näin toimitaan esimerkiksi hypnoosissa ja monissa taideterapeuttisissa menetelmissä.  Ennen sanallistamista muistomme saattavat olla vain ruumiimme ”tässä ja nyt” kokemuksia.  Ne voivat ilmetä esimerkiksi kehollisina oireina tai tiedostamattomina käyttäytymisimpulsseina.

Hypnoosissa ja luovissa menetelmissä, kuten Sisäisessä teatterissa, luova flowtila, jota kutsun Sisäisessä teatterissa psykodraamalliseksi transsiksi, kuljettaa meitä unohdettujen muistojen äärelle.

.
4) Narratiivinen integraatio

.
Narratiivinen integraatio on sitä, että kykenemme rakentamaan elämästämme sitä kannattelevan tarinan, identiteettinarratiivin.  Elämämme tapahtumat ovat siinä loogisessa suhteessa toinen toisiinsa. Tarinan punominen voi onnistua, kun löydämme tarkkailevan minuuden, joka kykenee havainnoimaan tietoisuutemme eri rinnakkaisia  kokemustiloja, ” eri tavoin tunnelatautuneita eri-ikäisiä minuuksiamme”. Tarinamme on koherentti, ja se voi muodostua osittain symbolisistakin ilmaisuista, eikä kaiken pidä olla rationalisoitua, vasemman aivopuoliskon tarinaa.   Joskus symbolinen tarina vangita täydellisemmin somaattisen tunnekokemuksemme, eikä kaikkea ole tarpeen ilmaista järjen kielellä.

Sisäinen teatteri on luova prosessi, jolla pyritään etsimään loogisia suhteita identiteettinarratiiviimme.

.
5) Tilojen integraatio

.
Muodostumme erilaisista tunnelatautuneista eri-ikäisistä tiloista, jotka nekin voi integroida.  Integraatio tapahtuu, kun suhtaudumme hyväksyvällä läsnäololla ja arvostuksella erilaisiin kokemustiloihimme.  Emme jyrää mitään puoltamme, vaan annamme minuudelle, myös hiljaisille vaiennetuille tiloillemme äänen.  Sisäisessä teatterissa identiteettinarratiivia rakennetaan tilojen välisenä dialogina,, sisäisenä näytelmänä.  Integraatio ei ole pelkästään rationaalinen prosessi, vaan se vaatii  sekä juurtumista hiljaisuuteen sekä  luovia flowtiloja, jolloin vaiennetut sisäiset äänetkin on mahdollista kuulla.  Mielikuvituksemme on tärkeä apuväline itsemme eheyttämisessä.

Sisäisessä teatterissa aistimme,  nimeämme ja havainnoimme tilojamme, ja lähdemme työstämään luovasti kirjoittaen niiden näytelmää.

.

6) Ajallinen integraatio

.
Ajallinen integraatio tarkoittaa sitä, että opimme hyväksymään kaiken tilapäisyyden ja katoavaisuuden.  Tulemme tietoiseksi omasta kuolemastamme ja hyväksymme myös itsemme katoavaisuuden.  Kun tajuamme kaiken tilapäisyyden, hyväksymme sen, ettei elämää voi kontrolloida ja tiedämme, ettei elämässä mikään ole varmaa.

Sisäinen teatteri on mietiskelyä, joka voi tuottaa parhaimmillaan syvällistä oivallusta.

.

7) Interpersonaalinen integraatio

.

Sillä tarkoitetaan sitä, että osaamme virittäytyä elämää palvelevaan resonanssiin toisten ihmisten kanssa.  Emme kasva vain itsemme parhaaksi ystäväksi, vaan olemme käytettävissä avoimina, hyväksyvästi tietoisesti läsnäolevina ihmisinä myös toisille ihmisille. Kun avaudumme sisäiseen erilaisten kasvojemme leikkiin, kokemustilojemme, virtaukseen, vapaudumme olemaan toiselle ihmisille läsnä.  Emme takerru jäykkiin, oppimiimme, ajattelu- ja käyttäytymismalleihin. Oikeassa olemisen tarpeen korvaa levollisuus.  Kykenemme peilaamaan arvostavassa ilmapiirissä tunteitamme, ajatuksiamme ja kokemuksiamme toisiin ihmisiin.  

Sisäisessä teatterissa interpersonaalinen integraatio toteutuu sitä kautta, että peilaamme itseämme itsessämme olevaan vierauteen.  Voimme luoda toisesta ihmisestä hahmon teatteriimme, jonka kanssa leikillisesti ratkomme ongelmia ja tuotamme oivallusta.  Luonnollisesti itsehoidollisen menetelmän oivallukset on vielä elettävä todeksi: Meidän on testattava arvostava asenteemme ja peilaustaitomme todelliseen elämään.

.

8) Transspiratuaalinen integraatio

.

Transspiratuaalisella Siegel tarkoittaapoikki hengittämistä”. Se ei tarkoita vain toiseen ihmiseen virittäytymistä, vaan muiden luontokappaleiden auttamista.  Siirrymmeminä-minämaailmastaminämemaailmaan.  Minun elämäni ei ole tarkoitettu vain minua varten, vaan myös muita varten.

Transspirationaalisuus avaa tien myös ei-nurkkakuntaisille uskonnoille, joilla olemme kautta aikojen pyrkineet jäsentämään omaa elämäämme suurempia kokemuksia. Haen syvämerkityksiä elämääni tällä hetkellä kristillisestä mystiikasta, peilaten niitä joihinkin buddhalaisiin ajatuksiin.  Transspirationaalinen integraatio on sen tiedostamista, että elämää on ollut ennen minua, ja se jatkuu ruumiini katoamisen jälkeen. Jokainen meistä jättää vain pienen oman ajallisen sormenjälkensä tähän iankaikkisuuteen.

Transspirationaalinen integraatio toteutuu, kun löydämme elämälle syvämerkityksiä henkisistä käsitteistä ja niihin liittyvistä kokemuksista.  Nämä oivallukset tulevat tilaamatta, pyytämättä. Esimerkiksi itse omassa peilausprosessissani (Mielentilojen treenikirja) koin yliyksilöllisiä, transsendenttisia, kokemuksia, joita kutsun omassa merkitysmaailmassani mystisiksi kokemuksiksi.  Löysin syöpäkokemuksen  tuottaman kärsimyksen keskellä hetkittäin  omat fyysiset rajat ylittäviä rakkauden ja levollisuuden kokemuksia.  Nämä kokemukset muuttivat arvomaailmani ja ajattelumallejani pysyvästi.

Tässä Siegelin ohjattu meditaatioharjoitus, jossa aivoja integroidaan kaikkiin suuntiin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s