Täytyy sanoa, että miellyttävää saada kokea huikea hetki lukiessa ja kuunnellessa Barry Kaufmanin ajatuksia meditaatiosta. Hän purkaa käsitteiksi ja sanoiksi sen, minkä olen oivaltanut itse henkilökohtaisten kokemuksieni kautta Sisäisestä teatterista. Mikäs onkaan sen mukavampaa kuin saada huomata, että oivallukseni luovista tietoisuustaitojen harjoittamisen tavoista, ovat olleet koko ajan linjassa uskottavan nuoren luovuustutkijan kanssa. Toinen aikaisempi kannustava tuttavuus minulle on ollut länsimaisen hyväksyvän läsnäolon äiti Ellen Langer, joka kehoittaa meitä työntämään siveltimen sieluumme, ja maalaamaan itsellemme hyvä elämän.
❤
Olen aina ihmetellyt ihmisiä, jotka ovat sitä mieltä, että mielen täytyisi olla aina tyhjä. Pitäisi aina vaan muka hengitellä ja pelkästään olla. Kyky reflektioon, toisen ihmisen ja omien kokemustilojen peilaamiseen oman mielikuvituksen avulla, on taiteen, luovan ajattelun, itsen tiedostamisen, hyvän identiteettiä kannattelevan tarinan ja myötätunnon lähtökohta.
❤
Luovassa tietoisuustaitomenetelmässäni, Sisäisessä teatterissa, otamme tietoisuutemme oman uteliaan ja leikillisen tarkkailumme kohteeksi. Monitoroimme mielikuvitustamme hyödyntäen tietoisuuttamme. Lähdemme luokittelemaan ja nimeämään mielikuvituksemme avulla osiamme, kokemustilojamme. Kasvatamme itseämme avoimella ja arvostavalla läsnäolollamme, luovuutta hyväksi käyttäen, omien osiemme parhaiksi ystäväksi!

Kaufmanin mukaan luova ajattelu muodostuu kahdesta erillisestä aivojen toimintatavasta. Ensimmäinen on nk. huomion keskittämisverkosto, jonka hallinta tekee sen, että kykenemme keskittymään olemassa olevaan tehtävään. Mielen keskittämisharjoitukset vahvistavat tätä verkostoa. Sen rinnalla toimii mielikuvitusverkosto, joka voi olla sekä ongelmiemme lähde (mm. vatvominen, ongelmatarinan rakentaminen ja siihen kiinnittyminen), mutta valjastettuna se voi olla huikea luovuutemme avaaja ja oman elämää kannattelevan identiteettitarinan rakentaja.
❤
Barry Kaufman kutsuu alla olevassa videossa näitä ”kokemustiloja” minän eri representaatioiksi. Sisäisessä meditatiivisessa kirjoittamisessa saatamme nämä minän eri representaataatiot tuottamaan improvisoitua kirjoitettua tarinaa tai näytelmää. Säilytämme jokaiseen osaamme tarkkailevan ja arvostavan asenteen. Samalla pyrimme tietoisen hellävaraisen ohjauksen ja leikillisyyden avulla tekemään mielikuvituksella, esimerkiksi kuvilla ja symbolisilla tarinoilla, mahdollisimman monet kokemustilamme itsellemme tutuiksi. Integroimme eli eheytämme näin tietoisuuttamme.
❤
Sisäinen teatteri-menetelmä on oikeastaan prototyyppi luovasta meditaatiomenetelmistä, joita Barry Kaufman kutsuu ei-ohjauksen alaisiksi meditaatioiksi (non-directive meditation). Tämän tyyppiset harjoitukset, jossa oma tietoisuus otetaan avoimen, leikillisen ja uteliaan tarkkailun kohteeksi, avaa Kaufmanin mukaan erityisesti ihmisen divergenttiä ajattelua ja stimuloi luovuttamme. Mikä parasta, ne tuovat samanaikaisesti myös yhtäläisiä hyötyjä, kuin mitä nuo perinteiset mindfulness-mentelmät, joissa keskitytään esimerkiksi hengitykseen tai aistihavaintoihin! Vakautamme minuuttamme läsnäoloon ilman sanoja.
❤
Olemme persooniltamme erilaisia ihmisiä. Jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivammat meditaatiomenetelmät. Itse olen löytänyt levollisemman olemiseni ja luovuuteni erityisesti ei-ohjattujen meditaatiotapojen avulla, vaikka nykyään täydennän harjoitteluani myös perinteisillä mindfulness-meditaatioharjoituksilla ja epämuodollisilla harjoituksilla.
❤
Barry Kaufman korostaa, että tarina oikeasta rationaalisesta aivopuolesta ja vasemmasta luovasta puolesta, on huikeaa aivojen toimintojen yksinkertaistamista. Tosiasiassa liikenne hermoverkostoissamme on huomattavan paljon monimuotoisempaa. Joka tapauksessa se mielikuvitusaines, mitä kutsumme aivojen hälinäksi, tai apina-ajatteluksi, (Default network), ei ole siis pelkästään huono asia. Sen sijaan voimme valjastaa ja jalostaa juuri tämän mielikuvitusmateriaalin ei-ohjatun luovan meditaation avulla taiteeksi tai tieteelliseksi oivalluksiksi. Hälinä on ongelma, silloin kun otamme tunnelatautuneisiin tiloihimme liittyvät ajatuksemme liian vakavasti!
❤
Voimme oppia käyttämään aivojamme tehokkaammin erilaisilla meditaatioilla. Ei kannata vaipua epätoivoon, jos kynttilämeditaatio tai hengitysmeditaatio ei onnistu. Meillä on olemassa valtava määrä erilaisia tapoja harjoittaa tietoisuustaitoja, joten varmasti löydät itsellesi sopivammat menetelmät!
❤
Toivovalmennuksessani käytän sekä perinteisiä mindfulnessharjoituksia ja kehotietoisuustaitoharjoituksia, mutta myös ei-ohjattua meditaatiota: minän eri puolien nimeämistä ja Sisäistä teatteria. Halaun tukea ihmisten mielitajun kehittymistä ja auttaa ihmisiä purkamaan ehdollistumiaan, ja löytämään tätä kautta omien arvojen mukaisia tavoitteita. Mielitajun kehittyessä he voivat parantaa suoritustaan, mutta edistää samanaikaisesti myös sisäistä rauhaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointiansa. Ehkä hypnoterapeutti tausta saa minut katsomaan mindfulnessia hieman laajemmasta näkökulmasta.
LUETTAVAA:
Sisäinen teatteri – Luova kirjoittaminen tietoisuustaitona, Kuumussa Virtaa Oy, 2013
Sisäinen teatteri facebookissa.
HLL, hypnoterapeutti, mindfulness-ohjaaja, NLP Trainer Kati Sarvela
Lisää tietoa: esisuomi (at ) gmail.com