Tietoisuustaidoilla tehdasasetukset uusiksi

Jokaisessa meissä on olemassa ydinminuus.  Jotkut kutsuvat sitä Sisäiseksi viisaudeksi. Voit kutsua sitä ihan miksi haluat, jos olet huomannut omaavasi sellaisen.  Ydinviisautesi  on se viisas, kypsä puoli sinua, joka tietää intuitiivisesti,  miten sinun tulisi kussakin tilanteessa toimia.

image
#tietoisuustaidot #sisainenteatteri #toivovalmennus #ellenlanger #dansiegel


Monet tutkijat kuvaavat, että sisäinen viisautemme sijaitsee rationaalisen, järkevänmielen ja tunnetilojemme välitilassa.  Emme kasva kypsiksi ihmisiksi seuraamalla vain tunnetilojemme viestejä. Meidän on kyettävä peilaamaan tunnetilojen tuottama sisäinen oivallus arkijärkeen. Mielikuvituksemme kun ei tuota vain helmiä, vaan myös paljon kaikenlaista moskaa. Intuitiivinen viisaus on kyettävä tunnistamaan moninaisten egon naamioiden takaa.

Tietoisuustaitojen puutetta on se, ettemme kuule, tai osaa kuunnella, mielen hälinän keskeltä, ydinminuuttamme. Se kun on viisautta, joka on haastavaa sanoittaa, koska se ilmenee meissä kehollisin tuntemuksin, spontaanein mielikuvin ja mielleyhtymin, esimerkiksi unissa ja taiteessa. Kun intuitiivinen viisautemme lisääntyy, kehittyy myös mielitajumme. Se on sitä, että tulemme tietoiseksi erilaisista kehomielemme tiloista ja niiden viesteistä. Opimme olemaan takertumatta reaktiivinen tiloihimme. Mielitajumme kasvaessa, kehittyy myös kykymme aistia muiden ihmisten tiloja. Intuitiivinen viisautemme lisääntyy.

WP_20150103_001[1]
kuva psykiatri Dan Siegelin ”Nuoruuden aivomyrsky” -kirjasta

On kahden tyyppisiä tietoisuustaitoharjoituksia  – panoraamaharjoituksia (esim. Sisäinen teatterikirjoittaminen ja monenlaiset muut luovat harjoitukset) ja keskittämisharjoituksia (esim. keskittyminen hengitykseen/kynttilään jne.). Näillä molemmilla vahvistamme itseohjautuvuuttamme ja autonomiaa, kykyä toimia omana itsenämme.

Panoraamaharjoituksissa hajotamme fokuksemme tasaisesti mielemme erilaisiin tiloihin. Emme samaistu johonkin yksittäiseen tilaan, vaan annamme arvostavalla asenteella ja luovuudellamme spontaania vauhtia ja muotoa erilaisille ristiriitaisille tunnetiloillemme ja  puolillemme”. Näin vapaudumme erilaisten merkitysten maailmoihin.  Emme harjoita vain ”mindfulnessia” vaan myös ”playfulnessia”. Emme tällöin päästä yksipuolisia kriittisiä tai muita tiloja dominoimaan tunne- ja ajattelumaailmaamme. Palautamme leikin elämäämme.

Kriittiset ja järkevät puolet meitä ovat tuiki tarpeellisia, itseasiassa  välttämättömiä, esimerkiksi lääkärin työssä. Jos alistamme itsemme ainoastaan näille puolillemme, kadotamme helposti tunneyhteyden, raportin,  itseemme ja potilaaseemme. Tunneyhteymme katoaa, ja hukkuu hallitsevan tilan, sen oikeassa olevan, yksipuolisen puolemme, tuottamaan hälinään. Tällä ylläpidämme etäisyyttä, paitsi itseemme ja tunne-elämäämme, myös potilaisiimme.

Sisäisessä teatterissa luova kirjoittaminen yhdistettynä omaan mieltymyksen mukaiseen taiteelliseen ilmaisuun ja meditaatioon, on prosessi, jolla tuotetaan itsetuntemusta.  Voimme harjoittaa  kehomielen kuuntelua sekä panoraama- että keskittämisharjoituksin. Näin kasvamme tietoisemmaksi sisäisestä hälinästämme ja sen taakse piiloutuneesta kehomielellisestä, intuitiivisesta,  viisaudesta.

Mikko Taskinen kirjoitti Sisäisen teatterin facebookin sivustoillani oivalluttavasti kansalaistentehdasasetuksista”.  Monet ihmiset ovat jämähtäneinä koko elämänsä läpi tehdasasetuksiinsa. Tietoisuustaidoissa, joita on hyvä täydentää erilaisilla luovilla hyväksyvän läsnäolon menetelmillä, tulemme tietoiseksi niistä ja opimme itse säätelemään asetuksiamme. Olemme omaksuneet kulttuuriset tehdasasetuksemme ehdollistamalla, kyseenalaistamatta asioita, vanhemmiltamme ja opettajiltamme. Lisäksi jotkut reaktiiviset tilamme ovat syntyneet, toiston kautta, selviytymisstrategiana vaikeissa elämäntilanteissa (esim. pakenemme lapsuudesta oppimalla tavalamme aikuisenakin ristiriitoja).  

Sisäisen viisautemme johdattelemana, voimme säädellä, erilaisin (luovin) hyväksyvän läsnäolon harjoituksin, itsemme aidon itsemmetodellisten arvojen ja tiedostettujan uskomustenmukaisiin, uusiin asetuksiin. Päivitämme tietoisuutemme vastaamaan tämän päivän tarpeita ja opimme luottamaan omaan sisäiseen viisauteemme. Siirrymme yhä enemmän ulkopuolelta tulevasta ohjauksesta sisäiseen, vastuulliseen, oman tietoisuuden ja terveyskäyttäytymiseen ohjaukseen.

Olen huomannut, että useimmiten taito oman tietoisuuden panoraamanäkymän avaamiseen, avaa luovemman, mutta myös läsnäolevamman, tyytyväisemmän, elämäntavan.  Itselläni panoraamani, mieleni monet tilat, räjäytti auki  luovuuteni, sisäisen kokemuksen ilmaisutarpeen. Se ilmenee kirjoittaen, mutta myös maalaten ja työstäen valokuvia.

Sillä, että opimme hiljentämään mielemme esimerkiksi erilaisin meditaatio-,  mielikuvaharjoituksin ja  luovin aktiviteetein, kuten luovasti kirjoittaen, teemme tilaa sisäiselle viisaudellemme. Opimme kuuntelemaan ruumiimme viisautta. Monet meistä voivat huonosti, ihan sen vuoksi, että jyräämme välinpitämättömänä omien ruumiin viestiemme yli. Olemme tavallisesti paljon viisaampia kuin itse tiedämme.

Viisauttansa täytyy vain oppia käyttämään.

 

LUETTAVAA:

Mindfulness and Mental Health, Therapy Theory and Science, Chris Mace et al, 2008 (täältä tietoa erityisesti ”panoraama tietoisuudesta)

Mended by the Muse, Creative Transformations of Trauma, Sophie Richman, 2016

Mindfulness and Art, ed. Laury Rappaport, 2014

Sisäinen teatteri – Luova kirjoittaminen tietoisuustaitona, Kati Sarvela, 2013

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s