Fenix lintu nousee tuhkasta!

Uskon, että muuntuneissa tietoisuuden tiloissa, normaali yhtenäinen minuus laitetaan syrjään, jolloin saavutetaan parempi yhteys minän tiloihin, virtaavampi kommunikaatio niiden vlille, ja suurempi vapaus tutkia sisältä tulevia ääniä. – Sophie Richman

On aina mukava löytää tutkijoita, joiden kokemuksellinen tieto vahvistaa Sisäisen teatterin ideoita.  Psykologi ja psykoanalyytikko Sophia Richmanin mukaan (The Mended Muse), luovassa prosessissa ihminen antautuu kokemuksella, ja minää puolustavat rajat liukenevat siten, että syntyy virtaava tila eri minän tilojen, self states, välille. Arkipuheessa voimme kutsua näitä itsemme tiloja, minämme eri puoliksi. Sisäisessä teatterissa nimeämme ne ja otamme tiloihimme leikillisen suhteen.

Taiteen kautta ihminen voi todistaa luovuuden keinoin omaa sisäistä kokemustaan, mutta tulee myös todistetuksi muille työnsä kautta.  Nämä molemmat seikat ovat olennainen osa persoonan eheytymistä eli integraatiota.  Hyvin luovilla ihmisillä on Richmanin mukaan taipumusta prosessiin, jossa taide kuljettaa todistavan ja havainnoivan mielen sisäisen maailman erilaisten tilojen tutkimukseen, introspektioon. Henkilökohtaisesti ajattelen, että jokainen ihminen on lähtökohtaisesti luova, eli lähes jokaisessa on tämä mahdollisuus dissosioituneitten tilojen kautta olemassa.

51-THWuaE7L._UY250_

Trauma voi  kuljettaa meidät eristykseen, ahdistukseen ja yksinäisyyteen, mutta luovan läsnäolon taiteellinen prosessi voi kutoa meitä takaisin yhteisölliseen yhteyteen.  Taiteessa ihminen ilmaisee itsensä ulkoiselle maailmalle Richmanin mukaan omilla ehdoillaan ja turvallisen välimatkan päästä.

Taiteellinen itseilmaisu introspektiona (tai tietoisuustaitona, niin kuin minä tällaistä lasnäolon prosessia kutsun),  ikään kuin rikkoo vanhentuneen minuutemme ja antaa tilaa uudelle minälle.  Mietin, että tämä koskee varmasti kaikkea luovaa itseilmaisua.  Esimerkiksi tämä minun ”kirjoitushysteriani” on sydämen paloa, jotka ”traumani” minussa ovat synnyttäneet. Transsini luomossa olen antanut sekä uutta taiteellista että tieteellistä muotoa omalle sisäiselle kokemukselleni, erilaisille puolilleni.  Tätä kautta olen kutonut itseni yksinäisyydestä yhteisöllisyyden kokemukseen.

Luovaan prosessiin pääseminen edellyttää antautumista. Tätä antautumisen tilaa voimme kutsua Richmanin mukaan myös transsiksi tai flowksi. Se on hyvin samanlainen kuin hypnoositila. Tässä dissosiatiivisessa tilassa, transsissa, kriittinen puoli meitä hiljenee, ja antaa tilaa virtaavalle minuudelle, erilaisten tilojen vapaammalle vuorovaikutukselle ja  rytmiselle vaihtelulle.

Eikö hyväksyvälle läsnäololle ylipäätään on tyypillistä antautuminen?  Näin on, olkoon sitten kysymyksessä antautuminen tähän hetkeen tai taiteelliseen luovaan prosessiin. Antaudumme sisäiseen tai ulkoiseen maailmaan uteliaana, läsnäolevasti, ilman ennakkoasenteita.  Luovassa transsissa voimme elää mielikuvituksemme voimalla menneisyyttä ja tulevaisuutta tässä hetkessä, ja näin luoda uusia  parantavia muistijälkiä aivoihimme.

Processed with MOLDIV
#tietoisuustaidot #sisainen teatteri #toivovalmennus

Ilmaisemalla taiteella sisäistä kokemustaan, ihminen Richmanin mukaan ulkoistaa kokemuksen, ja hypnoosia muistuttavassa taiteellisessa flowtilassa tai transsissa hän lähtee organisoimaan kaoottista sisäistä kokemustaan luovuutensa avulla uuteen järjestykseen. Taiteelliselle transsille niin kuin hypnoosille,  on tyypillistä voimakas absororptio, huomion fokusoituminen, ympäristön katoaminen, ajantajun katoaminen ja realiteettitajun hämärtyminen. Mietin, mahtaako tässä päteä sama asia kuin hypnoosissa, että n. 10 % ihmisistä on ”syvätranssareita”, eli he voivat saavuttaa syviä itsehypnoositiloja, ja n. 10 % ihmisiltä tämä ei onnistu?  Loput ihmisistä sijoittuvat johonkin tälle välille.  Vai onko kaikki sittenkin vain kiinni tietoisuustaidoista?

Dissosiatiivisella luovalla tilalla on lähtökohtaisesti potentiaali kuljettaa meitä erilaisten horisontaalisten minän tilojen väliseen liikkeeseen. Tämä tarkoittaa erilaisten puoliemme vaihtelua.  Toisaalta myös vertikaalisia siirtymiä tapahtuu, eli kokemustilat voivat integroitua, yhdistyä, uusiksi tiloiksi, ja ”tila-agregaateiksi”  ja niiden olemus muuttuu. Eri puolemme, tietoisuutemme tilat, eivät ole metalliin valettuja, vaan ne ovat muovautuvia ja yhdistyviä. Ne kasvavat, muuttavat muotoaan ja kehittyvät. Luovan läsnäolevan prosessin kautta  osien rajat tulevat joustavammiksi, ja minän kokemus eheämmäksi vastaamaan uuden elämäntilanteen vaateita. Kaoksesta syntyy uusi minuuden kokemus. Romanttisesti ilmaistuna, Fenix-lintu nousee tuhkasta. Kun luova itseilmaisumme kehityy, olemme henkisesti valmiimpia ottamaan vastaan tulevia elämän haasteita, vaikka olemme kaikesta huolimatta tuomitut ikuiseen keskeneräisyyteen.

Richman korostaa samaa asiaa, kuin minä edellisessä blogissani: Dissosiatiiviset tilat luokitellaan yleensä patologisiksi, mutta uusimpien tutkijoiden mukaan ne eivät ole tätä.  On paljon normaaleja dissosiatiivisia tiloja ja ne ovat osa ihmisten arkea. Unet, päiväunelmointi, yhtä kaikki, ovat dissosiatiivisia tiloja siinä missä asioiden negatiivinen vatvominenkin.  Meidän on hyödynnettävä dissosiaatiotaitomme, ja kännettävä niiden itseämme rikkova energia meitä eheyttävään taiteelliseen tai tieteelliseen luovaan  prosessiin. Ongelmallisia dissosiatiiiviset tilat ovat vain silloin, kun me tai läheisemme kärsimme niistä, emmekä osaa ottaa niitä ohjaukseemme. Kaikki me muodostumme erilaisista tiloista, vaikka joskus minuuden kokemus voi olla niin eheä, että tämän havainnointi on vaikeaa. Kokemukseni mukaan tilojen havainnointi helpottuu elämän kriisitilanteissa.

Onko sattumaa, että taiteet elävät kulttuurissamme noususuhdannetta?  Ehkä se kertoo jotakin ihmiskunnan kollektiivisesta tietoisuudesta. Olemme siirtymässä vaiheeseen, jossa yhä useampi on valmis kohtaamaan oman sisäisen maailmansa. Kun kansalaisella on tietoisuustaitoja, hän on luovempi ja kypsempi ottamaan vastuun omista elämänvalinnoistaan ja terveyskäyttäytymisestään.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s