Taide, itsehypnoosi ja mindfulness – Suhde kokemukselliseen oppimiseen?

Taiteellinen flow-tila, luova mielikuvia hyväksi käyttävä itsehypnoosi ja hyväksyvä läsnäolo meditaatioineen, ovat yhtä kaikki muuntuneita tajunnantiloja, joita voi hyväksi käyttää tietoisuustaitoina kokemuksellisessa oppimisessa.

Jotta voimme kokonaisina ihmisinä paremmin, kannattaa lähteä sisäisen maailmamme tutkimusretkelle,  jossa kehitämme mielitajuamme. Tällä käsitteellä Daniel Siegel tarkoittaa, että kykenemme aistimaan ja havainnoimaan täsmällisemmin sekä omaa, että vähitellen myös toisen ihmisen sisäistä kokemusta.   Eheytymisemme (Daniel Siegel käyttää sanaa ”integraation”) perustuu kokemukselliselle oppimiselle.

Kun sairastuin syöpään tietoisuuteni meni kaaokseen. Jonkinlaiseen (jälkeenpäin ajatellen, surkeaan) järjestykseen pistämäni elämänpelikortit, olivat jälleen hujan hajan pöydällä. Minulta puuttui yhteys elämän levolliseen perustaan, olemiseeni, jota jotkut kutsuvat Jumalaksi. Tutkimusten mukaan hyvin monilla ihmisillä, koko elämän turvallinen perusta katoaa kriisissä. Elämän kriisejä voi olla monenlaisia. Se voi olla esimerkiksi vakava sairausdiagnoosi, avioero tai läheisen kuolema.

Jotta ihminen toipuu kriisistään,  psykofyysisenä sosiaalisena kokonaisuutena, tarvitsee hän kipeästi tietoisuustaitoja. Näillä taidoilla vahvistat itseäsi myös ennaltaehkäisevästi tulevia kriisejä varten (lisäksi niillä on tietty ihan konkreettisia fysiologisia terveysvaikutuksia).  Voit käyttäa hyväksesi  eheytymiseesi hyvin monenlaisia erilaisia muuntuneita tajunnan tiloja:  rukoilua, mindfulness-meditaatiota, joogaa, EFT:aa (Emotional Freedom Techniques), ekspressiivisiä taideterapiamenetelmiä, itsehypnoosia jne.  Yhtä kaikki, ne tarjoavat sinulle stressittömän tilan käsitellä ongelmiasi.  Stressitilan synnyttämä energia otetaan levollisessa, muuntuneessa, tajunnan tilasssa hyötykäyttöön.

Hypnoterapiasta, minätilojen terapiasta, kehittämäni menetelmä, Sisäinen teatteri, hyödyntää itsehypnoositilaa ja luovia menetelmiä, erityisesti kirjoittamista flow-tilassa. Olen nimennyt tämän flow-tilan ”psykodraamalliseksi transsiksi”. Itse asiassa tämän tyyppisestä kirjoittamisesta, ”automaattisesta kirjoittamisesta”, hypnoosissa on pitkät perinteet. Ihmiset ovat kirjoittaneet ”altertilojensa” tai ”henkimaailman edustajien” kanssa.  Sisäisessä teatterissa luot valmentajan kanssa yhdessä mielitajukartan erilaisista kehomielesi osista (mielitajukartat, ESI), ja lähdet psykodraamallisessa transsissa kirjoittamaan osiesi kanssa, hyödyntäen mielikuvitusta ja leikillisyyttä. Olet arvostava tilojesi tarkkailija ja ohjaaja. Pyrit muuttamaan itsesi yhä eheämmäksi kokonaisuudeksi, jossa tunne- ja informaatiomolekyylivirrat virtaavat vapaasti.

Processed with MOLDIV
Sosiokognitiivisen ja meditatiivisen hyväksyvän läsnäolon vertailu.  #tietoisuustaidot #toivovalmennus

Sisäinen teatteri on paitsi sosiokognitiivinen meditaatiomenetelmä myös kokemuksellisen oppimisen ”imaginaarium” – mielikuvitustila, jossa otat itseesi uteliaan, leikillisen ja arvostavan, tarkkailijan asenteen.   Toivovalmennuksessani yhdistän erilaisia luovia itseilmaisumenetelmiä, hypnoosivalmennusta sekä perinteisiä mindfulness-harjoituksia toinen toisiinsa.  Tavoitteena on auttaa valmennettavaa löytämään oma, ainutkertainen polkunsa, omaan tietoisuuteensa, kokemuksellista oppimista hyödyntäen.

Processed with MOLDIV
Kokemuksellisen oppimisen syklinen prosessi, joka toteutuu myös Sisäisessä teatterissa. #tietoisuutaidot #toivovalmennus

Eheyttääkö luovat flowtilat aina ihmistä?  Eivät suinkaan.  Psykodraaman luojan,  J.L. Morenon mukaan,  teatteri ja terapeuttinen eheytyminen ovat läheisesti sidoksissa toinen toisiinsa. On kuitenkin monenlaista teatteria.  On puhtaasti terapeuttista teatteria ja on teatteria jossa ei ole mitään terapeuttista, meitä eheyttävää, elementtiä.  Ja on kaikenlaisia teatterin muotoja tältä väliltä. Jotta Sisäinen teatteri eheyttää, on meidän kyettävä reflektoivaan erilaisten tilojemme erilaisia näkemyksiä.  Meidän on löydettävä uusia, eheämpiä tiloja itsestämme, ja meidän on vielä elettävä nämä tilat todeksi, uudeksi, onnellisemmaksi, yhteisöämme hyödyttäväksi, elämäksi.

Sama pätee muihinkin taiteisiin.  Jotta taide eheyttää, on meidän käytävä läpi kokemuksellisen oppimisen sykli.  Taiteen on tarjottava meille tila muodonmuutokselliselle oppimiselle. Silloin sen on mahdollista muuttaa elämäämme eheyttävään, onnellisempaan suuntaan.

Tietoisuustaitomenetelmät yksin harjoittettuna sopivat henkilöille, joilla on turvallinen peruskokemus elämästä. Ne eivät korvaa siis terapiaa. Hyödymme  aina ryhmästä, jossa pystymme peilaamaan kokemustamme, paitsi omiin erilaisiin puoliimme, myös toisiin ihmisiin.  Esimerkiksi hypnoterapiassa vahvistetaan egoa suggestioin.  Jos ihmisen persoonaan ei ole kehittynyt esimerkiksi aikuisia, vakaita, turvallisia läsnäolon tiloja, riittävän vahvaa egoa, kannattaa näitä kokemuksia ensin vahvistaa terapiassa tai terapeuttisessa ryhmässä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s