Onnea hyväksyvästä läsnäolosta, meditaatiosta ja luovuudesta

Tietoinen hyväksyvä läsnäolo, meditaatio, ja luovuus- ja ilmaisuterapiat voidaan yhdistää itsenäiseksi oman sisimmän tutkimukseksi, kokemukselliseksi prosessiksi.  Näin luodaan synergiaa, joka mahdollistaa ajatusten, tunteiden ja tuntemuksien viestinnän tuomitsematta ja hyväksyen.  Näin voidaan katsoa perusasenteita  ja uskomuksia ongelmallisesten huolien takana, ja voidaan  viestiä ajatuksia, tunteita, ja tuntemuksia tuomitsematta, hyväksyen.  Näin saavutetaan oivallusta tilanteesta tai mielentilasta. Negatiivisia kokemuksia ei vältellä, vaan ne tietoisesti  kohdataan ja meditatiivisesti kyseenalaistetaan symbolisen ilmaisusäiliön synnyttämässä tilassa. (Healing with Art and Soul: Engaging One’s Self through Art Modalities– Kathy Luethje) x)

12313932_10153784247739375_2326105098756291501_n

Niinpä niin. Mindfulness meditaatio ja luovat menetelmät, kuten Sisäinen teatteri, vahvistavat vastavuoroisesti toinen toisiaan.  Yllä olevan lainauksen periaattelle rakentuu luova omien kokemuspuolien retki.

Voimme ruokkia mielikuvituksemme avulla  sisäistä prosessiamme kohden onnellisuuttamme.Kun tietoista hyväksyvää läsnäoloa, meditaatiota, mielikuvaharjoituksia ja taideterapeuttisia menetelmiä harjoitetaan yhdessä, puhun tietoisuustaidoista. Teemme esimerkiksi tutuksi luovuutemme avulla kaikki minämme osat, kokemuspuolet, ja ryhdymme ruokkimaan kriittisten/solvaavien/ pelkäävien puolien sijaan  läsnäoloon kykeneviä luovia ja ongelmia ratkaisevia tilojamme.

Voimme tietoisuustaitojemme avulla löytää ilon ja onnellisuuden siitä, että saavutamme meille tärkeitä tavoitteita, jotka ovat harmoniassa sisäisten, todellisten arvojemme kanssa.  Mikä vielä hienompaa, voimme saavuttaa myös kestävää onnellisuutta, joka syntyy puhtaasta olemisestamme, arjen kauneudesta.

img_1776

Vaikka onnellisutesi maa koko ajan pienenisi, esimerkiksi sairauden vuoksi, tietoisuustaidoillasi, ”olemisen taidoillasi”, on mahdollista kaivaa esiin onni tästä yhä pienenevästä  valtakunnastamme. Se on lohdullista.  On mahdollista olla sairaanakin onnellinen. Voit oppia olemaan lisäämättä omaan kipuun turhaan kärsimystä.

Psykologi Tara Brachin mukaan, vanhukset ovat usein onnellisempia kuin nuoret ihmiset juuri siksi, että he eivät elä enää tätä ”sitkuttelulle” rakentuvaa elämää.  Koska tulevaisuus on epävarmaa, monet heistä osaavat elää yhä läsnäolevammin tätä elämää, iloiten pienistä arkisista asioista.  Kaikki vanhukset eivät tietenkään elä näin.  On myös heitäkin, jotka jäävät kiinni koko elämäkseen menneisyteensä, uhritarinaansa. Onneksi voimme siirtää tietoisuustaitojen viisautta nuorille ihmisille, joten he voivat siirtyä jo aikaisemmin läsnäolevaan, tyytyväisempään elämään, jossa osataan nauttia arjen kauneudesta.

Me elämme jännittäviä aikoja. Ihmisten tiedostamisen aste on lisääntynyt, ja olemme siirtymässä aikaan, jossa ihmiset haluavat yhä enemmän kestävää onnea elämäänsä. He voivat löytää eheämmän minuuden jo nuorina, kiitos tietoisuustaitojen. (Vaikka toki on olemassa myös sen vastapooli, pelkoa ja vihaa ruokkivat ihmiset, joilla ei ole minkäänlaista kokemusta kaiken ykseydestä, kuten ”minäme” kokemuksesta.)

Ensimmäisen syöpädiagnoosini jälkeen n. 8 vuotta sitten, olin täynnä itseäni kohdistuvaa vihaa.  Eniten suututti se, että en ole edes elänyt itseni näköistä elämää.  Tällä hetkellä tunnen suurta levollisuutta siitä, että olen muuttanut elämäni enemmän itseni näköiseksi.  Ehkä sitten jonakin päivänä on helpompi kuollakin. 😀

Vähätpä siitä, onko kotini rikas tai köyhä. Olen siellä onnellisena elänyt.

Z. Topelius

WP_20150103_001[1]
kuva Dan Siegelin ”Nuoruuden aivomyrsky” -kirjasta

 

 

x) Alkuperäinen teksti: Mindfulness, meditation, and expressive therapies are combined in a self-exploratory, experiential process.  This generates a synergy that allows for communication of thoughts, emotions, and sensations without judgment and with acceptance. Basic attitudes and beliefs underlying problematic concerns can be looked at with neutrality, offering insights in understanding a current, situational experience or mood state. Negative experiences are not avoided but rather mindfully confronted and meditatively questioned from the emergence of the container of symbolic self-expression. (Healing with Art and Sould: Engaging One’S Self through Art modalities- Kathy Luethje)

 

Tietoisuustaidot facebookissa.

Sisäinen teatteri facebookissa.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s