Klovneja hammashoitoloihin ja mielikuvitusystäviä aikuisille 

Ihmiset ovat professori Stuart Brownin mukaan kautta aikojen leikkineet. Monissa varhaisimmista kulttuureista myös aikuiset ovat leikkineet paljon. Se ei ole vain käytäntö, jolla lapset valmistautuvat aikuisen elämään.  Leikki kuuluu myös aikuisille. Ajattelen leikin olevan mielikuvien, mielleyhtymien ja uskomusten tuuletusta. 

Suart Brown esittelee tässä TED-talk videossa kuvia aggressiivisen näköisestä jääkarhusta, jota husky-koirat lähestyvät. Naaraspuolinen koira juoksee valkoista jättiläistä kohden iloisena ja leikillisesti häntä heiluen. Jääkarhun olemus muuttuu täysin. Se alkaakin leikkiä huskyn kanssa, sen sijaan että se hyökkäisi kimppuun. 

https://youtu.be/HHwXlcHcTHc
Onneksi aikuisten leikit ovat elpymässä. Viimeksi sunnuntaina etsimme Pokemoneja poikani kanssa Helsingissä. Lempi leikeissäni leikin mielikuvituksellani ja väreillä, sanoilla ja kuvilla. Olemme Brownin mukaan menettäneet jotain yhtä tärkeää kuin uneksiminen tai hengittäminen, jos menetämme leikkimisen tahtomme. Tarvitsemme leikkiä onnelliseen ja terveeseen elämään.


Leikkiminen terveessä ihmisyhteisössä alkaa jo vauvana. Äiti ja isä leikkivät yhteisöllisiä peilaavia leikkejä vauvansa kanssa. Tämä on hänen psyykensä kehittymiselle hyvin tärkeää. Hieman suurempana lapsi pomppii, kiljuu ja leikkii mielikuvitusleikkejä yksin ja kavereittensa kanssa. Leikit luovat pohjaa yhteisölliselle turvallisuuden kokemukselle, on sitten kysymyksessä lapsi tai aikuinen. Leikin avulla tuulettamme kangistuneita uskomuksiamme.

Leikillä on merkittäviä myönteisiä terveydellisiä vaikutuksia, mutta leikkien tutkijoita ”kovat tieteet” eivät ole viime vuosikymmenien aikana mielellään rahoittaneet. Onneksi ajat ovat muuttumassa. Jopa Brown on saanut rahoitusta omiin tutkimuksiinsa.  Silti edelleen on rahoitusvääristymä, jossa materialistiselle maailmankatsomukselle rakentuvat yhteiskunnalliset rahoitusinstanssit tukevat etupäässä kovia tieteitä, vaikka luovilla läsnäolon menetelmillä on selkeitä terveysvaikutuksia. 

Joskus kutsun Sisäisen teatterin luovia tietoisuustaitokoulutuksia aikuisten leikkikouluksi. Harjoittelemme nimeämään ja aistimaan mielikuvitusystäviämme, joiden avulla pyrimme löytämään nykyhetkeemme yhä enemmän läsnäoloa. Ehkä olemme olleet kulttuurissamme sairastuneita elämän vakavuuteen? Kun terveydenhuollon ammattilaisilta kielletään leikki, sairastuu hänkin elämän vakavuuteen ja mahdollisesti myös sen fyysisiin ja psykologisiin seuraamuksiin.  Leikin vastakohtana on Brownin mukaan depressio. Jospa onkin niin, että kun terveydenhoidon organisaatiot täytetään vakavasti otettavilla, tärkeilevillä ihmisillä, ammattilaiset voivat huonosti ja potilaat paranevat huonommin.

Leikillä ei ole tarkoitusta, vaan se on spontaania erilaisissa maailmoissa elämistä. Jos leikille määrätään tarkoitus, se kadottaa tärkeän osan itseään. (Siksi sisäisessä teatterissakaan ei ole oikeastaan varsinaista päämäärää, muuta kuin tehdä osiansa tutuksi). Leikillisesti flown löytäminen, kriittisestä puolesta irrottautuminen ja mielikuvituksen leikin tuottama prosessi ovat tärkeämpiä kuin jokin päämäärä.

Olenkohan minä Suomen ensimmäinen leikillisesti otettava hammaslääkäri? Olisipa hammaslääkärin vastaanotoilla mukava nähdä enemmän asiakasta kunnioittavaa huumoria. Kokemuksesta voi sanoa, että on vaikeaa pelätä ja nauraa samanaikaisesti.  Veikkaan, että suuri osa hammashoitoa pelkäävistä potilasta paranisi fobiastaan,  kun hammashoitajana tai -lääkärinä olisi ammattinsa osaava klovni. Jos emme saa klovneja hammashoitoyksiköihin niin ehkä tulevaisuudessa potilas voi yhä enemmän itse parantavilla, leikillisillä, mielikuvilla hoitaa itse omia pelkojansa.  Tietty vastanäyttelijöiksi hoitohuoneeseen tarvitaan tällöinkin huumorintajuista, potilaitaan arvostavaa, hyväksyvästi läsnäolevaa ja tiedollisesti pätevää hoitohenkilökunta. Meillä on riittävästi olemassa tietotaitoa tällaisiin hammashoitoloihin – kysymys on vain sopivan tahtotilan löytymisestä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s