Löydä taiteen keinoin turvapaikka epävarmuudesta

imageKehomielemme sisältää uskomuksemme, jotka punoutuvat yhteen tarinoiksi. Ne muodostuvat oikeastaan yleistyksinä menneistä kokemuksistamme.  Elämme tavallisesti lähes tietämättöminä näistä uskomuksistamme, jotka ohjaavat elämäämme. Elämme näitä tarinoita todeksi, ikään kuin uskomuksemme olisivat tosia, vaikka vain ani harva niistä on.

Ydinuskomuksistamme muodostuu persoonamme kannatteleva identiteettitarina tai ”narratiivi” niin kuin sitä kutsutaan. Eri persoonan osamme, kokemustilamme, edustavat erilaisia ydinuskomuksia ja tarinalinjoja, joita olemme eläneet eri elämänvaiheessa. Elämän käännekohdassa kokemustilamme, ja sen mukana uuden ydinuskomuksen mukainen tarinalinjamme, avautuu uudenlaiseksi elämäksi.

On monia tapoja tehdä tuttavuutta tietoisuutesi osien kanssa. Sisäinen teatteri on yksi monista. Sen keinoin voit tehdä uskomuksiesi tutkimustyötä luovana taiteellisena prosessina, meditatiivisessa tilassa, jota kutsun leikillisesti psykodraamalliseksi transsiksi. Sarjakuvien piirtäminen ja dialogi sen tarjoamissa kehyksissä ovat eräs mahdollinen tapa.

imageUppoudut itsesi tutkimuksessa luovaan flow-tilaan, jossa persoonasi osat alkavat hienovaraisesti, arvostavassa ohjauksessasi, tehdä spontaania tuttavuutta toinen toistensa kanssa. Vähitellen, tietoisuutesi leikissä, alat yhä selvemmin nähdä päivittämättömät, vanhentuneet, kokemuksiesi  kautta ehdollistuneet (kulttuuriset) uskomuksesi sekä todelliset arvosi. Opit viihtymään luovuudessasi, joka viihtyy kaiken epävarmuudessa, ei-tietämisessä.

Osasi, tai ”kehomielesi kokemustilat” ovat kuin eri ikäisiä kaltoin kohdeltuja lapsiasi, joita valitettavan moni meistä on vuosia panetellut, väkivaltaisesti torjunut ja arvostellut. Sisäisessä teatterissa annat leikillisyydelläsi, luovuudellasi ja mielikuvituksellasi lapsillesi uuden tilaisuuden aikuistua.

Taiteen symbolinen js vertauskuvallinen voima, yhdistettynä hyväksyvään läsnäoloon, auttaa sinua palaamaan kotiin. Löydät tietoisuudestasi itsellesi turvapaikan. Tässä kodissasi, jota olet aina itse asiassa, usein tietämättäsi, kantanut mukanasi, voi kokemustilojesi mellastelu nyt vähetä, koska et ole enää sodassa itsesi osia vastaan. Osasi viihtyvät yhä paremmin kodissasi, koska sielä vallitsee moniäänisyytesi hyväksyvä ilmapiiri. Tämän jälkeen valitset yhä tietoisemmin itsesi, ja olet yhä vähemmän tiedostamattomien uskomustesi vanki. Samalla aistit yhä enemmän yhteytesi muuhun luomakuntaan. Et ole vain meren aallot (kokemustilasi), vaan olet osa valtamerta.

imageTietoisuutesi käy onnistuneesta mietiskelyprosessissa läpi luovuutta avaavan muodonmuutoksensa. Kun sinulta ei kulu energiaa enää lapsiesi vierailujen torjuntaan ja niiden oikkujen jälkien siivoamiseen, vapautuu suuri määrä energiaa, jonka voit kohdistaa valitsemiesi tilojen ja todellisten arvojesi mukaiseen läsnäolevan elämään. Luovalla prosessillasi ei ole muuta päämäärää kuin rakentaa viihtyisä turvapaikka kaikille kokemustiloillesi, myös tietoisuutesi herkimmillekin osille.

 

 

(Kuvat John Pollardin kirjasta, Self-Parenting)

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s